Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

abetka

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

Преломление

Настройка ступеня заломлення променів при віддзеркаленні від об'єкту. Цей параметр доступний тільки при тонуванні методом трасування променів. Ступінь заломлення можна задати в групі «Значение». Заломлення впливає на прозорість матеріалу.

Выдавливание

Імітація ефекту «видавлювання» на поверхні об'єкту. Ім'я файлу текстури задається в полі «Имя файла».

ЗНАЧЕНИЕ

Величину вибраного параметра можна ввести в текстовому полі або за допомогою змінної шкали.

ЦВЕТ

Регулювання кольору трьох параметрів матеріалу — основного кольору, кольору розсіяння і кольору віддзеркалення. Поточний колір відображається в прямокутнику в нижній частині групи «Цвет».

По ИЦА (By ACI)

Колір матеріалу визначається кольором об'єкту (по Індексу кольорів AutoCAD). Цей прапорець доступний тільки для параметрів кольорів. Крім того, для параметрів «Отражение» і «Рассеяние» даний прапорець доступний тільки при скинутому прапорці «Фиксированный».

271

Фиксированный (Блок)

Фіксує параметр кольору, тобто робить його основним кольором. Цей прапорець доступний тільки для кольору розсіяння і кольору віддзеркалення.

Зеркало

Використання ефекту віддзеркалення в режимах «Фотореалистичное» і «Трасировка луча». Цей прапорець доступний тільки для параметра «Отражение». Якщо для текстури віддзеркалення не заданий графічний файл, віддзеркалення формуватиметься шляхом поєднання фону і текстури.

Красный, Зеленый, Синий

Роздільне задання компонентів кольору в системі RGB. Значення можна ввести в текстовому полі або скористатися змінною шкалою.

Оттенок, Яркость, Насыщенность

Задання кольору в системі HLS (Hue (Оттенок), Lightness (Яркость), Saturation (Насыщенность)). Значення можна ввести в текстовому полі або скористатися змінною шкалою. Значення компонента «Оттенок» визначає базовий колір. Збільшення значення компонента «Яркость» збільшує яскравість кольору шляхом додавання до нього білого кольору. Значення компонента «Насыщенность» визначає чистоту кольору. Чим вище насиченість, тим менше рівень сірого.

17.3. УПРАВЛІННЯ СЦЕНАМИ В ПРОСТОРІ МОДЕЛІ.

Використовування сцен спрощує управління джерелами світла і видами. Наприклад, можна створити дві сцени: одну з віддаленим джерелом світла, що імітує природне денне освітлення, і одну з точковим джерелом — сцена

272

імітуватиме нічний час. Можна також змінити вид, щоб модель було видно з різних сторін.

17.3.1. Сцени

Розташування кількох джерел освітлення на видовому екрані відбувається з допомогою команди SCENE (СЦЕНА).

СЦЕНЫ

Тут перераховуються всі сцени поточного рисунка. Елемент *NONE* (НЕТ) є сценою за умовчанням; він включає поточний вид на активному видовому екрані і всі джерела світла рисунка. Якщо в рисунку немає джерел світла і вибраний елемент * NONE *, AutoCAD вибирає за умовчанням віддалене джерело, орієнтоване по напряму погляду, з інтенсивністю 1 і нульовою розсіяною інтенсивністю.

НОВЫЙ (СОЗДАТЬ …)

Дозволяє створювати нові сцени в поточному рисунку.

Имя сцены

Задає ім'я нової сцени.

Виды

Містить список видів простору моделі рисунка. Поточний вид (*CURRENT*) виділяється. Для надання сцені іншого виду необхідно його виділити. Сцена може містити лише один вид.

273

Источники

Тут перераховуються всі джерела світла поточного рисунка. В списку можна вибрати один або декілька джерел. Для установки в сцені нового джерела світла необхідно вибрати одне з невиділених джерел (для вибору декількох джерел світла слід вибирати їх імена при натиснутій клавіші CTRL). Вибір виділеного раніше джерела видаляє його з сцени. Якщо видалити всі джерела, тонування сцени виконуватиметься лише з джерелом за умовчанням. Видалення джерела з сцени не веде до видалення цього джерела з рисунка.

ИЗМЕНИТЬ ...

Дозволяє змінювати джерела освітлення на вибраних сценах.

УДАЛИТЬ

Видалення вибраної сцени з рисунка.

17.3.2. Техніка тонування

ВAutoCAD існують три режими тонування, які визначаються в діалоговому вікні Render або Rendering Preferences, що викликається командою RENDER або RPREF відповідно. Режими встановлюються в області Rendering Type: Render — спрощений тип тонування; Photo Real — фотореалістичне тонування з можливістю відображення растрових і прозорих матеріалів, а також з поліпшеним відображенням тіней; Photo Raytrace — ще більш реалістичне тонування, засноване на алгоритмі трасування променя. Дозволяє генерувати ефекти віддзеркалення, рефракції, ще точніше будувати тіні.

Впершому, найпростішому режимі Render тонування проводиться без додавання джерел світла, надання матеріалів і визначення сцен. Джерело світла, що використовується для такого тонування, розташовано ніби за плечима

274

спостерігача. Це джерело не можна ні перенести, а ні змінити. Даний режим забезпечує досить швидке тонування, хоча і не завжди дозволяє отримати реалістичне зображення моделі.

Щоб взятися до тонування, клацніть на кнопці Render (Тонировать) панелі інструментів Render (Тонирование). Відкриється діалогове вікно, що містить ряд компонентів:

Список Rendering Type (Тип Визуализирования), що розкривається, дозволяє вказати необхідний тип тонування.

Список Scene to Render (Сцена для Визуализирования) дозволяє вибрати сцену.

В розділі Rendering Procedure (Процедура Визуализирования) можна встановити якій-небудь з трьох параметрів. При виборі параметра Query for Selection (Выбирать объекты) перед власне тонуванням буде організований запит на вибір об'єктів. Параметр використовується для перевірки настройки операції тонування на одному або декількох об'єктах. Встановіть прапорець Crop Window (Выбрать область Визуализирования), щоб вибрати прямокутний фрагмент для тонування. Прапорець Skip Render Dialog (Убрать диалог Визуализирования) дозволяє почати тонування негайно після введення команди без маніпуляцій в діалоговому вікні Render (Визуализировать).

Встановіть параметр Light Icon Scale (Масштаб Иконок Света). Для цього використовуйте коефіцієнт масштабування креслення.

Встановіть параметр Smoothing Angle (Угол сглаживания). Це максимальний кут між дотичними гранями, для яких в процесі тонування виконується згладжування поверхні. За умовчанням цей кут рівний 45°. Зменшивши це значення, отримаємо більшу кількість ребер.

275

В розділі Rendering Options (Опции Визуализации) встановите прапорець Smooth Shade (Плавное Затушевывание), щоб багатогранні об'єкти були згладжені. На межі суміжних граней кольори змішуються.

Встановіть прапорець Apply Materials (Применить материалы), щоб використовувати імпортовані і привласнені матеріали.

Встановіть прапорець Shadows (Тени), щоб формувати тіні. Тіні можна створювати при типах тонування Photo Real (Фотореалистичное) і Photo Raytrace (Трасировка Луча). Пам'ятайте, що при моделюванні тіней істотно підвищується час формування тонованого зображення.

Прапорець Render Cache (Кэш Рендеринга) дозволяє зберегти інформацію тонування у файлі. При подальшому тонуванні ця інформація буде використовуватиметься, що дозволить зберегти час.

Кнопка More Options (Больше Опций) •— відкриє діалогове вікно з різними додатковими параметрами, які залежать від вибраного алгоритму тонування. Зазвичай немає потреби змінювати ці параметри.

В списку розділу Destination (Направление) можна вказати, куди прямуватимуть результати формування тонованого зображення. За умовчанням встановлено параметр Viewport (Видовой экран). Якщо у вас один видовий екран, то тонування охоплює цю область креслення. Якщо використовується декілька видових екранів, то тонування буде проведено для активного видового екрану. Можна також вивести результат у вікно тонування (параметр Render Window). Це звичайне вікно Windows, що дозволяє копіювати результат тонування в буфер обміну або зберігати його як файл . bmp. І нарешті, результат тонування можна зберегти безпосередньо у файлі.

276

Використовуйте список Sub Sampling (Побочная Выборка), що розкривається, щоб встановити відносну кількість пікселів, що тонуються. За умовчанням це значення рівно 1:1, тобто тонується кожний піксель. Процес тонування можна прискорити, вибравши менше співвідношення.

Кнопки переходу до діалогових вікон Background (Фон) і Fog/Depth Cue (Туман/Затемнение) дозволяють скористатися фоновим зображенням (Сплошной, Градиент, Изображение, Объединение), туманом або затемненням.

Після установки всіх параметрів залишається лише клацнути на кнопці Render (Визуализировать).

277

Предметний показчик

3-ГРАНЬ...................................................

109

3-ЗЕРКАЛО..............................................

233

3М зеркало................................................

233

3М массив.................................................

230

3М об'єкти..................................................

98

3М поворот...............................................

228

3-МАССИВ ..............................................

232

3-ПОВЕРНУТЬ........................................

228

Вага ліній....................................................

59

ВРАЩАТЬ................................................

127

ВЫБРАТЬ.................................................

132

ВЫДАВИТЬ.............................................

125

Выдавить грани........................................

215

Выровнять ................................................

229

ВЫРОВНЯТЬ...........................................

230

ВЫЧИТАНИЕ..............

96, 97, 119, 122, 129

грани на конус..........................................

220

ГРАНИЦА..................................................

95

ДУГА ....................................................

78, 79

ЗЕРКАЛО.................................................

160

Клеймить..................................................

224

КЛИН........................................................

124

КОЛЬЦО.....................................................

85

Контур.........................................................

69

КОНУС.....................................................

119

КОПИРОВАТЬ ........................................

151

Копировать грани....................................

221

Копировать ребра ....................................

223

КРУГ.....................................................

83, 84

Луч ..............................................................

94

МАССИВ..................................................

155

МАСШТАБ ..............................................

170

МЛИНИЯ....................................................

74

Многокутник..............................................

71

Многоугольник..........................................

72

МН-УГОЛ...................................................

71

МСК............................................................

16

Мультилиния..............................................

73

Оболочка...................................................

225

ОБРЕЗАТЬ................................................

162

ОБЪЕДИНЕНИЕ................................

95, 128

ОТМЕНИТЬ.............................................

142

ОТРЕЗОК....................................................

65

П-ВРАЩ...................................................

114

ПЕРЕНЕСТИ............................................

144

Перенести грани ......................................

217

ПЕРЕСЕЧЕНИЕ.........................

97, 130, 131

П-КРОМКА..............................................

115

ПЛИНИЯ ....................................................

66

ПОВЕРНУТЬ............................................

148

Повернуть грани ......................................

218

Полилиния..................................................

66

ПОЛРЕД..............................................

66, 202

Проверить.................................................

227

ПРЯМАЯ.....................................................

93

ПРЯМОУГ..................................................

73

Прямоугольник ..........................................

73

П-СДВИГ..................................................

113

ПСК.............................................................

16

П-СОЕД ....................................................

111

Разделить..................................................

225

РАЗОРВАТЬ.............................................

184

Разрез ........................................................

213

РАЗРЕЗ......................................................

214

РАСТЯНУТЬ....................................

146, 169

РАСЧЛЕНИ................................................

66

РЕДСПЛАЙН...........................................

195

Ручки.........................................................

185

Свойства......................................................

49

Сечение.....................................................

211

СЕЧЕНИЕ.................................................

212

система координат.................................

9, 19

СЛОЙ..........................................................

39

Сместить грани.........................................

219

СМЕЩЕНИЕ............................................

158

СОПРЯГИ.................................................

209

СОПРЯЖЕНИЕ................................

173, 209

СОТРИ......................................................

143

Сплайни ......................................................

88

ТОР............................................................

123

УВЕЛИЧИТЬ............................................

172

Удалить грани ..........................................

220

УДЛИНИТЬ..............................................

165

Упростить.................................................

226

ФАСКА.....................................

179, 209, 211

цвет граней ...............................................

222

цвет ребер.................................................

223

ЦИЛИНДР................................................

120

ШАР..........................................................

121

Шари ...........................................................

38

ЭЛЛИПС.....................................................

86

ЯЩИК.......................................................

117

278

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1.Грабовский Р. Иллюстрированный справочник по AutoCAD 2004. ─ С.П.:

Вильямс, 2004. ─ 880 с.

2.Каламейа А, Уилсон Д. Трехмерное моделирование в AutoCAD 2004 / Визуальный курс. ─ С.П.: Вильямс, 2004. ─ 624 с.

3.Каламейа А.Д Курс инженерной графики в AutoCAD 2004 / Перевод с английского. ─ С.П.: Вильямс, 2005. ─ 1263 с.

4.Кон Д. Полный справочник по AutoCAD. ─ С.П.: Вильямс, 2004. ─ 1088 с.

5.Финкельштейн Э. AutoCAD 2004. Библия пользователя. ─ С.П.: Диалектика, 2004. ─ 1184 с.

6.Мидлбрук М. AutoCAD 2005 для "чайников". ─ С.П.: Диалектика, 2005. ─ 384 с.

7.Соколова Т. AutoCAD 2005 для студента. Популярный самоучитель. — СПб.:

Питер, 2005. — 320 с.:

8.Полещук Н.Н., Савельева В.А. Самоучитель AutoCAD 2006. – СПб.: БХВ-

Петербург, 2005. – 704 с.

279

Навчальне видання

Бабков Олександр Володимирович

АБЕТКА AUTOCAD

Навчальний посібник

Відповідальний редактор О.В.Бабков Редактор: А.С.Дехтяр

Підписано до друку

.

 

Формат паперу A4. Папір офсетний №1.

Гарнітура Times. Наклад

. Зам.

.

01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 39 Редакційно-видавничий відділ НТУ, тел. 290-70-66.

280