Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы Охраны Труда.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Стан безпеки праці в машинобудуванні, на транспорті та у зв'язку

  • Машинобудування

Державний нагляд здійснюється на близько 12,8 тис. машинобудівних підприємств з чисельністю працюючих 1,45 млн. осіб. Чисельність інспекторського складу — 67 осіб. Функціонують 3 спеціалізовані інспекції машинобудівного нагляду.

У 2004 р. на зазначених підприємствах загинуло 45 осіб, що на 7 осіб менше, ніж у 2003 р. Знижено рівень смертельного травматизму на підприємствах областей з розвиненою машинобудівною галуззю, а саме: Дніпропетровської — на З випадки, Запорізької, Київської та Одеської — на 1 випадок, АР Крим — на 2 випадки, Харківської — на 4 випадки. Не допущено випадків смертельного травматизму у Вінницькій, Рівненській, Херсонській областях.

Підвищився смертельний травматизм на 2 випадки у Івано-Франківській, Сумській, Хмельницькій областях, на 1 випадок у Житомирській, Закарпатській, Полтавській областях.

Основними подіями, що призвели до травматизму на підприємствах машинобудування, металообробки, оборонного комплексу, є дія предметів та деталей обладнання, що рухаються, обертаються; падіння з висоти; ураження електричним струмом; дорожньо-транспортні пригоди та наїзди транспортних засобів на працівників на території підприємств.

Основними причинами нещасних випадків є незадовільна організація безпечного виконання робіт та неузгодженість дій виконавців, відсутність або недостатня якість проведення навчання та інструктажів з охорони праці, порушення працівниками технологічної дисципліни, нехтування вимог безпеки, незадовільний технічний стан обладнання.

На підприємствах машинобудування здійснено 90 комплексних обстежень, 1749 цільових та 6354 оперативних обстеження, призупинено понад 13 тис. робіт і об'єктів, накладено понад 3 тис. штрафів на працівників.

З метою посилення ефективності державного нагляду в машинобудуванні проведено семінар-нараду з начальниками відповідних інспекцій територіальних органів Держнаглядохоронпраці України.

Проведено семінар-нараду за участю фахівців Мінпромполітики України, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та ЦК профспілки працівників машинобудівного комплексу, оборонної промисловості, суднобудування, легкої і текстильної, деревообробної промисловостей «Про стан охорони праці, виробничого середовища та пожежної безпеки на підприємствах машинобудівного комплексу».

Протягом 2004 року пріоритетними напрямами роботи були посилений нагляд за: додержанням вимог безпеки під час виконання ремонтних робіт обладнання, особливо великогабаритного; організацією безпечного виконання навантажувально-розвантажувальних робіт, переміщення та складування вантажів; організацією виконання штампувальних (ковальсько-пресових робіт).

Розроблено рекомендації щодо перевірки стану охорони праці в ковальсько-пресовому виробництві.

Організовано та здійснено відповідні цільові перевірки. Узагальнені матеріали перевірок надіслано Мінпромолітики України і теруправлінням Держнаглядохоронпраці України.

Пріоритетними напрямами роботи на 2005 рік є посилений нагляд за проведенням технічного огляду (опосвідчення) стану безпеки електроустановок споживачів на підприємствах машинобудування, а також за безпекою виконання травмонебезпечних робіт.