Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

abetka

.pdf
Скачиваний:
7
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
2.68 Mб
Скачать

В просторі аркуша можна робити шари невидимими на окремих видових екранах.

4.1.2. Призначення кольору і типу ліній шару

Будь-якому шару можна призначити такі властивості, як колір і тип ліній, які успадковуються всіма об'єктами даного шару. Наприклад, якщо на панелі «Свойства» в списку «Цвета» вказати значення ПОСЛОЮ, для нових об'єктів цього шару буде використовуватися колір шару, призначений диспетчером властивостей шарів.

Якщо в списку «Цвета» задати певний колір, він призначатиметься всім новим об'єктам замість кольору, призначеного поточному шару. Те ж саме стосується списків «Типы линий» і «Вес линий» панелі «Свойства».

4.1.3. Заборона редагування об'єктів на шарі

Блокування шару дозволяє забороняти редагування всіх об'єктів на шарі до тих пір, поки шар не буде розблоковано. Таким чином, можна встановлювати захист креслення від внесення в нього випадкових, небажаних змін. На блокованих шарах як і раніше є можливість використання режимів об'єктної прив'язки і виконання інших операцій, не пов'язаних з редагуванням об'єктів.

Встановлення поточного шару

1.На панелі «Слои» клацнути на списку «Слои»

2.Вибрати потрібне ім'я шару із списку.

Встановлення шару вибраного об'єкту поточним

1. На панелі «Слои» вибрати «Сделать слой объекта текущим».

41

2. Вибрати об'єкт. Шар вибраного об'єкту стає поточним.

Ввімкнення і вимкнення шару

1.На панелі «Слои» клацнути на .

2.Клацнути на позначці із зображенням лампочки для вмикання або вимикання шару. Якщо значок жовтий, шар ввімкнений.

Для багатошарового креслення можна скористатися Диспетчером властивостей шарів, де є можливість відбору потрібних шарів за допомогою фільтру.

1.На панелі «Слои» вибрати «Диспетчер свойств слоев» .

2.У вікні «Диспетчер свойств слоев» із списку «Фильтры слоев» вибрати необхідний фільтр.

3.Клацнути на значку із зображенням лампочки для ввімкнення або відключення шарів.

4.Натиснути «OK».

Призначення кольору шару

1.З меню «Формат» вибрати «Слои».

2.В списку вікна «Диспетчер свойств слоев» виділити шар і клацнути мишею в графі «Цвет».

3.В діалоговому вікні «Выбор цвета» вибрати колір.

4.Натиснути «OK».

4.2. Створення і найменування шарів

Для кожної зв'язаної групи елементів креслення (стін, розмірів і т.п.) можна створити окремий шар з певними властивостями.

42

Пошарова організація креслення спрощує управління об'єктами і їх редагування.

Число шарів в рисунку і об'єктів на кожному шарі не обмежено. Як правило, шари об'єднують однотипні об'єкти (наприклад, стіни або розміри). Імена шарів можуть включати до 255 літерно-цифрових символів. У багатьох випадках імена шарів задаються згідно певним угодам, прийнятим в установі.

В списку Диспетчера властивостей шарів імена шарів сортуються в алфавітному порядку. До вибору імен для створюваних шарів слід підходити продумано. Для того, щоб ефективно застосовувати фільтри з шаблонами імен для пошуку шарів, в іменах шарів можна використовувати префікси, які логічно об'єднують зв'язані компоненти креслення.

Зауваження: якщо в різних кресленнях доводиться часто застосовувати один і той же набір шарів з певними параметрами (кольорами, типами і вагами ліній, стилями друку),цей набір шарів доцільно зберегти в шаблоні.

Створення нового шару

1.На панелі «Слои» вибрати «Диспетчер свойств слоев».

2.В діалоговому вікні «Диспетчер свойств слоев» натиснути кнопку «Новий». AutoCAD додає новий шар, якому автоматично надається ім'я «Слой1».

3.Ввести нове ім'я замість запропонованого за умовчанням. Імена шарів можуть бути завдовжки до 255 символів, включаючи літерні символи, цифри і спеціальні символи (знак долара ($), мінус (-) і знак підкреслення (_)). В іменах не можна використовувати пропуски.

4.При необхідності клацнути в графі «Цвет», «Тип линий» і/або «Вага линий» і вибрати потрібне значення для властивості.

43

5.Щоб розширити вікно диспетчера властивостей шарів для виводу додаткової інформації про вибраний шар, натиснути «Вкл подробности».

6.Натиснути «OK».

Диспетчер властивостей шарів можна також викликати через меню. Для цього з меню «Формат» вибрати «Слои».

4.3. Редагування параметрів і властивостей шарів

Кожний об'єкт креслення пов'язаний з яким-небудь шаром. Як правило, в ході виконання креслення періодично вносяться зміни в план організації і перегляду об'єктів; часто це вимагає втручання у встановлену систему шарів.

AutoCAD дозволяє:

Переносити об'єкти з одного шару на іншій

Змінювати ім'я шару

Змінювати прийняті за умовчанням колір, тип ліній і інші властивості шару

Можливість перенесення об'єктів може виявитися корисною у разі створення об'єкту не на тому шарі або при необхідності перерозподілу об'єктів між шарами. Якщо властивості об'єкту не задано явно, після перенесення він набуває властивості того шару, на якому він тепер розташований.

Властивості шару можна змінювати в диспетчері властивостей шарів або в списку «СЛОИ». Для цього слід вибрати відповідний значок. Для редагування імен і кольорів шарів використовувати список «СЛОИ» не можна. Ці операції виконуються тільки в диспетчері властивостей шарів.

Перенесення об'єкту на інший шар

1. Вибрати об'єкти, які необхідно перенести на інший шар.

44

2.На панелі «Слои» клацнути на списку «Слои» .

3.Вибрати шар, на який потрібно перенести об'єкти.

Призначення типу ліній шару

1.На панелі «Слои» вибрати «Диспетчер свойств слоев».

2.У вікні «Диспетчер свойств слоев» вибрати ім'я замінюваного типу ліній.

3.В діалоговому вікні «Выбор типа линий» вибрати тип ліній.

Якщо в списку відсутній необхідний тип ліній, натиснути «Завантажити». Вибрати тип ліній і натиснути «OK», або натиснути «Файл» для відкриття додаткових LIN-файлів описів типів ліній.

4. Натиснути кнопку «OK».

4.4. Фільтрація і сортування шарів в списку

Диспетчер властивостей шарів дозволяє задавати умови для обмеження числа шарів, що відображаються, в списку, а також сортувати шари по іменах або властивостях (наприклад, за кольором або за ознакою видимості).

В деяких випадках потрібно, щоб диспетчер властивостей шарів виводив список лише певних шарів. Для цього використовуються фільтри, що дозволяють задавати умови для обмеження числа шарів в списку.

Фільтрація шарів може виконуватися за наступними критеріями:

По станах шарів «печатаемый/не печатаемый»

По іменах, кольорах, типах ліній, вагах ліній і стилях друку

По станах шарів «включен/отключен»

По станах шарів «заморожен/разморожен» на поточному видовому екрані

По станах шарів «блокирован/разблокирован»

45

Для фільтрації шарів на ім'я можна використовувати символи-шаблони. Наприклад, для відбору шарів, імена яких починаються з фрагмента механ, в полі «Имя слоя» вікна фільтру можна ввести механ* і натиснути ENTER. Для перейменування груп іменованих об'єктів можна також вдатися до символівшаблонам. Наприклад, щоб перейменувати групи шарів Лестницы$W1, Лестницы$W2, Лестницы$W3 в Л_W1, Л_W2, Л_W3, слід ввести старе ім'я Лестницы$* і нове ім'я Л_* в рядку Новое имя. В кінці цього розділу приводиться таблиця з описом символів-шаблонів.

Крім того, є можливість інвертувати фільтр. Це дозволяє відбирати для роботи ті шари, які були знехтувані поточним фільтром. Наприклад, якщо всі елементи плану ділянки розташовуються на шарах, імена яких містять слово «участок», для відображення всієї решти шарів в диспетчері властивостей шарів достатньо ввести *участок* в полі «Имя слоя» і встановити прапорець «Інвертувати фільтр».

В списку «Фильтры слоев» виводяться три стандартні фільтри, а також фільтри, задані користувачем. Є наступні стандартні фільтри:

Показати всі шари. Задає відображення всіх шарів поточного креслення.

Показати всі шари, що використовуються. Задає відображення тих шарів поточного креслення, на яких є об'єкти.

Показати всі залежні від посилань шари. Задає відображення тих шарів, які зберігаються в кресленнях зовнішніх посилань.

Всі задані користувачем іменовані фільтри додаються в список «Фильтры слоев» Диспетчера свойств слоев. Іменовані фільтри зберігаються у файлі креслення.

46

Сортування шарів

Для зручності список шарів можна упорядкувати по будь-якій з властивостей шару. Сортування шарів може бути здійснено за іменем, видимістю, кольором, вагою ліній, стилем друку або типом ліній. Для сортування списку потрібно в диспетчері властивостей шарів клацнути на заголовку стовпця тієї властивості, за якою потрібно відсортувати шари. Імена шарів можуть бути відсортовані за збільшенням або за зменшенням.

Уфільтрах шарів можуть використовуватися наступні символи-шаблони.

#(Решітка) Відповідає будь-якій одиночній цифрі

@ (Комерційне «эт») Відповідає будь-якій одиночній літері

. (Крапка) Відповідає будь-якому символу, окрім букв і цифр * (Зірочка) Відповідає будь-якій послідовності символів. Може використовуватися в будь-якій позиції рядка

? (Знак питання) Відповідає будь-якому одиночному символу; наприклад ?BC відповідає ABC, 3BC і т.п.

~ (Тильда) Відповідає всім рядкам, окрім наступного після тильди шаблону; наприклад ~*AB* відповідає всім рядкам, що не містять послідовності AB

[ ] Відповідає будь-якому з символів в дужках; наприклад, [AB]З відповідає АС і BC

Зауваження: перед символами, які по написанню співпадають з шаблонами, але використовуються в іменах об'єктів, слід ставити апостроф, щоб AutoCAD не сприймав їх як символи-шаблони.

Фільтрація шарів по іменах

1. На панелі «Слои» выбрать «Диспетчер свойств слоев».

47

2.У вікні «Диспетчер свойств слоев» в групі «Именованые фильтры слоев» натиснути кнопку [...].

3.В діалоговому вікні « Именованые фильтры слоев » задати умови фільтру.

Вибрати або ввести значення властивостей шарів для фільтрації. За умовчанням ім'я шару, колір і тип ліній у фільтрі заданий символом-шаблоном зірочки (*). Якщо, наприклад, необхідно отримати всі шари, імена яких починаються з цифри 1, слід вказати ім'я у вигляді 1*.

4. Закрити всі діалогові вікна, послідовно натискуючи «OK». В списку Диспетчера властивостей шарів відображаються тільки ті шари, які відповідають заданим за допомогою фільтру умовам.

5. ВЛАСТИВОСТІ ОБ'ЄКТІВ

Всі об'єкти мають ті або інші властивості. Деякі властивості є спільними для більшості об'єктів — наприклад, шар, колір, тип ліній і стиль друку. Інші ж властивості характерні тільки для певних об'єктів — наприклад, коло характеризується радіусом і площею, а відрізок — довжиною і кутом нахилу.

Загальні властивості об'єкту визначаються або описом шару, на якому він створюється, або задаються користувачем.

У разі, коли встановлено значення ПОСЛОЮ, властивості об'єкту визначаються властивостями шару, на якому він створюється. Наприклад, якщо відрізок створений на шарі 0 і цьому шару надано червоний колір, при значенні кольору ПОСЛОЮ відрізок також буде червоним.

У разі, коли властивість задається явно, вона має перевагу перед властивістю, що успадкована від шару. Наприклад, якщо відрізку, створеному на шарі 0, явно

48

призначено синій колір, а шару 0 призначено червоний колір, відрізок буде синім.

5.1. Відображення і редагування властивостей об'єктів

Перегляд і редагування поточних значень властивостей будь-якого об'єкту креслення здійснюється таким чином:

Відкрити палітру «Свойства», переглянути і при необхідності внести зміни у властивості об'єкту.

Переглянути і внести необхідні зміни в списку панелі «Слои», а так само при необхідності змінити колір, тип ліній, вагу ліній і стиль друку в списках панелі «Свойства».

Викликати команду СПИСОК для перегляду даних в текстовому вікні.

Викликати команду КООРД для перегляду координат об'єктів.

Зауваження: у всіх випадках, за винятком команди КООРД, системна змінна PICKFIRST повинна мати значення 1 (значення за умовчанням).

Робота з палітрою «Свойства»

В палітрі «Свойства» вказано поточні властивості вибраного об'єкту або набору об'єктів. Будь-яка властивість об'єкту може бути змінена шляхом задання нового значення.

У разі, коли вибрано декілька об'єктів, палітра «Свойства» відображає тільки властивості, характерні для всіх вибраних об'єктів.

У разі, коли не вибраний жоден з об'єктів, палітра «Свойства» відображає загальні властивості поточного шару, назву стилю друку, властивості вигляду і дані про UCS (ПСК).

49

Подвійне клацання кнопкою миші на об'єкті викликає палітру «Свойства». Виключенням є блоки, штрихування, градієнтна заливка, текст, мультилінії і зовнішні посилання.

Задання режиму автоматичного згортання палітри

Натиснути кнопку «Автоматически убирать с экрана» в заголовку палітри. Якщо опцію вибрано, при відході курсору за межі палітри на екрані залишається тільки заголовок палітри. В іншому випадку на екрані відображається вся палітра.

Для перегляду властивостей одного об'єкту

1.Вибрати об'єкт.

2.Клацнути правою кнопкою миші в області малювання і вибрати «Свойства» з контекстного меню.

В палітрі «Свойства» відображаються властивості вибраного об'єкту. Для більшості об'єктів палітру «Свойства» можна також викликати подвійним клацанням на об'єкті.

Зміна властивостей об'єктів в палітрі «Свойства»

1.Вибрати один або декілька об'єктів.

2.Клацнути правою кнопкою миші в області малювання і вибрати «Свойства» з контекстного меню.

3.Для перегляду переліку властивостей можна користуватися смугою прокрутки в палітрі «Свойства». Натиснення стрілки праворуч від кожної категорії згортає або розгортає перелік властивостей, що відносяться до неї.

4.Вибрати значення, яке потрібне змінити. Скористатися одним з наступних способів:

50