Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы Охраны Труда.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Стан промислової безпеки в металургії, енергетиці, будівництві та на об'єктах котлонагляду

  • Металургія

Державний нагляд за додержанням роботодавцями нормативно-правових актів з охорони праці на 1921 підприємстві металургійного комплексу здійснюють шість спеціалізованих інспекцій із загальною кількістю інспекторів — 48, методологічне та методичне забезпечення яких здійснює Дніпропетровський металургійний округ.

Державний нагляд здійснюється на підприємствах доменного, агломераційного, сталеплавильного, прокатного, трубного, феросплавного та коксохімічного виробництв.

За оперативними даними, протягом року державними інспекторами здійснено 55 комплексних, 478 цільових і 5752 оперативних обстеження виробництв металургійної галузі. Призупинено експлуатацію 6451 одиниць обладнання або виконання робіт. Накладено 2878 штрафів на працівників, у т. ч. на 115 керівників підприємств.

У 2004 році, як і у 2003 р., смертельно травмовано 49 працівників. На основних підприємствах металургійної галузі у 2004 році загинув" 41 працівник проти 35 у 2003 році, з яких 2 — на коксохімічних підприємствах проти 9 у 2003 році.

Сталося 8 групових нещасних випадків, при яких травмовано 24 працівники, з них 6 — смертельно.

Випуск основних видів продукції у 2004 році збільшився порівняно з 2003 роком у середньому на 9%. / Основними причинами нещасних випадків були порушення потерпілими вимог безпеки під час експлуатації устаткування, механізмів, транспортних засобів (10 випадків), невиконання посадових обов'язків та вимог інструкцій з охорони праці (14 випадків), незадовільна організація виконання робіт з боку посадових осіб підприємств (9 випадків), конструктивні недоліки, незадовільний технічний стан засобів виробництва (14 випадків) та інші причини (2 випадки).

У 2004 році на підприємствах металургійного комплексу було здійснено 8 комплексних обстежень під керівництвом Комітету та металургійного округу. На засіданнях заслухано звіти керівників підприємств щодо створення безпечних умов праці, дана принципова оцінка їхньої роботи та запропоновано конкретні заходи щодо попередження випадків травматизму і аварійності на підприємствах галузі.

Через різке зростання смертельного травматизму на підприємствах металургійної галузі Донецької області — 25 нещасних випадків у 2004 році проти 18 у 2003, Держнаглядохоронпраці України у жовтні—листопаді перевів Донецьку інспекцію державного нагляду у металургії і Маріупольську інспекцію державного нагляду на виробництвах підвищеної небезпеки на особливий режим нагляду, підпорядкувавши їх на цей період начальнику Дніпропетровського металургійного округу. Особливий режим нагляду був здійснений на 2 підприємствах за участю державних інспекторів галузевих інспекцій Дніпропетровської та Луганської областей. Під час особливого режиму нагляду н цих підприємствах було виявлено 950 порушень нормативно-правових актів охорони праці, з них 471 — організаційних і 479 — технічних. У 82 випадках призупинялась експлуатація об'єктів або виконання робіт. До адміністративне відповідальності притягнуто 62 працівника.

Продовжувалася робота щодо вдосконалення державного нагляду з промисловою безпекою та охороною праці на підприємствах металургійного комплексу. Протягом року Комітетом та Дніпропетровським металургійним; округом проведено три наради з працівниками металургійного нагляду та п'ят засідань Ради металургійного округу. На них визначені пріоритетні напрямки здійсненні нагляду та його методологічного забезпечення.

Пріоритетними напрямками на 2005 рік залишається здійснення силам металургійного округу з залученням інспекторів інших територіальних управлінь режиму посиленого нагляду на підприємствах, де допущене зростання смертельного травматизму, а також розробка нормативно-методичних посібників для інспекторського складу, які здійснюють нагляд у металургійному комплексі.