Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

abetka

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

Дія команди INTERFERE (ВЗАИМОД) аналогічно команді ПЕРЕСЕЧЕНИЕ, але в цьому випадку початкові об'єкти не видаляються з креслення.

Алгоритм створення тіла шляхом перетину

1.З меню «Редакт» вибрати «Редактирование тел» – «Пересечение».

2.Вибрати об'єкти, що перетинаються.

12.МЕТОДИ РЕДАГУВАННЯ

ВAutoCAD існує два підходи до редагування:

1.Можна спочатку задати команду, а потім вибрати об'єкти, що редагуються. В цьому випадку вибір об’єктів обов’язково закінчується натисненням клавіші

ENTER.

2.Можна спочатку вибрати об'єкти, а потім проводити їх редагування відповідною командою, якщо системна змінна PICKFIRST має значення 1.

Подвійне клацання на об'єкті викликає вікно «Свойства» або інше діалогове вікно, відповідне типу вказаного об'єкту. В даному розділі описується, як вибирати об'єкти, а потім переглядати і редагувати їх властивості, а також як саме виконувати різні операції редагування.

12.1. ВИБІР ОБ’ЄКТІВ

Для вибору об'єктів, що редагуються, передбачено широкий набір різних засобів і опцій.

Командний рядок: Select Command: select

Select objects: ?

131

Expects a point or Window/Last/Crossing/BOX/ALL/Fence/WPolygon/CPolygon/Group/CLass/Add /Remove/Multiple/Previous/Undo/AUto/SIngle

ВЫБРАТЬ Выберите объекты:

Требуется точка или Рамка/Последний/Секрамка/БОКС/Все/Линия/РМн- угол/СМн-угол/Группа/Добавить/ Исключить/Несколько/Текущий/Отменить /Авто/Единственный

12.1.1. Вибір окремих об'єктів

У відповідь на запит «Select objects» можна провести вибір одного або декількох окремих об'єктів. Вибирані об'єкти виділяються підсвічуванням. Крім того, допускається скасування вибору вже виділених об'єктів.

12.1.2. Використання прицілу

Вибір об'єкту здійснюється клацанням миші на об'єкті. При цьому приціл у вигляды квадрата повинен хоча б дотикатися якої-небудь графічної частини вибираного об'єкту. Наприклад, при виборі круга потрібно вказувати не внутрішню частину. а його коло.

Розмір прицілу можна регулювати з допомогою команди OPTION (НАСТРОЙКА) на закладці «Выделение» одноіменного діалогового вікна.

Вибір одного з близкорозташованих об'єктів

Вибір одного з об'єктів, що лежать близько один до одного, або тих, що перекривають один одного, представляє певну складність.

Для вмикання режиму циклічного перебору слід натиснути клавішу CTRL. Після цього клацанням миші об'єкти вибираються один за одним, до тих пір, поки вибраним не виявиться все, що треба. Натиснути ESC для завершення циклічного перебору об'єктів.

132

12.1.3. Виключення об'єктів з набору

Об'єкти можна виключати з поточного набору, утримуючи натиснутою клавішу SHIFT і повторно вибираючи об'єкти, що виключаються. В поточний набір можна додавати і видаляти об'єкти без обмежень.

Вибір одного об'єкту

1.У відповідь на запит «Выберите объекты:» якої-небудь команди перемістити приціл на потрібний об'єкт.

2.Клацнути мишею на об'єкті. Вибраний об'єкт виділяється.

3.Після закінчення вибору об'єктів натиснути ENTER.

Зауваження: якщо системну змінну PICKFIRST увімкнено (значення дорівнює 1), об'єкти можна вибирати за допомогою миші до виклику команди редагування.

Зміна розміру прицілу

1.З меню «Сервис» вибрати «Настройка». Перейти на закладку «Выбор».

2.В групі «Размер прицела» задати необхідний розмір прицілу за допомогою змінної шкали.

3.Натиснути «OK».

Циклічний перебір об'єктів

1.У відповідь на запит «Выберите объекты», утримуючи натиснутою клавішу CTRL, вказати точку якомога ближче до вибираного об'єкту.

2.Послідовно натискати кнопку вибору миші допоки потрібний об'єкт не виявиться таким, що підсвічується.

3.Після закінчення вибору об'єктів натиснути ENTER.

133

12.1.4. Вибір декількох об'єктів

У відповідь на запит «Выберите объекты» можна одночасно вибрати відразу декілька об'єктів. Є можливість вказувати прямокутну область, в якій вибираються всі об'єкти, або проводити лінії вибору, вибираючи таким чином об'єкти, через які проходить лінія.

Вибір в прямокутній області

Об'єкти можна вибирати з допомогою рамки вибору. Прямокутна рамка вибору задається вказанням двох протилежних кутів прямокутної області. Після того, як вказано перший кут рамки, можна:

Перевести курсор зліва направо для виконання вибору РАМКОЮ. В цьому випадку в набір потрапляють тільки об'єкти, повністю розташовані в межах області вибору. При виборі рамкою вибирані об'єкти повинні бути повністю видимі.

Перевести курсор справа наліво для виконання вибору СІЧНОЮ РАМКОЮ. В набір потрапляють об'єкти, повністю розташовані в межах області вибору, а також ті, що знаходяться на перетині рамки.

Вибір в області неправильної форми

Об'єкти, що лежать в області складної форми, можна вибрати, з допомогою багатокутної рамки вибору. Як і у разі прямокутних рамок, багатокутна рамка вміщує в себе об'єкти, повністю розташовані в межах області вибору, а багатокутна січна рамка — об'єкти, повністю розташовані в межах області вибору або на перетині рамки.

134

многокутник вибору

результат

Лінії вибору

Найпростіший спосіб вибору несуміжних об'єктів на складному рисунку — використання ЛІНІЇ ВИБОРУ. Лінія вибору схожа на полілінію. Всі об'єкти, через які проходить лінія вибору, стають вибраними. Таким чином, об'єкт для вибору не потрібно вміщувати в замкнуту область. На рисунку показано лінію вибору, за допомогою якої вибираються декілька елементів на друкованій платі.

вибір лінією

вибрані об'єкти підсвічуються

Виключення декількох об'єктів з набору

У відповідь на запит «Выберите объекты» можна ввести І (Виключити), а потім одним з доступних засобів, таких як многокутна січна рамка або лінія вибору, виділити об'єкти для виключення їх з набору. Для повернення з режиму

135

виключення і продовження поповнення набору вибираних об'єктів належить ввести A (Добавить).

Об'єкти можна виключати з поточного набору, утримуючи натиснутою клавішу SHIFT і повторно вибираючи об'єкти по окремості, що виключаються, або рамкою вибору. В поточний набір можна додавати і видаляти об'єкти без обмежень.

12.1.5. Блокування вибору об'єктів

Блокування шарів дозволяє захищати розташовані на них об'єкти від операцій вибору і редагування. Як правило, на блокованих шарах неможливо виконувати редагування об'єктів. Інші ж операції залишаються доступними і на блокованих шарах. Наприклад, блокований шар можна зробити поточним і розмістити на ньому новий об'єкт. Крім того, залишаються доступними команди отримання різних відомостей (наприклад, СПИСОК), режими об'єктної прив'язки для того, щоб вказати характерні точки об'єктів на блокованих шарах, і операція зміни послідовності виводу об'єктів.

Блокування і розблокування шару

1.На панелі «Слои» натиснути кнопку «Диспетчер свойств слоев».

2.В диспетчері властивостей шарів клацнути мишею на значку блокування (із зображенням замка) для тих шарів, які потрібно заблокувати або розблокувати.

3.Натиснути «ОК».

Закритий замок, зображений на значку, означає блокований шар. На такому шарі недоступні операції вибору об'єктів при виконанні будь-якої команди редагування.

136

12.1.6. Фільтрація наборів об'єктів

Є можливість відбору об'єктів, що заносяться в набір вибору, по яких-небудь характеристиках (колір, тип об'єкту і т.п.) за допомогою діалогових вікон «Быстрый выбор» (БВЫБОР) і «Фильтры выбора объектов» (ФИЛЬТР). Наприклад, можна вибрати на рисунку тільки кола червоного кольору або, навпаки, вибрати всі об'єкти, окрім кіл червоного кольору.

Функція «Быстрый выбор» дозволяє швидко сформувати набір об'єктів по заданому критерію відбору. В діалоговому вікні «Фильтры выбора объектов» задаються і зберігаються для подальшого застосування різні фільтри вибору.

При фільтрації розпізнаються тільки кольори, типи ліній і вага ліній, явно надані об'єктам, але не успадковані по шару.

Наприклад, об'єкт може бути червоним, тому що має колір ПОСЛОЮ, а шару надано червоний колір.

Формування набору об'єктів за допомогою функції швидкого вибору

В наступному прикладі для вибору на рисунку всіх об'єктів червоного кольору використовується функція «Быстрый выбор».

1.З меню «Сервис» вибрати «Быстрый выбор».

2.В діалоговому вікні «Быстрый выбор» із списку «Применить» вибрати «Ко всему рисунку».

3.Із списку «Тип объектов» вибрати «Несколько».

4.Із списку «Свойства» вибрати «Цвет».

5.Із списку «Оператор» вибрати «Равно».

6.Із списку «Значение» вибрати «Красный».

7.В групі «Отобранные объекты» вибрати «Включить в новый набор».

137

8. Натиснути «OK».

AutoCAD відбирає в рисунку всі об'єкти червоного кольору, після чого діалогове вікно «Быстрый выбор» закривається. При цьому розпізнаються тільки кольори, явно надані об'єктам, але не успадковані по шару, навіть якщо шар має червоний колір.

Зауваження: функція «Быстрый выбор» дозволяє швидко сформувати набір об'єктів по заданому критерію відбору. Так, як особливий критерій можна задати тип об'єкту і його властивості в полі «Свойства».

Для виключення об'єктів з набору

Опція «Исключить из нового набора» дозволяє виключати об'єкти з поточного набору. В наступному прикладі з наявного набору виключаються всі кола з радіусом більше 1.

1.Після вибору декількох об'єктів з меню «Сервис» вибрати «Быстрый выбор».

2.В діалоговому вікні «Быстрый выбор» із списку «Применить» вибрати «К текущему набору».

3.Із списку «Тип объектов» вибрати «Круг».

4.Із списку «Свойства» вибрати «Радиус».

5.Із списку «Оператор» вибрати «Больше».

6.В полі «Значение» ввести 1.

7.В групі «Отобранные объекты» вибрати «Исключить из нового набора».

8.Натиснути «OK».

AutoCAD виключає з набору всі кола з радіусом більше 1.

Збереження фільтру під заданим ім'ям

1. В командному рядку ввести фільтр.

138

2.В діалоговому вікні «Фильтры выбора объектов» із списку, що розкривається, «Выбор фильтра» вибрати один з фільтрів, наприклад, «Отрезок».

3.Натиснути кнопку «Добавить в список».

4.В полі праворуч від кнопки «Сохранить как» ввести ім'я, наприклад, «Фильтр отрезков».

5.Натиснути кнопку «Сохранить как».

6.Натиснути кнопку «Применить».

AutoCAD застосовує фільтр, після чого можна вибрати на рисунку тільки відрізки. При виборі об'єктів за допомогою рамки AutoCAD застосовує фільтр до всіх об'єктів, що потрапляють до неї.

Використання іменованого фільтру

1.У відповідь на запит «Выберите объекты» ввести 'фильтр. Символ апострофа вказує на прозоре виконання команди.

2.В діалоговому вікні «Фильтры выбора объектов» із списку, що розкривається, «Текущий» вибрати потрібний фільтр. Потім натиснути кнопку «Применить».

3.Вибрати об'єкти січною рамкою.

В набір включаються об'єкти, вибрані січною рамкою і такі, що відповідають умовам фільтру.

Підсвічування вибраних об'єктів

За умовчанням AutoCAD виділяє вибирані об'єкти підсвічуванням, яке можна відключити для збільшення продуктивності, надавши значення 0 системної змінної HIGHLIGHT. Проте ця можливість використовується рідко і лише при роботі з великими кресленнями. Відключення підсвічування не впливає на відображення ручок (вузликів) вибраних об'єктів.

139

12.1.7. Групи

Групою називається іменований і збережений набір об'єктів. AutoCAD дозволяє вибирати і редагувати відразу всю групу або її окремі об'єкти. Групи дозволяють легко об'єднувати об'єкти креслення для їх одночасного редагування.

В деякій мірі групи нагадують блоки, які також об'єднують об'єкти з наданням імені, але дещо іншим способом. Групи, як і блоки, можна зберігати для використання в наступних сеансах роботи. Відмінність — в тому, що можна редагувати окремі об'єкти в групі, тоді як при роботі з блоками для цього необхідно спочатку розчленувати блок на окремі елементи. На відміну від блоків, групи не можна використовувати в інших кресленнях.

Створення груп

При створенні групи задається її ім'я і опис. При копіюванні групи новій копії за умовчанням ім'я не надається і нова група вважається неіменованою. Неіменовані групи не виводяться в списку діалогового вікна «Группы объектов», якщо не встановлена опція «Включая неименованные».

При виборі хоча б одного елемента вибираної групи, всі її елементи включаються в нову групу.

Об'єкт може входити одночасно до декількох груп, а група може входити до інших груп. Для відновлення конфігурацій початкових груп можна виконати розчленування вкладених груп.

При використовуванні креслення як зовнішнє посилання або блок, що вставляється, іменовані групи усередині цього креслення стають недоступні.

140