Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

abetka

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

В статусному рядку координати можуть відображатися в наступних режимах:

Абсолютні. Координати обновлюються постійно у міру пересунення курсору.

Відносні. Координати представляються у форматі «відстань<кут» і оновлюються постійно у міру пересунення курсору. Цей режим доступний тільки при малюванні відрізків і інших об'єктів, що вимагають введення більше однієї точки.

Откл. Координати оновлюються тільки при заданні точки.

Задання декартових координат

При введенні значення координат X і У повинні розділятися комою. Координата X визначає відстань від початку координат по горизонталі, У — по вертикалі. Значення відстаней можуть бути додатними або від’ємними.

Абсолютні координати відлічуються від початку координат (0,0), тобто від точки перетину координатних осей. Такий спосіб введення можна застосовувати, якщо відомі точні координати X і У точки. Наприклад, координати 3,4 вказують на точку, видалену від початку координат по осі X на 3 одиниці і по осі У — на 4 одиниці.

Відносні координати відлічуються від останньої вказаної точки. Відносні декартові координати застосовуються, якщо відомі значення зсувів координат точки щодо попередньої точки. Для позначення відносних координат використовується знак @ перед числовими значеннями. Наприклад, координати @3,4 вказують на точку, видалену від попередньої точки по осі X на 3 одиниці і по осі У — на 4 одиниці. Наприклад, щоб побудувати відрізок з початком в точці з X=–2.0 і Y=1.0 і з кінцем в точці (3,4), в командному рядку потрібно ввести

11

Команда: line От точки: –2,1 К точке: 3,4

AutoCAD будує відрізок таким чином:

В наступному прикладі виконується побудова відрізка з початком в точці з абсолютними координатами (-2,1) і з кінцем, віддаленим від початкової точки на 5 одиниць по осі X і 0 одиниць — по осі У.

Виконання команди завершується натисненням клавіші ENTER у відповідь на наступне запрошення «К точке».

Команда: Line От точки: -2,1 К точке: @5,0

12

Введення абсолютних 2М координат

На запит координат точки в командному рядку ввести значення координат у форматі: x,y

X — це значення відстані від початку координат (0,0) по горизонталі.

У — значення відстані від початку координат (0,0) по вертикалі.

Для введення відносних 2М координат на запит координат точки в командному рядку ввести значення координат у форматі: @x,y

X — це значення зсуву по горизонталі щодо попередньої точки.

У — значення зсуву по вертикалі щодо попередньої точки.

Задання полярних координат

Введення полярних координат проводиться заданням значень відстані і кута, відокремлюваного один від одного символом лівої кутової дужки (<). Наприклад, для задання точки, що знаходиться на відстані однієї одиниці щодо попередньої точки і розташованої під кутом 45 градусів, потрібно ввести

@1<45.

За умовчанням в AutoCAD зростання величин кутів відбувається при русі проти годинникової стрілки. Для задання напряму за годинниковою стрілкою від нульового слід вводити від’ємне значення кута. Наприклад, 1<315 еквівалентно 1<–45. Порядок кутових вимірювань можна змінювати за допомогою команди

UNITS (ЕДИНИЦЫ).

Полярні координати можуть бути як абсолютними (що виміряються від початку координат), так і відносними, відлічуваними від попередньої точки. Для позначення відносних координат використовується знак @ перед числовими значеннями.

13

Наступний приклад ілюструє побудову декількох відрізків з використанням полярних координат.

Команда: line От точки: 0,0

Кточке: 4<120

Кточке: 5<30

Наступний приклад ілюструє побудову декількох відрізків з використанням відносних полярних координат. Виконання команди завершується натисненням клавіші ENTER у відповідь на наступне запрошення «К точке».

Наступна точка: @3<45 Наступна точка: @5<285

14

Для введення полярні 2М координат На запит координат точки в командному рядку ввести значення координат у форматі: відстань<кут.

Відстань відлічується від початку координат (0,0).

Кут задає напрям для відліку відстані.

1.2.Призначені користувачем системи координат UCS (ПСК) в 2М просторі

В AutoCAD побудову об'єктів можна виконувати або в нерухомій Міжнародній системі координат (МСК), або в рухомій призначеній користувачем системі координат UCS (ПСК). В МСК вісь X напрямлена горизонтально, вісь У — вертикально, а вісь Z розташовується перпендикулярно площині XY. Початок координат розташовується в нижньому лівому кутку креслення в точці перетину осей X і У (0,0).

Задаючи параметри щодо МСК, можна описувати розташування ПСК. Під час роботи використовуються координати в поточній ПСК.

Command: UCS

Current ucs name: *WORLD*

Enter an option [New/Move/orthoGraphic/Prev/Restore/Save/Del/Apply/?/World] <World>:

ПСК Текущее имя пск: *МИР* Задайте опцию

[Новая/Перенести/Ортогональная/Предыдущая/Восстановить/Сохранить/Удали ть/Применить/?/Мир] <Мир>:

Пересунення UCS (ПСК) звичайно використовується для роботи з фрагментами креслення, розташованими в різних його частинах. Поворот UCS (ПСК) використовується при заданні точок в тривимірному просторі або на повернених видах. Вузлові точки і базові напрями, що визначаються режимами «Шаг», «Сетка» і «Орто», повертаються разом з ПСК.

15

Положення UCS (ПСК) можна змінювати одним з наступних способів:

Пересуненням ПСК до нової точки початку.

Поєднанням ПСК з існуючим об'єктом або поточним напрямом погляду.

Поворотом ПСК довкола однієї з її осей.

Відновленням збереженої ПСК.

ПСК можна надавати ім'я для повторного її використання надалі (відновлення). В команді UCS (ПСК) є опція «Предыдущая», яка дозволяє відновлювати до 10 попередніх координатних систем, що використовуються протягом поточного сеансу. Якщо яка-небудь іменована ПСК більше не потрібна, її можна видалити. Крім того, поточну ПСК можна розташувати так, щоб вона збігалася з МСК.

Пересунення початку координат UCS (ПСК)

1.З меню «Сервис» вибрати «Новая ПСК». Потім вибрати «Начало».

2.Вказати точку, в яку потрібно перемістити початок координат. Координати 0,0,0 UCS (ПСК) поєднуються з вказаною точкою.

Повернення до МСК

1.З меню «Сервис» вибрати «Именованные ПСК».

2.В діалоговому вікні «ПСК» на закладці «Именованные ПСК» виділити «Мировая СК».

3.Натиснути кнопку «Установить». Потім натиснути «OK».

1.3.Світова і призначена користувачем системи координат в 3М просторі

AutoCAD має дві системи координат: нерухому Світову систему координат (МСК) і рухому призначену користувачем систему координат UCS (ПСК). Для

16

введення координат, задання площин і видів зручно використовувати ПСК. При зміні положення ПСК точка зору залишається нерухомою. Міняється тільки орієнтація осей координатної системи.

Зміна положення UCS (ПСК) дозволяє спрощувати побудову 3М об'єктів. Наприклад, редагування кожної сторони створюваного 3М ящика зручно виконувати, кожного разу заздалегідь суміщаючи ПСК з редагованою гранню об'єкту.

Положення UCS (ПСК) змінюється шляхом пересунення початку координат і задання нової орієнтації площини XY і осі Z. ПСК в 3М просторі можуть мати різні точки початку і орієнтацію. Проте при роботі одночасно може використовуватися тільки одна ПСК, яка є поточною. Всі координати (як при введенні, так і при виводі) відлічуються щодо поточної ПСК.

Якщо на екрані монітора розташовується декілька видових екранів, на кожному з них можна встановити свою ПСК. Надаючи системній змінній UCSVP значення 1 (Вкл), можна зберігати положення ПСК для кожного видового екрану. В цьому випадку при переході на інший видовий екран автоматично відновлюватиметься ПСК, встановлена на ньому раніше.

При роботі в 3М просторі значення координат X, У і Z вказуються або в Світовій системі координат (МСК), або в поточній призначеній користувачем системі координат UCS (ПСК). На наступному рисунку показані осі X, У і Z МСК.

17

Часто буває, що початки координат і напрями осей МСК і ПСК співпадають. У будь-якому випадку, незалежно від поточного положення ПСК, її завжди можна сумістити з МСК опцією «Мир» команди UCS (ПСК).

Правило правої руки

Правило правої руки задає додатний напрям осі Z 3М системи координат при відомих напрямах осей X і У. Для визначення положення осей слід піднести праву долоню тильною стороною до екрану; при цьому напрям великого пальця повинен збігатися з додатним напрямом осі Х. Далі витягнути вказівний і середній пальці, як показано на рисунку, направивши вказівний палець по осі У. Тоді середній палець вказуватиме додатний напрям осі Z. Повертаючи руку, можна бачити, як мінятиметься розташування всіх трьох осей при аналогічному обертанні UCS (ПСК).

Крім того, дане правило визначає додатний напрям обертання довкола будь-якої з 3М осей координат. Якщо орієнтувати великий палець правої руки згідно додатному напряму осі і зігнути решту пальців, додатний напрям обертання збігатиметься з напрямом, що вказується зігнутими пальцями.

Щодо введення МСК координат

Вказати перед значеннями координат символ зірочки (*). Наприклад, введення координат @*2,0,0 задає точку, зміщену на 2 одиниці від попередньої точки уздовж осі X МСК. Координати @2,0,0 задають точку з таким же зсувом від попередньої точки, але уздовж осі X UCS (ПСК). Як правило, в більшості випадків координати задаються щодо UCS (ПСК).

18

Задання призначеної користувачем системи координат в 3М просторі

Призначена користувачем система координат UCS (ПСК) визначається шляхом задання нового положення початку координат і орієнтації площини XY і осі Z. На положення UCS (ПСК) в 3М просторі ніяких обмежень немає. Можна визначати, зберігати і відновлювати необмежену кількість UCS (ПСК). Всі координати як при введенні, так і при виводі відлічуються щодо поточної UCS (ПСК).

UCS (ПСК) особливо корисні при роботі в 3М просторі. Систему координат можна сумістити з існуючими на рисунку об'єктами; звичайно це простіше, ніж обчислювати точне положення точки її початку.

Якщо на екрані монітора розташовується декілька видових екранів, на кожному з них можна встановити свою ПСК. Надаючи системній змінній UCSVP значення 1 (Вкл), можна зберігати положення ПСК для кожного видового екрану. В цьому випадку при переході на інший видовий екран автоматично відновлюватиметься ПСК, встановлена на ньому раніше. Таким чином, для кожної задачі, що виникає в процесі проектування, можна мати свою ПСК з певною точкою початку і орієнтацією.

Задання UCS (ПСК)

Задання нової ПСК може бути здійснено декількома способами:

Вказанням нової точки початку, нової площини XY або нової осі Z

Поєднанням ПСК з існуючим об'єктом

Поєднанням нової ПСК з поточним напрямом погляду

Поворотом ПСК довкола однієї з її осей

Установкою нової глибини існуючої ПСК по осі Z

Призначенням ПСК шляхом вибору грані

19

Стандартні UCS (ПСК)

Існує можливість установки будь-якій із стандартних координатних систем, перерахованих на закладці «Ортогональные ПСК» діалогового вікна команди

UCS (ПСК).

Системи базуються на МСК, але можна перевизначити їх так, щоб параметри відлічувалися щодо поточної ПСК. Вибрана таким чином стандартна ПСК скасовується після повернення в МСК, відновлення попередньої ПСК або установки іншої ПСК на поточному виді.

Зміна поточного рівня

Поточний рівень, встановлений за допомогою команди ELEVATION (УРОВЕНЬ), визначає площину побудов для поточної UCS (ПСК). Його поведінка при переході з одного видового екрану на іншій визначається станом системної змінної UCSVP. Ця змінна керує збереженням і відновленням UCS (ПСК) на окремих видових екранах.

Якщо UCSVP = 1 (тобто в режимі збереження параметрів UCS (ПСК) на видових екранах), значення рівня також запам'ятовуються окремо для кожного видового екрану як в просторі моделі, так і на папері в просторі аркушу.

Звичайно рекомендується залишати рівень нульовим і керувати положенням площини побудов за допомогою команди UCS (ПСК).

Задання UCS (ПСК) в просторі аркуша

Впросторі аркуша нова UCS (ПСК) може бути визначений таким же чином, як

ів просторі моделі; проте тут дозволено тільки 2М операції з UCS (ПСК). В просторі аркуша можна вводити 3М координати, але такі команди як 3-

20