Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІС та ІТ - ЧАСТИНА 1

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
6.39 Mб
Скачать

Головними особливостями ІТ турфірм є автоматизація процесів планування, обліку і управління основних напрямків діяльності турфірми.

Загалом їх можна розглядати як інтегровану сукупність наступних основних підсистем: управління фінансами, управління матеріальними потоками,

управління обслуговуванням, управління якістю, управління персоналом,

управління збутом, аналіз фінансів, собівартості, оборотних коштів,

управління маркетингом тощо.

Однією з тенденцій розвитку міжнародної туристичної індустрії останніх років стало активне використання систем оптимізації прибутку

(систем управління тарифами). Підприємства, що активно застосовують такі системи, одержують істотну конкурентну перевагу і досягають помітного збільшення доходів. Ця система працює в реальному часі, аналізує отриману від системи управління турфірмою інформацію (тенденції бронювання,

сезонні коливання, динаміку попередніх періодів тощо), враховує специфіку сегментів ринку і проведені заходи по ціноутворенню та тарифам.

Будь-яка автоматизована ІТ налаштовується на різні технології роботи турфірми і дозволяє враховувати найприскіпливіші вимоги. Разом з тим,

системи приносять в турфірму світову практику управління і контролю.

Результатом впровадження будь-якої автоматизованої ІТ управління в туристичному комплексі є підвищення ефективності роботи, високий рівень сервісу для клієнтів і суворий фінансовий контроль. Модульність та інтеграція ІТ сприяє нарощуванню їх функціональності зі зміною потреб туристичного комплексу.

Системи управління продажами турфірми - це сучасний підхід до управління відділом продажів (надання послуг) і вирішення задач з організації і проведення заходів у турфірмі. Вона ефективно управляє діяльністю комерційного відділу турфірми, здійснює групові продажі,

аналізує прибутковість заявок, що надходять, формує цінову політику,

складає контракти і контролює їх виконання, здійснює бронювання, продаж і оренду конференц-приміщень, допомагає організовувати банкети і заходи.

Автоматизовані ІТ управління туристичним комплексом функціонують як в окремих турфірмах, так і в цілих ланцюгах даної галузі. Перехресний продаж між турфірмами збільшує завантаження по групових продажах. Вони оснащені могутнім інструментарієм по збереженню і управлінню всією кореспонденцією між відділом продажів турфірми і клієнтами.

Функціональний блок управління документацією зберігає та організує роботу з документами, відправленими клієнтами.

Якщо розглядати ефективність впровадження окремих модулів в різних відділах, то про досягнуте покращення її у відділі збуту, наприклад, свідчить підвищення рівня продажів. Ефективність для виробничого відділу - це скорочення часу технологічного циклу або зниження рівня товарних запасів.

Ефективність і матеріальні вигоди від впровадження нового бухгалтерського модулю полягає в скороченні термінів пересилання платіжних документів,

прискоренні поточних розрахунків тощо.

Набуває нового відтінку і маркетинг у туристичній індустрії. Тепер це не лише пошук нових клієнтів, але і робота з людьми, що вже були клієнтами тієї чи іншої турфірми. На сьогоднішній день практично кожен туристичний ланцюг пропонує програму заохочення постійних клієнтів. А сучасні інформаційні засоби надають можливості для ефективного управління такими програмами.

Стрімкий розвиток інформаційних технологій привів до того, що за останні кілька років у сервісному секторі економіки стали широко застосовуватися найрізноманітніші інформаційні технологічні рішення.

Інформаційне управління пов’язане з бурхливим розвитком технологій, що забезпечують швидкі й ефективні методи передачі, обробки, збереження й одержання інформації. Автоматизація різних процесів досягається шляхом інтеграції різних ІТ, метою яких є підвищення ефективності і продуктивності роботи працівників турфірми, що дає величезні потенційні можливості для підвищення ефективності управління нею.

Істотним елементом, від якого залежить надійне функціонування всієї операційної системи турфірми, є інформаційний центр, здатний забезпечити об'єднання процесів постачання, споживання і виробництва, перетворюючи їх у єдину високоефективну систему. Його використання дозволить в умовах швидкої зміни потреб і бажань клієнтів на ринку туристичних послуг оперативно і гнучко адаптувати операційну систему (рух трудових, інформаційних, матеріальних і фінансових потоків) під індивідуальні потреби різних сегментів клієнтів.

Інформаційний центр – це складний людинно-машинний комплекс, ядром якого є інформаційна комп'ютерна система, орієнтована на досягнення головних цілей, серед яких: відстеження стану туристичного комплексу, оперативний аналіз, виявлення несприятливих змін і ситуації довкола нього, прийняття оперативних і стратегічних рішень для ефективного управління.

Автоматизована інформаційна система концентрує в собі всі результати роботи системи моніторингу і попередження подій і здійснює відображення на відповідних технічних засобах як узагальненої, так і деталізованої в багатьох рівнях, інформації, необхідної для якісного управління турфірмою.

ЛІТЕРАТУРА

1.Анисимов А.М. Работа в системе дистанционного обучения Moodle. Учебное пособие. 2-е изд испр. и дополн.-Харьков, ХНАГХ, 2009. – 292 с.

2.Аузан В. Шпанте М. Новая экономика// Эксперт-Интернет. – 2010, № 1. – 236с.

3.Бойко В.В., Савинков В.М. Проектирование баз данных информационных систем. -М.: Финансы и статистика, 2010. – 342с.

4.Буряк Л.Д. Фінансовий менеджмент у малому бізнесі: Навч.-метод. посібник для самост. вивчення дисципліни / Київський національний економічний ун–т. – К.: КНЕУ, 2011. – 202с.

5.Васильев В.Н. Организация, управление и экономика гибкого интегрированного производства в машиностроении. – М.: Машиностроение, 2006. –312 с.

6.Вершинин О.В. Компьютер для менеджера. - М.: Высшая школа, 2010. - 256с.

7.Герасименко В.Г. Основи туристичного бізнесу. - Одеса: Чорномор’я, 2007.- 224с.

8.Гершгорин Л.Г. Что такое АРМ бухгалтера. - М.: Финансы и статистика, 2008. - 323с.

9.Грачева М. Электронные банковские услуги: особенности управления рисками// МЭ и МО. – 2011, № 11. – С. 39.

10.Задорожна Н. Т, Лавріщева К.М. Менеджмент документообігу в інформаційних системах освіти, Навчально-методичний посібник. – К.,”Педагогічна думка”, 2007.–228с.

11.Задорожна Н. Т. Досвід розробки і розвитку інформаційних освітніх ресурсів у мережі Інтернет / Н. Т. Задорожна - С .261-269.

12.Зуев А., Мясникова Л. Онлайновые сообщества в "новой экономике"// МЭ и МО. – 2011, № 11. – С. 15-22.

13.Інджанян Р.О. Мировые традиции развития электронной коммерции в сфере банковских услуг// Деньги и кредит. – 2011, № 1. – С. 63-65.

14.Коломієць В.Ф. Міжнародні інформаційні системи : підр. / В.Ф. Коломієць – К.: Видав.- полігр. центр ”Київський університет”, 2003.

– 458 с.

15.Кравець В. Інтернет-комерція в Україні// Вісник НБУ. – 2008, № 3. – С. 9.

16.Малиновський Б.М. Обчислювальна техніка, sнформатика, iнформацiйнi технологiї. –К.: Родовiд, 334с.

17.Меджибовська Н. Банківські послуги та Інтернет// Банківська справа – 2011, № 5 – С. 42.

18.Освітні технології: Навч.метод. посіб. / О.М.Пєхота, А.З.Кіктенко, О.М.Любарська та ін.; За ред. О.М.Пєхоти.-К.: АСК, 2009.-256с.

19.Офіційний сайт LMS Moodle[Електронний ресурс] // Режим доступу: http://moodle.org/

20.Пилипчук А. Ю. “Система освіти як об’єкт інформатизації: структура системи освіти.” Інформаційні технології і засоби навчання. – 2008,№4.c.2-5

21.Тим О’Рейли «Что такое Web 2.0» [Электронный ресурс] //

Компьютерра

online.

2005.

Режим

доступа:

http://www.computerra.ru/think/234100/.

 

 

22.Титоренко Г.А. Автоматизированные информационные технологии в экономике. / Под. ред. Г.А.Титоренко - М. Компьютер ЮНИТИ, 2008, - 336 с.

23.Хартман А., Сифонус Д., Коэдор Д. Стратегия успеха в интернетэкономике. – М.: Лори, 2011. – 275с.