Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы Охраны Труда.doc
Скачиваний:
60
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

1.1.6. Відповідальність за порушення законодавства про охорону праці

Відповідно до ст. 44 Закону України „Про охорону праці" за порушення законодавчих і інших нормативних актів про охорону праці, створення перешкод для діяльності посадовців органів державного нагляду за охороною праці і представників професійних спілок винні особи притягуються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності згідно законодавству.

Дисциплінарна відповідальність виникає в тому випадку, якщо порушення не спричинило і не могло спричинити важкий нещасний випадок. Ця відповідальність накладається адміністрацією підприємства на своїх працівників.

Дисциплінарна відповідальність полягає в накладенні дисциплінарних стягнень. Відповідно до ст. 147 КЗоТ встановлені такі дисциплінарні стягнення: догана, звільнення з роботи. Право накладати дисциплінарні стягнення на працівників має орган, який користується правом прийняття на роботу цього працівника. Дисциплінарне стягнення може бути накладено за ініціативою органів, які здійснюють державний і суспільний контроль за охороною праці. За кожне порушення може бути застосовано тільки одне дисциплінарне стягнення. При виборі дисциплінарного стягнення необхідно враховувати ступінь тяжкості скоєної провини і заподіяний нею збиток, обставини, при яких скоєна провина, попередня робота працівника.

Адміністративна відповідальність накладається на посадовців підприємств, які винні в порушеннях законодавства про охорону праці у вигляді грошового штрафу. Право накладати адміністративні стягнення із причин, відзначених в ст. 44 Закону України „Про охорону праці", мають службові особи Держнаглядохоронпраці. Адміністративній відповідальності підлягають особи, які на момент здійснення адміністративного правопорушення досягли шістнадцятирічного віку.

Матеріальна відповідальність включає відповідальність як працівника, так і працедавця (підприємства). В ст. 130 КЗоТ вказується, що працівники несуть матеріальну відповідальність за збиток, заподіяний підприємству (установі) через порушення покладених на них обов'язків, у тому числі, і унаслідок порушення правил охорони праці. Матеріальна відповідальність встановлюється тільки через прямий дійсний збиток і при умові, коли такий збиток заподіяний підприємству (установі) винними протиправними діями (бездіяльністю) працівника. Ця відповідальність, як правило, обмежується певною частиною заробітку працівника і не повинна перевищувати повного розміру заподіяного збитку. Матеріальна відповідальність може бути накладена незалежно від залучення працівника до дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності. Власник підприємства (установи) або уповноважена їм особа (орган) несе матеріальну відповідальність за заподіяний збиток працівнику незалежно від наявності вини, якщо не доведе, що збиток заподіяний унаслідок непереборної сили або наміру потерпілого. Збитки у зв'язку з порушеннями законодавства про охорону праці можуть включати відшкодування потерпілому втраченого заробітку, одноразову допомогу, додаткові витрати на лікування, протезування, якщо потерпілий залишився живим, а також витрати на поховання у разі смерті потерпілого, одноразову допомогу на сім'ю і на утриманців.

Кримінальна відповідальність наступає, якщо порушення вимог законодавства і інших нормативних актів про охорону праці створило небезпеку для життя або здоров'я громадян. Суб'єктом кримінальної відповідальності з питань охорони праці може бути будь-яка службова особа підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, а також громадянин – власник підприємств або уповноважена їм особа. Кримінальна відповідальність визначається в судовому порядку.

Цю відповідальність несуть ті посадовці, на яких покладена відповідальність за безпечне ведення робіт на їх ділянці. Ця відповідальність по забезпеченню безпеки робіт зафіксована в наступних документах: посадова інструкція або спеціальне розпорядження по підприємству, цеху, ділянці.