Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы Охраны Труда.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Розслідування і облік хронічних професійних захворювань і отруєнь

Всі вперше виявлені хронічні професійні захворювання і отруєння (далі - профзахворювання) підлягають розслідуванню.

Професійний характер захворювання визначається експертною комісією у складі фахівців лікувально-профілактичних установ і установ охорони здоров'я. При необхідності до складу експертної комісії привертають фахівців підприємств, Фонду соціального страхування, представників профспілкової організації, членом якої є потерпілий.

На кожного потерпілого від профзахворювання клініками науково-дослідних інститутів, відділеннями профзахворювань лікувально-профілактичних закладів складається повідомлення за формою П-3.

Протягом трьох діб після встановлення остаточного діагнозу профзахворювання повідомлення (за формою П-3) присилається підприємству, виробничі чинники якого сприяли виникненню профзахворювання, в санітарно-епідеміологічну службу і лікувально-профілактичній установі (закладу), яка обслуговує це підприємство.

Власник організовує розслідування причин кожного випадку профзахворювання протягом десяти робочих днів з моменту отримання повідомлення.

Розслідування профзахворювання проводиться комісією у складі представників: санітарно-епідеміологічної служби (голова комісії), лікувально-профілактичної установи (закладу), підприємства, Фонду соціального страхування, профспілкової організації, членом якої є хворий, або уповноваженого трудового колективу з питань охорони праці, якщо хворий не є членом профспілки.

Комісія складає акт розслідування професійного захворювання за формою П-4 в шести екземплярах протягом трьох днів після закінчення розслідування і розсилаються хворому, лікувально-профілактичній установі (закладу), Фонду соціального страхування, санітарно-епідеміологічній службі і профспілковій організації, членом якої є хворий. Перший екземпляр акту розслідування залишається на підприємстві і зберігається там 45 років.

Власник зобов'язаний в п'ятиденний термін після закінчення розслідування причин профзахворювання розглянути його матеріали і видати наказ про заходи по запобіганню профзахворювань, а також про залучення до відповідальності осіб, з чиєї вини допущені порушення санітарних норм і правил, які привели до виникнення профзахворювання.

Розслідування випадків профзахворювань у працівників, направлених на роботу за межі підприємства, проводиться комісією по розслідуванню під головуванням представника санітарно-епідеміологічної служби, яка здійснює державний санітарний нагляд на підприємстві, де виявлено профзахворювання.

Професійні захворювання, виявлені у осіб, які приїхали на постійне мешкання до України з інших країн, реєструються в лікувально-профілактичних закладах і територіальній санітарно-епідеміологічній службі за місцем проживання потерпілого в Україні, а розслідування причин цих профзахворювань проводиться в порядку, передбаченому міжнародними договорами України.

Реєстрація і облік професійних захворювань ведуть в спеціальному журналі:

  • на підприємстві;

  • у Фонді соціального страхування;

  • в санітарно-епідеміологічній службі;

  • в лікувально-профілактичній установі.