Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІС та ІТ - ЧАСТИНА 1

.pdf
Скачиваний:
31
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
6.39 Mб
Скачать

основі безпечного обміну даними між існуючими і майбутніми системами, web-сайтами і мобільними додатками.

З точки зору можливостей використання Web 2.0 в eL, потрібно відзначити, що принципово важливим для сучасного eL стала реалізація інтерактивного оберненого зв’язку з користувачем, соціалізація середовища навчання з допомогою використання блогів, підкастів, вікі тощо.

Ефективне функціонування eL-систем, зокрема КСН, потребує врахування індивідуальних особливостей всіх без виключення користувачів системи, що можливо лише за умови соціалізації групи віддалених користувачів на основі використання переваг соціальних мереж, таких як facebook.com, vkontakte.ru, connect.ua та ін. Навколо цих підходів ґрунтуються всі методики успішного навчання з використанням eL.

В аспекті запровадження eL-систем навчання на основі можливостей технологій Web 2.0 в кінці 2010 року з’явилася версія v2.0 MOODLE (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment – Модульне Об’єктно-Орієнтоване Динамічне Середовище Навчання), яка розроблялася впродовж останніх 2,5 років.

Головним розробником системи є Martin Dougiamas з Австралії, але вона знаходиться в постійному розвитку, і в цьому проекті приймає участь велика кількість інших розробників.

Moodle — відкрита (Open Source) система дистанційного навчання

(СДО), яка дозволяє створювати курси і web-сайти, що базуються на використанні мережі Іnternet. Moodle розповсюджується безкоштовно як програмне забезпечення з відкритим кодом під ліцензією GNU Public License.

Це означає, що Moodle охороняється авторськими правами, але й звичайний користувач також володіє деякими правами. Користувач може копіювати,

використовувати і змінювати програмний код на свій розсуд. Зі своєї згоди може надавати код іншим, але не змінювати і не вилучати початкові ліцензії та авторські права, використовувати таку ж ліцензію на всю подальшу

роботу. Moodle може бути встановлений на будь-якому комп'ютері, що підтримує PHP, а також бази даних типу SQL (наприклад, MySQL).

Система Moodle використовується у 175 країнах світу, перекладена на десятки мов, в тому числі і на українську. Ця система реалізує філософію

«педагогіки соціального конструктивізму» та орієнтована, насамперед, на організацію взаємодії між викладачем та членами навчальної групи, хоча підходить і для організації традиційних дистанційних курсів, а також підтримки денної форми навчання.

«Педагогіка соціального конструктивізму» в даному разі означає:

викладач менше зациклюється на звичайній публікації матеріалів, якими слухачі повинні оволодіти, та подальшим виставленням оцінок;

викладач з простого "джерела знань" перетворюється на натхненника, рольову модель культури навчальної групи, зв'язуючись зі слухачами в індивідуальному порядку і працюючи за їх особистими потребами, одночасно з цим, направляючи дискусії і діяльність всієї групи для досягнення загальних навчальних цілей.

До п’яти основних принципів навчального процесу, з урахуванням яких

Moodle розроблявся і розробляється, відносять такі принципи:

Принцип 1: Ми всі є потенційні вчителі, так само як і потенційні учні.

У Moodle "традиційні" ролі того, хто навчає, і хто навчається, можуть бути змінені або скасовані шляхом редагування дозволів курсу або діяльності.

Наприклад, студенти можуть бути модераторами форуму.

Принцип 2: Ми добре навчаємось під час творчої діяльності та поясненюємо іншим.

Приклад: Спільний пошук групою відповіді на складне питання

(діяльність Wiki), тобто творчість з іншими та для інших, є потужним засобом навчання.

Принцип 3: Ми багато чому навчаємось, спостерігаючи за іншими.

Приклад: Читання й написання продуманих повідомлень форуму може змінити і поглибити наше власне розуміння.

Принцип 4: Розуміння інших змінює нас.

Приклад: З допомогою приватних повідомлень онлайн-обговорення викладач дізнається про кар'єрні устремління і труднощі дуже сором'язливих і стриманих студентів та враховує це в навчальних підходах.

Принцип 5: Ми навчаємося добре, коли навчальне середовище є гнучким і адаптується до наших потреб.

Приклад: Викладач засобів мультимедіа використовує багато вставок з засобів масової інформації; його колега з математики часто вирішує складні проблеми з допомогою форуму; на іншій дисципліні студенти опановують основи іноземної мови з допомогою модульних уроків; викладач економіки любить надавати зі стрічки новин (RSS) останні дані фондового ринку для аналізу в рамках курсу і так далі.

Moodle також корисний як засіб спілкування викладача зі студентами,

незалежно від форми навчання (денна чи заочна). Як випливає з п’яти принципів, фундатори Moodle вважають це найважливішім. Він дозволяє оперативно надавати студентам лекційні матеріали, інструкції до лабораторних робіт, поточні рейтинги, новини і оголошення; дозволяє оперативно надавати відповіді на студентські питання, причому відразу для всієї „віртуальної спільноти”, пов’язаної з даним курсом; дозволяє оперативно інформувати студентів про результати перевірки виконаних ними завдань (зокрема, лабораторних робіт), контрольних робіт та тестів.

3.6.3.6. Інформаційні технології в сфері екології

Інформаційні та телекомунікаційні технології сьогодні надають екологічним ідеям відповідних форм та наповнення. За своїми характеристиками вони не просто втілюють найвищі досягнення людського інтелекту, але є фактично найактивнішим фактором перетворення духовного

простору особи та суспільства. Найбільш ґрунтовні зміни в способі життя та мислення відбуваються саме під їх впливом.

Спосіб взаємодії інформаційного суспільства з планетою визначає майбутнє нинішньої цивілізації, людини, як біологічного виду та біосфери планети в цілому. Цю глобальність зумовлює потужність сил, що ними сьогодні маніпулює людство з допомогою технологій, і тому необхідна свідома кореляція розвитку екології та технологій. Фактично, справжнє інформаційне суспільство – це їх співбуття, паралельний взаємопов’язаний інтерактивний процес, керований людиною, в якому основними імперативами є на рівних – інтелект та духовність. Тобто, на сьогодні основними практичними проблемами є екологічність інформаційних і телекомунікаційних технологій та технологічність (перш за все

“інформаційність”) екологічних потреб. У новітніх технологічних розробках повинні бути враховані інтереси людини, природи та планети.

Так найпотужніші комп’ютери світу працюють на екологічні програми:

на сьогоднішній день один з найбільш потужних у світі суперкомп’ютерів

IBM ASCI White (встановлено в американській урядовій дослідницькій лабораторії Lawrence Livermore National Laboratory) використовується для створення повноцінної тривимірної моделі термоядерної реакції. Це означає,

що більше не треба здійснювати вибухи або запускати експериментальні реакторні установки, що зменшить забруднення атмосфера і ґрунту при видобуванні радіоактивних елементів та захороненні відпрацьованих.

Відповідно менше хворітимуть мешканці відповідних районів та працівники,

задіяні в цьому. Для реального втілення вибухової установки чи реактора не знадобиться виробництво, перевезення та утилізація матеріалів. Тварини,

рослини і люди не піддаватимуться випробуванням, пов’язаним з випромінюванням. Зникне небезпеки аварії чи будь-якого виходу фізичних процесів з-під контролю дослідників. Не будуть відчужені території під закриті об’єкти тощо. Але при цьому людина не втратить можливість здобувати знання та вдосконалювати способи енергообміну зі Всесвітом.

Потужний комп’ютер, встановлений в американському дослідницькому центрі National Energy Research Scientific Computing Center (NERSC),

відкритий для загального користування: ним користуються декілька тисяч різних дослідників, що займаються розробками у галузі створення екологічно чистих і більш економічних видів палива, вивченням глобальних змін клімату планети та іншими проблемами.

Використання інформаційних технологій для моніторингу екологічних систем та моделювання їх розвитку уможливило й інші серйозні міжнародні проекти. Так Організація об’єднаних націй впродовж декількох років проводить вивчення екологічного стану Землі. До реалізації широкомасштабного проекту залучаються тисячі вчених, які дають оцінку теперішньому стану лісів, лук та полів Землі, а також прісних та солоних водойм. Висновки і рекомендації вчених будуть використані урядами різних країн для ухвалення більш компетентних та обґрунтованих рішень.

Глобальна інформаційна мережа Інтернет покращила екологію людини,

бо спростила процес спілкування, відкрила людину назустріч світу – назустріч людству і планеті. Адже здатність до комунікації – основа гармонійних стосунків. Інтернет наблизив знання до кожної людини, а отже – створив основу для перенесення зусиль з самореалізації особистості до сфери духовної, творчої. Інтернет оберігає планету від надмірного антропогенного втручання, бо він став продовженням людини. Тож порух комп’ютерної миші тепер замінює безліч фізичних операцій, одним з наслідків яких є вплив на довкілля, і вплив найчастіше негативний.

Глобальна мережа перетворила планету і людство на щось дуже мале,

обмежене у часі і просторі. Проблема, що виникла в Австралії, Антарктиді чи Африці, більше не сприймається як щось безмірно далеке, неспроможне бодай якось вплинути на буденне життя у цивілізованіших регіонах планети.

Розвиток інформаційних технологій з врахуванням екологічних питань пов’язаний зі скороченням використання енергії та отруйних речовин,

розробкою апаратних засобів з довшим життєвим циклом, які, крім того, ще

й легко ремонтуються. Набуває широкого розвитку нова концепція розвитку інформаційних технологій, основана на екоефективності, включаючи спільне використання машин, повторне застосування їх та ремонт.

Декілька років поспіль відомий виробник мобільних телефонів – компанія “Nokia” розробляє мобільні телефони з компонентами, які самі біологічно розкладаються. Проводяться випробування корпусів телефонів з такими властивостями, ведеться робота з пошуку ефективних полімерних матеріалів, які були б стійкими до дії гострих предметів. Проблема утилізації використаних мобільних телефонів (як і комп’ютерів, периферійного обладнання, пейджерів тощо) стає гострішою з кожним роком.

Щодо проблеми реалізації цілей екології через інформаційно-

телекомунікаційні технології, слід зауважити, що передумовою перетворення цих технологій на дієвий інструмент є масове їх поширення. Вони мають змінити спосіб життя достатньої кількості людей і суспільства в цілому.

Це означає, що тільки широке розповсюдження інформаційно-

телекомунікаційних технологій забезпечить досягнення помітного екологічного ефекту. І тільки тоді, коли інформаційна мережа стане глобальною і вдасться залучити до цього значну кількість людей на кожному континенті, в кожній країні, екологічні пріоритети набудуть справжньої ваги.

Вибіркова екологізація окремих соціальних груп, включених до глобального гіперпросторового обміну знаннями, жодним чином не сприятиме втіленню екологічних принципів, ефективності Зелених ініціатив,

оскільки здорова екологія – це явище, можливе лише в масштабах всієї планети та людства в цілому.

3.6.3.7. Інформаційні технології в галузі медицини

Довгі століття лікар для визначення причини хвороби міг довіряти лише своїм рукам, очам, вухам та власним відчуттям.

Відомо, що одним з основних методів дослідження серця і діагностики захворювань серцево-судинної системи людини є електрокардіографія.

Останніми роками знайшла застосування комп'ютерна електрокардіографія, в

якій розшифровка електрокардіограми (ЕКГ) здійснюється комп'ютером.

Все більш широке застосування в медицині знаходить ультразвукова діагностика - використання ультразвукових коливань для розпізнавання захворювань мозку, серця, внутрішніх органів тощо. Розшифровку ж результатів досліджень проводять з допомогою сучасних комп’ютерів.

З кінці 1960-х років в медицині почали використовувати томографію

(від грец. tomos - скиба, шар і grapho - пишу) - метод неруйнуючого пошарового дослідження внутрішньої структури об'єкту, наприклад мозку.

Воно здійснюється з допомогою багаторазового просвічування в різних пересічних напрямах. Обробку ж отриманих сигналів здійснюють на комп'ютері - це найбільш сучасна, так звана комп'ютерна томографія.

Ще один метод томографії - магнітно-резонансний. Він дозволяє сканувати будь-яку частину тіла в потрібному напрямі. Після математичної обробки сигнали від магнітно-резонансного томографа перетворюються на зображення на екрані комп'ютера. Через декілька секунд лікар може побачити, як виглядає хворий орган.

За останні роки значно покращилась техніка і скоротився час отримання чіткого рентгенівського зображення. Цього вдалося досягти завдяки використанню електронно-оптичних підсилювачів і високочутливих датчиків. При комп'ютерній томографії випромінювач рухається навколо біологічного об'єкту, формуючи безліч окремих рентгенограм. Отримані зображення досліджуваної області організму поступають в комп'ютер, де піддаються обробці. В результаті виходить комп'ютеризований зріз людського тіла з чітким промальовуванням всіх деталей або стереоскопічне зображення досліджуваної області.

До недавнього часу рентгенівські комп'ютерні томографи використовувалися тільки для дослідження головного мозку. Це було пов'язано з великим часом отримання томограм і малим діаметром зони томографування. Незначні природні рухи людини під час дослідження

(наприклад, дихання) приводили до значних перешкод у формуванні зображення. У сучасних томографах, що використовують сучасні ІТ знижено час томографування і значно збільшена зона дослідження. Це дозволило проводити дослідження будь-якої області людського тіла зі зведенням до мінімуму перешкод від мимовільних рухів пацієнта.

З використанням інформаційних технологій значного розвитку сьогодні досягла молекулярна медицина, епоха якої настала на початку XXI

століття в результаті успіхів, досягнутих генетикою і генною інженерією.

Молекулярна медицина - це діагностика, лікування і профілактика спадкових і неспадкових хвороб на генному рівні. Вона виявляє генетичну схильність людини до різних хвороб, що дозволяє проводити лікування спадкових і неспадкових захворювань на генному рівні. З допомогою сучасних ІТ відбувається введення генетичної інформації в організм хворого.

Сьогодні до послуг лікаря в сучасній лікарні експертні інформаційні системи, які на основі проведених досліджень допомагають встановити правильний діагноз і призначити відповідне лікування. У ці системи закладений весь попередній лікарський досвід.

Широке застосування в медицині знаходить робототехніка. На сьогодні успішно виконуються унікальні операцій на серці з допомогою хірургічних роботизованих систем. В операційній хірург повинен відповідним чином покласти хворого, підвести до нього робот, розмістити його, а далі операція проводиться роботом за вказівками комп'ютера. Хірург голосом віддає команди комп'ютеру, в який закладене певне програмне забезпечення, а він у свою чергу керує роботом, що має набір інструментів: голкотримач, пінцет,

ножиці тощо. Інструменти зафіксовані в руках-утримувачах робота, що володіють високою рухливістю. Робот маніпулює ними краще, ніж бригада з двох-трьох хірургів - він може працювати в самих незручних положеннях.

Роботизована система здатна продовжити професійну діяльність видатних хірургів, оскільки в них з віком знижується витривалість, швидше втомлюються пальці, а знання і досвід залишаються. У Європі і США,

наприклад, успішно проводять всі етапи операції ендоскопічного (тобто без розтину грудної клітки) шунтування судин серця з допомогою хірургічного робота Da Vinci. При цьому хірург стежить за роботою маніпуляторів робота по монітору, сполученому з мініатюрною телевізійною камерою, і керує маніпуляторами, навіть не бачачи самого пацієнта. Після такої роботизованої операції відновлення пацієнта відбувається за лічені дні. При ендоскопічних операціях без розтину грудної клітки знижується вірогідність післяопераційної інфекції. Слід підкреслити, що робот не замінює хірурга, а

тільки є помічником, що полегшує його працю при проведенні операції.

Завдяки сучасним інформаційним технологіям і, перш за все, засобам зв'язку може успішно розвиватися телемедицина (тобто "медицина на відстані") - використання сучасних комп'ютерних засобів обробки і передачі інформації між "центром" охорони здоров'я і "периферією".

Вона дасть можливість лікарям навіть невеликих міст і населених пунктів консультуватися у головних фахівців з провідних медичних центрів,

передавати історії хвороби з однієї клініки в іншу, проводити кваліфіковані медичні телеконференції, проходити курси підвищення кваліфікації лікарів без відриву від основного місця їх роботи.

Сенс телемедицини - в створенні державної інформаційної мережі, яка би об'єднала всі медичні установи країни: спеціалізовані академічні інститути, клініки, лікарні, навчальні медичні університети та училища.

Медичні установи всередині кожного міста повинні будуть з'єднуватися системами локального зв'язку (оптоволоконними, телефонними,

радіорелейними), а в різних містах - міжміськими комунікаціями (в

основному системами супутникового зв'язку). Для цього необхідно розвивати засоби передачі, прийому і відтворення інформації в самих медичних установах і об'єднувати їх внутрішньо-лікарняними мережами. Такі мережі дозволять передавати інформацію про хворих (рентгенівські знімки,

результати аналізів, електрокардіограми, дані комп'ютерної томографії,

ультразвукового дослідження) безпосередньо кваліфікованому фахівцеві з

конкретного напрямку. І тоді у багатьох випадках буде усунена необхідність поїздки хворого до спеціальних медичних центрів, що зекономить час і дасть можливість оперативно і більш ефективно провести його лікування.

3.6.3.8. Інформаційні технології в туристичній діяльності

Вплив інформаційних технологій на розвиток туризму величезний,

оскільки прямо пов’язаний з підвищенням ефективності роботи як кожного туроператора окремо, так і усього туристичного бізнесу в цілому.

Інформаційно-технічна революція змінила характер і методи ведення бізнесу взагалі і туристичного зокрема. Технічний обмін сьогодні дозволяє легше і швидше створювати і продавати пакети послуг споживачам,

вирішувати задачі фінансово-операційного управління, маркетингового планування, підвищувати конкурентоздатність і кількість продажів.

У сьогоднішніх економічних умовах жорсткої конкуренції і ринкової економіки жодна успішна туристична фірма не може повноцінно розвиватися й ефективно просуватися без сучасних автоматизованих інформаційних технологій. Ефективне автоматизоване інформаційне і технологічне (АІТ)

управління - це ключова ланка в підвищенні економічної ефективності і поліпшенні якості послуг. Тому для швидкого і безпомилкового контролю,

повноцінного аналізу існуючої ситуації, швидкості і повноти обслуговування клієнтів, неминучим і необхідним стає впровадження автоматизованих інформаційних систем та інформаційних технологій.

Донедавна українська туристична індустрія знаходилася в ізоляції від світових тенденцій розвитку, і сьогодні переживає етап масштабної переорієнтації з паперово-ручного методу роботи на застосування автоматизованих ІТ управління. Для більшості турфірм України (60%),

впровадження АІТ управління є необхідними, і вже стало реальним фактом,

безумовно важливим для успішного розвитку бізнесу, засобом конкурентної боротьби туроператорів.