Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы Охраны Труда.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

1.1.3. Охорона праці неповнолітніх

Держава враховує певні фізичні, фізіологічні і інші особливості неповнолітніх і проявляє турботу про здоров'я молодого покоління. Законодавчо це закріплено, зокрема, в ст. 43 Конституції України. Законом України „Про охорону праці" (ст. 11) забороняється застосування праці неповнолітніх, тобто осіб віком до вісімнадцяти років, на важких роботах і на роботах з шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах. Міністерством охорони здоров'я України виданий наказ від 31.03.1994 р. № 46, яким затверджений «Перелік важких робіт і робіт з шкідливими і небезпечними умовами праці, на яких забороняється застосування праці неповнолітніх».

Забороняється також залучати неповнолітніх до підйому і переміщення важких предметів, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми. Граничні норми підйому і переміщення важких предметів неповнолітніми затверджені наказом МОЗ України від 22.03.1996 р. № 59 (табл. 1).

Таблиця 1.1. - Граничні норми підйому і переміщення важких предметів неповнолітніми

Календарний вік, літ

Граничні норми ваги вантажу (кг)

Короткочасна робота

Тривала робота

хлопці

дівчата

хлопці

дівчата

14

5

2,5

15

12

6

8,4

4,2

16

14

7

11,2

5,6

17

16

8

12,6

6,3

Не допускається прийом на роботу осіб, які не мають шістнадцяти років. Проте, як виняток, можуть прийматися на роботу особи, які досягли п'ятнадцяти років за згодою (письмовою) одного з батьків або особи, що його замінює. Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийом на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних учбових закладів для виконання легкої роботи, яка не заподіює шкоду здоров'ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює (ст. 188 КЗоТ).

Забороняється залучати неповнолітніх до нічних, наднормових робіт і робіт у вихідні дні (ст. 192 КЗоТ). Всі особи, яким не виповнилося вісімнадцять років, приймаються на роботу тільки після попереднього медичного огляду і надалі, до досягнення 21 року, щорічно проходять обов'язковий медичний огляд (ст. 191 КЗоТ).

Для неповнолітніх, у віці від 16 до 18 років, встановлений скорочений 36-годинний робочий тиждень, а для п'ятнадцятирічних - 24-годинний. Заробітна платня працівникам, яким не виповнилося вісімнадцять років, при скороченій тривалості щоденної роботи, проводиться в такому ж розмірі, що і працівникам відповідних категорій при повній тривалості щоденної роботи (ст. 194 КЗоТ).

Щорічні відпустки неповнолітнім надаються в літній час або, по їх бажанню, в будь-яку іншу пору року (ст. 195 КЗоТ). Тривалість такої відпустки — один календарний місяць. Звільнення неповнолітніх за ініціативою власника або уповноваженого їм органу допускається, окрім дотримання загального порядку звільнення, тільки з відома районної (міський) комісії у справах неповнолітніх (ст. 198 КЗоТ).