Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы Охраны Труда.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

1.1.12. Навчання з питань охорони праці

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про охорону праці» працівники при прийомі на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок працедавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, по наданню першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правилам поведінки у разі виникнення аварії.

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою або там, де є необхідність в професійному відборі, повинні щорічно проходити за рахунок працедавця спеціальне навчання і перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Перелік робіт з підвищеною небезпекою затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади по нагляду за охороною праці.

Посадовці, діяльність яких пов'язана з організацією безпечного ведення робіт, при прийомі на роботу і періодично, один раз в три роки, проходять навчання, а також перевірку знань з питань охорони праці за участю профспілок.

Порядок проведення навчання і перевірки знань посадовців з питань охорони праці визначається типовим положенням, затверджуваним спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади по нагляду за охороною праці.

Не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадовці, що не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з охорони праці.

У разі виявлення у працівників, у тому числі посадовців, незадовільних знань з питань охорони праці, вони повинні в місячний термін пройти повторне навчання і перевірку знань.

Основним нормативним актом, який встановлює порядок і види навчання, а також форми перевірки знань з охорони праці визначається НПАОП 0.00-4.12-05 «Типове положення про порядок проведення навчань і перевірки знань з питань охорони праці», затвердженим наказом Держнагляоохоронпраці від 26.01.2005 р. № 15.

Відповідальність за організацію цієї роботи на підприємстві покладається на його керівника, а в структурних підрозділах — на керівників цих підрозділів. Контроль за її своєчасним проведенням здійснює служба охорони праці або працівники, на яких покладені ці обов'язки.

Працівники підприємств при прийомі на роботу і періодично в процесі роботи, а вихованці, що вчаться і студенти під час учбово-виховного процесу повинні проходити навчання і перевірку знань згідно вимогам Типового положення.

Контроль дотримання Типового положення про навчання з питань охорони праці здійснюють органи державного нагляду за охороною праці і служби охорони праці центральних і місцевих органів виконавчої влади.

1.1.13. Навчання з питань охорони праці при прийомі на роботу і в процесі роботи

Організацію навчання і перевірки знань з питань охорони праці працівників при підготовці, перепідготовці, підвищенні кваліфікації на підприємстві здійснюють працівники служби кадрів або інші фахівці, яким керівником підприємства доручена організація цієї роботи. Підготовка працівників для виконання робіт з підвищеною небезпекою здійснюється тільки в учбових закладах (професійно-технічні училища, центри підготовки, учбово-курсові комбінати), які отримали в установленому порядку ліцензію Міносвіти і дозвіл Держнаглядохоронпраці на проведення такого навчання. Для решти робіт підготовка, перепідготовка працівників по професіях можуть здійснюватися як в учбових закладах, так і на підприємстві. Учбові плани і програми підготовки повинні передбачати теоретичне і практичне (виробниче) навчання курсу „Охорона праці".

На підприємствах для перевірки знань працівників з питань охорони праці наказом керівника створюються постійно діючі комісії. Головами комісій призначаються заступники керівників підприємств, в службові обов'язки яких входить організація роботи з охорони праці. До складу комісій входять: фахівці служби охорони праці, юридичної, виробничих і технічних служб, представники органів держнагляду за охороною праці і профспілок. Перед перевіркою знань працівників з питань охорони праці на підприємстві організовуються заняття: лекції, семінари і консультації.

Перевірка знань працівників з питань охорони праці проводиться по тих нормативних актах з охорони праці, дотримання яких входить в їх службові обов'язки. Формою перевірки знань з питань охорони праці працівників є іспит, який проводиться по екзаменаційних квитках у вигляді усного опиту або шляхом тестування на автоекзаменаторі з подальшим усним опитуванням. Результати перевірки знань працівників з питань охорони праці оформляються відповідним протоколом. Працівникам, які при перевірці знань з питань охорони праці показали задовільні результати, видаються посвідчення, а при незадовільних результатах працівник повинен протягом одного місяця пройти повторне навчання і повторну перевірку знань. При незадовільних результатах повторної перевірки знань питання щодо працевлаштування працівника вирішується згідно чинного законодавства.

Навчання і перевірка знань з питань охорони праці посадовців і фахівців відповідно до ДНАОП 0.00-8.01-93 „Перелік посад посадовців, які зобов'язані проходити попередню і періодичну перевірку знань з охорони праці" проводиться до початку виконання ними своїх обов'язків, а також періодично, один раз в три роки. Тематичний план і програма навчання цієї категорії працівників складається на підставі типового тематичного плану і програми з урахуванням вимог охорони праці для конкретних галузей і виробництв.

Посадовці і фахівці невеликих підприємств, де немає можливості провести навчання безпосередньо на підприємстві і створити комісію по перевірці знань з питань охорони праці, а також приватні підприємці, які використовують найману працю, проходять навчання і перевірку знань в учбових закладах, що отримали відповідний дозвіл органів Держнаглядохоронпраці. Посадовці і фахівці, які при перевірці знань показали незадовільні знання, повинні протягом одного місяця пройти повторне навчання і повторну перевірку знань з охорони праці.

При певних обставинах (введення в експлуатацію нового устаткування, призначення на іншу посаду, на вимогу працівника держнагляду з охорони праці) посадовці і фахівці можуть проходити позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Керівники підприємств, виробничих і науково-виробничих об'єднань, а також посадовці цехів, ділянок, виробництв, де відбулася техногенна аварія або катастрофа, повинні протягом місяця пройти позачергове навчання і перевірку знань з питань охорони праці.

Посадовці і фахівці, в службові обов'язки яких входить безпосереднє виконання робіт підвищеної небезпеки (ДНАОП 0.00-8.02-93) і робіт, при яких потрібен професійний відбір (ДНАОП 0.03-8.06-94), при прийомі на роботу проходять на підприємстві попереднє спеціальне навчання і перевірку знань з питань охорони праці щодо конкретних виробничих умов, а надалі — періодичні перевірки знань в терміни, встановлені відповідними нормативними актами про охорону праці, але не рідше одного разу на рік.

Програми попереднього спеціального навчання розробляються відповідними службами підприємства з урахуванням конкретних виробничих умов і відповідних їм чинних нормативних актів про охорону праці і затверджуються їх керівником.

У вищих учбових закладах незалежно від рівня акредитації, студенти вивчають комплекс нормативних учбових дисциплін „Безпека життєдіяльності", „Основи охорони праці" і „Охорона праці в галузі", а також окремі питання (розділи) з охорони праці і безпеки життєдіяльності в загальнотехнічних і спеціальних дисциплінах, які пов'язані з їх тематикою.

Кількість годин, що передбачені для вивчення нормативних учбових дисциплін „Безпека життєдіяльності", „Основи охорони праці" і „Охорона праці в галузі", не може зменшуватися при розробці і перегляді освітньо-професійних програм без узгодження з Держнаглядохоронпраці. За рішенням вищих учбових закладів обсяги навчання цих дисциплін в годину можуть збільшуватися залежно від небезпеки професії, по якій здійснюється підготовка фахівців.

В учбових закладах післядипломної освіти незалежно від рівня акредитації учбові плани повинні передбачати вивчення дисциплін з питань охорони праці. Крім того, робочі учбові програми профілюючих дисциплін повинні передбачати вивчення питань охорони праці, пов'язаних з тематикою цих дисциплін. Формою підсумкового контролю знань після вивчення дисциплін з охорони праці в учбових закладах післядипломної освіти є іспит. Дипломні проекти і роботи випускників повинні містити розділи, а білети випускних іспитів - питання з охорони праці.