Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основы Охраны Труда.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Спеціальне розслідування нещасних випадків

Спеціальному розслідуванню підлягають нещасні випадки:

  • із смертельним результатом;

  • групові, які відбулися одночасно з двома і більше працівниками незалежно від тяжкості пошкодження їх здоров'я;

  • випадки смерті на підприємстві;

  • випадки зникнення працівника під час виконання трудових обов'язків.

Про груповий нещасний випадок, нещасний випадок із смертельним результатом і при зникненні працівника власник зобов'язаний негайно передати повідомлення по встановленій формі:

  • відповідному місцевому органу державного нагляду за охороною праці;

  • до Фонду соціального страхування;

  • в прокуратуру по місцю виникнення нещасного випадку;

  • органу, до сфери управління якого належить це підприємство (у разі його відсутності - місцевому органу виконавчої влади);

  • санітарно-епідеміологічній службі у разі гострих професійних захворювань (отруєнь);

  • профспілковій організації, членом якої є потерпілий;

  • вищестоящому профспілковому органу;

  • місцевому штабу цивільної оборони і з надзвичайних ситуацій і іншим (при необхідності).

Вказані органи (організації) повідомляють про нещасний випадок до своїх вищестоящих органів (організації) згідно встановленому порядку.

Вказане повідомлення присилається також у разі, коли смерть потерпілого наступила унаслідок раніше отриманої травми. Спеціальне розслідування щодо цього випадку здійснюється в установленому порядку з використанням матеріалів раніше проведеного розслідування.

Спеціальне розслідування групового нещасного випадку, нещасного випадку із смертельним результатом організовує власник (якщо постраждав сам власник, орган, до сфери управління якого належить це підприємство, а у разі його відсутності місцевий орган виконавчої влади). Розслідування цього випадку проводиться комісією, яка призначається наказом керівника територіального органу державного нагляду за охороною праці за узгодженням з органами, представники яких входять до складу комісії по розслідуванню.

Спеціальне розслідування групового нещасного випадку, під час якого загинуло 2-4 чоловіка, проводиться комісією по спеціальному розслідуванню, яка призначається наказом керівника територіального органу державного нагляду за охороною праці або Держнаглядохоронпраці за узгодженням з органами, представники яких входять до складу комісії.

Залежно від конкретних умов (характеру і можливих наслідків аварії і т.п.) до складу комісії включаються представники Держнаглядохоронпраці, міністерства або іншого центрального органу виконавчої влади, до сфери управління якого належить підприємство, місцевого органу, власника, профспілкових організацій, членами яких є потерпілі, або уповноважені трудових колективів з питань охорони праці.

Спеціальне розслідування групового нещасного випадку, під час якого загинуло 5 і більше чоловік або травмовано 10 і більше чоловік, проводиться комісією по спеціальному розслідуванню, призначеною наказом Держнаглядохоронпраці, якщо не було ухвалено спеціальне рішення Кабінету Міністрів України. До складу комісії включають відповідального працівника Фонду соціального страхування.

Воно проводиться протягом не більше 10 робочих днів. При необхідності встановлений термін може бути продовжений органом, який призначив розслідування.

За наслідками розслідування складається акт спеціального розслідування за формою Н-5 або П-5 у разі гострого професійного захворювання (отруєння).

Акт спеціального розслідування підписується головою і всіма членами комісії. Якщо член комісії не згоден із змістом акту, він у письмовій формі додає до акту свою думку.

Акт за формою H-1 або НТ на кожного потерпілого складається відповідно до акту спеціального розслідування в двох екземплярах і затверджується власником протягом доби після отримання їм цих документів.

У випадку розбіжності думок членів комісії по спеціальному розслідуванню керівник відповідного органу державного нагляду за охороною праці, який призначив цю комісію, розглядає з членами комісії матеріали розслідування і може призначити нове розслідування або видати власнику розпорядження щодо складання акту за формою H-1 і узяття нещасного випадку на облік.

Для встановлення причин нещасних випадків і розробки заходів по недопущенню подібних випадків надалі комісія по спеціальному розслідуванню має право вимагати від власника створення за рахунок підприємства експертної комісії із залученням експертів-фахівців науково-дослідних, проектно-конструкторських і інших організацій, органів виконавчої влади і державного нагляду за охороною праці.

Власник в п'ятиденний термін з моменту підписання акту спеціального розслідування нещасного випадку або отримання розпорядження посадовця органу державного нагляду за охороною праці щодо узяття на облік нещасного випадку зобов'язаний розглянути ці матеріали і видати наказ про здійснення запропонованих заходів по запобіганню причин подібних випадків, а також притягати до відповідальності працівників, які припустили порушення законодавства про охорону праці.

Власник в п'ятиденний термін після закінчення спеціального розслідування нещасного випадку направляє за рахунок підприємства матеріали розслідування до органів прокуратури, департаменту по нагляду за охороною праці, профспілкового комітету і інших органів, представники яких брали участь в розслідуванні. Перший екземпляр матеріалів розслідування залишається на підприємстві. Органи прокуратури надають територіальним органам Департаменту по нагляду за охороною праці інформацію про ухвалених рішення по порушенню кримінальної справи або про відмову в цьому.

Потерпілому або його представнику направляють акт за формою Н-1 або НТ разом з копією акту спеціального розслідування за формою Н-5 (або П-5).

Власник зобов'язаний аналізувати причини нещасних випадків за підсумками кварталу, півріччя і року та розробляти і здійснювати заходи по запобіганню подібних випадків.

Органи, до сфери управління яких належать підприємства, місцеві органи виконавчої влади зобов'язані аналізувати обставини і причини нещасних випадків за підсумками півріччя і року, доводити результати цього аналізу до підвідомчих підприємств, а також розробляти і здійснювати заходи по запобіганню подібних випадків.