Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

abetka

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

Ввести нове значення.

Клацнути на стрілці праворуч від властивості для розкриття списку і вибрати необхідне значення.

Натиснути [...] і змінити значення властивості в діалоговому вікні.

Натиснути кнопку «Указать» і за допомогою курсору змінити значення координат.

Натиснути праву кнопку миші і вибрати з контекстного меню опцію, що підлягає зміні. Зміни, що вносяться, тут же відображаються на рисунку.

5. Для скасування внесених змін клацнути правою кнопкою миші в незаповненій частині палітри і вибрати «Отменить» з контекстного меню.

6. Натиснути ESC для скасування виділення.

5.2. Копіювання властивостей об'єктів

Для часткового або повного копіювання властивостей одного об'єкту в іншій або декілька інших об'єктів використовується функція «Копирование свойств». Можна копіювати колір, шар, тип ліній, масштаб типу ліній, вагу ліній, стиль друку, висоту і інші властивості.

За умовчанням всі властивості, що переносяться, копіюються з першого вибраного об'єкту в інші об'єкти. Для того, щоб заборонити копіювання певних властивостей, можна скористатися опцією «Настройки», вказавши властивості, які не можна копіювати. Цю опцію можна застосовувати у будь-який час виконання команди копіювання властивостей.

Для копіювання властивостей об'єкту в інші об'єкти

1.На панелі «Стандартна» натиснути кнопку «Копирование свойств» .

2.Вибрати об'єкт, властивості якого необхідно скопіювати.

51

3.Якщо необхідно, для задання копійованих властивостей ввести S (Настройки). В діалоговому вікні «Настройка свойств» скинути прапорці властивостей, які не повинні копіюватися. За умовчанням всі прапорці встановлені. Натиснути «OK».

4.Вибрати цільові об'єкти, куди потрібно копіювати властивості, і натиснути

ENTER.

5.3. Робота з кольорами

Використання різних кольорів дозволяє візуально об’єднувати об'єкти, полегшуючи тим самим роботу з рисунком. Добираючи кольори з повної палітри або з альбомів кольорів, можна помітно поліпшити якість відображення тонованих об'єктів на рисунку.

5.3.1. Установка поточного кольору

Використання різних кольорів дозволяє візуально групувати об'єкти, полегшуючи тим самим роботу з рисунком. Кольори можна надавати як шарам, так і окремим об'єктам креслення. Призначення певного кольору кожному шару допомагає ідентифікувати шари в рисунку. Для того, щоб створити додаткові візуальні відмінності між об'єктами одного шару, можна надати окремі кольори об'єктам і їх групам.

Використання кольорів дозволяє ідентифікувати лінії різного призначення, якщо рисунок виводиться на кольоровий плотер.

При призначенні кольору об'єкту можна використовувати різноманітні палітри. До них відносяться: індекси кольорів АutoCAD (ІЦА), повна палітра кольорів

True Color, альбоми кольорів PANTONE, RAL™ Classic і RAL Design, а також імпортовані альбоми.

52

5.3.2. Кольори по ІЦА

ІЦА — це стандартний набір кольорів, що використовуються в AutoCAD. Задання кольору проводиться по стандартному імені або за допомогою індексу кольорів AutoCAD (ІЦА) у вигляді цілого числового значення від 1 до 255. Стандартні імена надано тільки кольорам з номерами від 1 до 7. Ці імена такі: 1

— червоний, 2 — жовтий, 3 — зелений, 4 — блакитний, 5 — синій, 6 — фіолетовий, 7 — білий або чорний.

5.4. Робота з типами ліній

Типи ліній застосовуються для того, щоб можна було відрізнити один об'єкт від іншого, тим самим роблячи роботу з рисунком більш зручною.

Тип ліній описується повторюваною послідовністю штрихів, точок і пропусків, що наносяться уздовж прямої або кривої.

Типи ліній можна надати як шарам, так і окремим об'єктам креслення. В описі типу ліній можна задавати масштаб для регулювання відносних довжин штрихів і пропусків. AutoCAD дозволяє користувачу створювати власні типи ліній.

Вбудовані типи ліній AutoCAD не слід плутати з штриховими лініями, які дозволяють креслити деякі типи плотерів. Штрихова лінія AutoCAD і штрихова лінія плотера виглядають однаково, проте одночасно їх використовувати не слід, оскільки результат може виявитися непередбачуваним.

5.4.1. Завантаження типів ліній

На початку роботи з проектом відбувається завантаження всіх типів ліній, що використовуються в рисунку. При необхідності можна отримати список всіх типів ліній, завантажених в рисунок або що містяться в LIN-файлі описів типів ліній.

53

AutoCAD містить файли описів типів ліній acad.lin і acadiso.lin. Кожний з них призначений для певної системи вимірювань.

Для британської системи вимірювань слід застосовувати файл acad.lin.

Для метричної системи слід використовувати файл acadiso.lin.

Завантаження типу ліній

1.З меню «Формат» вибрати «Типы линий».

2.В діалоговому вікні «Диспетчер типов линий» натиснути кнопку «Открыть».

3.В діалоговому вікні «Загрузить типы линий» вибрати тип ліній і натиснути

«ОК».

Якщо в списку відсутній необхідний тип ліній, натиснути «Файл». В діалоговому вікні «Выбор файла типов линий» вибрати LIN-файл для завантаження і натиснути «Открыть». Типи ліній з вибраного LIN-файлу з'являються в списку. Вибрати тип ліній і натиснути «OK».

Для виділення декількох типів ліній потрібно утримувати в натиснутому стані клавішу CTRL; для виділення відразу всіх типів ліній, розташованих між вказаними типами, слід використовувати клавішу SHIFT, утримуючи її в натиснутому стані.

4. Натиснути «OK».

Отримання списку типів ліній, завантажених в поточний рисунок

1. Клацнути на списку «Типы линий» панелі «Свойства».

Всі завантажені типи ліній відображаються у вигляді списку. Для перегляду всього списку можна скористатися смугою прокрутки.

2. Для закриття списку клацнути мишею зовні області списку.

54

5.4.2.Установка поточного типу ліній

Всі нові об'єкти створюються з використанням поточного типу ліній, встановленого в списку «Типы линий» панелі «Свойства». Якщо встановлений поточний тип ліній ПОСЛОЮ, всі створювані об'єкти використовують тип ліній, наданий поточному шару. Якщо встановлено поточний тип ліній ПОБЛОКУ, об'єкти мають тип ліній CONTINUOUS, поки вони не з'єднані в блок. Об'єктам що вставляються в рисунок з блоків, надається поточний тип ліній.

Замість використання поточного типу ліній шару можна призначати тип ліній в явний спосіб.

Задання типу ліній об'єктів, що створюються

1.З меню «Формат» вибрати «Типы линий».

2.При необхідності завантаження додаткових типів ліній натиснути «Открыть», вибрати один або декілька типів ліній і натиснути «OK».

Для виділення декількох типів ліній потрібно утримувати в натиснутому стані клавішу CTRL; для виділення відразу всіх типів ліній, розташованих між вказаними типами, слід використовувати клавішу SHIFT, утримуючи її в натиснутому стані.

3.У вікні Диспетчера типів ліній виконати одну з наступних дій:

Виділити тип лінії і натиснути кнопку «Текущий» для призначення вибраного типу ліній всім знов створюваним об'єктам.

Вибрати значення ПОСЛОЮ для побудови нових об'єктів з поточним типом ліній шару.

Вибрати значення ПОБЛОКУ для побудови нових об'єктів з типом ліній CONTINUOUS, поки вони не з'єднані в блок. При вставці блоку об'єктам надається поточний тип ліній, заданий в рисунку.

55

4. Натиснути «OK».

Зауваження: встановлений поточний тип ліній відображається в списку «Типы линий». Для установки поточним вже завантаженого типа лінії потрібно розкрити список «Типы линий» і вибрати потрібний тип ліній.

Призначення шару типу ліній

1.На панелі «Слои» вибрати «Диспетчер свойств слоев».

2.У вікні «Диспетчер свойств слоев» вибрати замінюваний тип ліній.

3.В діалоговому вікні «Выбор типа линий» виділити потрібний тип ліній і натиснути «OK».

4.Повторно натиснути «ОК».

Зміна типу ліній об'єкту

Тип ліній об'єкту можна змінити трьома способами:

Перенести об'єкт на інший шар, для якого встановлений інший тип ліній. В цьому випадку, якщо тип ліній об'єкту має значення ПОСЛОЮ, після перенесення об'єкт набуде тип ліній нового шару.

Змінити тип ліній шару, на якому розташований об'єкт. Об'єкт набуде тип ліній шару, якщо у властивостях об'єкту для типу ліній встановлено значення ПОСЛОЮ. При зміні типу ліній шару всі об'єкти, типи ліній яких задано значенням ПОСЛОЮ оновлюються з урахуванням знов призначеного шару типу ліній.

Явно надати тип ліній самому об'єкту. Кожному об'єкту можна явно надати тип ліній. Для того, щоб об'єкт отримав свій тип ліній, відмінний від типу ліній шару, слід змінити у властивостях об'єкту тип ліній із значення ПОСЛОЮ на певний тип ліній, наприклад, ШТРИХОВАЯ ЛИНИЯ.

56

Для установки типу ліній, що призначається всім знов створюваним об'єктам, слід скористатися панеллю «Свойства», вказавши потрібний тип ліній замість значення ПОСЛОЮ.

Перенесення об'єкту на інший шар

1.Вибрати об'єкти, які необхідно перенести на інший шар.

2.На панелі «Слои» клацнути на списку «Слой» .

3.Вибрати шар, на який потрібно перенести об'єкти.

Призначення типу ліній шару

1.На панелі «Слои» вибрати «Диспетчер свойств слоев».

2.У вікні «Диспетчер свойств слоев» вибрати замінюваний тип ліній.

3.В діалоговому вікні «Выбор типа линий» вибрати тип ліній. Якщо в списку відсутній необхідний тип ліній, натиснути «Завантажити». Вибрати тип ліній і натиснути «OK», або натиснути «Файл» для відкриття додаткових LIN-файлів описів типів ліній.

4.Закрити всі діалогові вікна, послідовно натискуючи «OK».

Явне призначення типу ліній об'єкту

1.Вибрати об'єкти, типи ліній яких необхідно змінити.

2.Клацнути на списку «Типы линий» панелі «Свойства».

3.Вибрати тип ліній для призначення об'єктам.

5.4.3.Масштабування типів ліній

Один і той же тип ліній може використовуватися в різних масштабах. При цьому коефіцієнт масштабування може задаватися як для всіх об'єктів відразу, так і окремо для кожного об'єкту.

57

За умовчанням в AutoCAD глобальний масштаб типів ліній має значення 1.0. Чим менше масштаб, тим більше число елементарних фрагментів типу ліній уміщається в одиниці довжини. Так, наприклад, при коефіцієнті 0.5 в одній одиниці довжини уміщається два елементарні фрагменти типу ліній. Якщо довжина об'єкту менше довжини елементарного фрагмента типу ліній, такий об'єкт малюється суцільною лінією. В таких випадках для відображення дуже коротких відрізків можна використовувати малі значення коефіцієнта масштабування типів ліній.

В Диспетчері типів ліній відображаються значення глобального і поточного масштабів. Значенням глобального масштабу керує системна змінна LTSCALE. Вона змінює масштаб для всіх об'єктів — як нових, так і існуючих до цього.

Поточний масштаб типів ліній використовується тільки при створенні нових об'єктів і встановлюється системною змінною CELTSCALE.

Для отримання поточного масштабу типу ліній значення змінної CELTSCALE умножається на значення змінної LTSCALE. AutoCAD дозволяє легко змінювати в рисунку як поточний, так і глобальний масштаби типів ліній.

Зміна масштабу типу ліній об'єктів

1.Вибрати об'єкти, масштаб типів ліній яких необхідно змінити.

2.Клацнути правою кнопкою миші на об'єкті і вибрати «Свойства» з контекстного меню.

3.В палітрі «Свойства» в полі «Масштаб типа линий» ввести нове значення.

Задання масштабу типу ліній нових об'єктів

1.З меню «Формат» вибрати «Типы линий».

2.У вікні «Управление типами линий» натиснути кнопку «Детали».

58

3.Ввести значення в полі «Текущий масштаб».

4.Натиснути «OK».

Задання глобального масштабу типів ліній

1.З меню «Формат» вибрати «Типы линий».

2.У вікні «Диспетчер типов линий» натиснути кнопку «Детали».

3.Ввести значення в полі «Общее».

4.Натиснути «OK».

5.4.4.Відображення типів ліній для коротких сегментів і поліліній

Якщо довжина відрізка менше довжини елементарного фрагмента типу ліній AutoCAD, такий відрізок малюється суцільною лінією, як це показано на рисунку нижче.

Рекомендується зменшувати масштаб типів ліній для подібних сегментів.

5.5. Робота з вагами ліній

Вага ліній може застосовуватися для графічного виділення різних об'єктів — як на екрані, так і при виводі на друк.

Вага ліній дозволяє одержувати тонкі і товсті лінії, що корисно при оформленні креслень (побудова розрізів, перетинів, нанесенні розмірів), карт і т.д. Наприклад, призначивши шарам різну вагу ліній, можна полегшити ідентифікацію будівель, що знаходяться в експлуатації, що будуються або

59

підлягають знесенню. Для відображення ліній відповідно до ваги слід увімкнути кнопку «ШТР» або «ВЕС» в статусному рядку.

Вага ліній може використовуватися при виводі будь-яких об'єктів, за винятком шрифтів True Type, растрових зображень, точок і заливок (для 2М фігур). На виді в плані товщина зображення широкої полілінії визначається її шириною, а не вагою ліній. Проте на інших видах відображення широких поліліній виконується з урахуванням встановлених ваги ліній. Інформація про вагу ліній зберігається при експорті креслення в інші формати і при копіюванні об'єктів в буфер обміну.

В просторі моделі кожному значенню ваги ліній відповідає певне число пікселов, що визначають видиму на екрані товщину ліній, незалежну від виконання збільшення. У зв'язку з цим, в просторі моделі видима товщина ліній може не відповідати їх дійсній товщині. Так, наприклад, для відображення полілінії з дійсною завтовшки 5 міліметрів слід встановлювати не вагу ліній, а товщину полілінії у відповідне значення.

Вагу ліній можна також використовувати для управління виведенням об'єктів на друк. Це робиться за допомогою Редактора таблиць стилів друку.

5.5.1. Масштабування ваги ліній в кресленнях

При виведенні на друк товщина зображення об'єкту визначається призначеного йому вагою ліній. Вага ліній може вибиратися з фіксованого ряду значень, серед яких є спеціальна вага ПОСЛОЮ, ПОБЛОКУ і ОБЫЧНЫЙ. Значення ваги ліній можуть виражатися в міліметрах або дюймах (за умовчанням використовуються міліметри). Початкова вага ліній для всіх шарів визначається з допомогою системної змінної LWDEFAULT, яка за умовчанням дорівнює 0.25 мм

60