Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформаційні системи.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
34.55 Кб
Скачать

Навіщо потрібні ERP- системи в машинобудуванні?

Теорія:

З точки зору теорії, застосування систем класу ERP в машинобудуванні необхідно для того, щоб підприємства могли повною мірою скористатися всіма перевагами методології MRPII, реалізованої в «виробничих» ERP-системах, а також додатковими функціями систем управління ресурсами підприємства. З цієї позиції використання подібного програмного забезпечення, що має забезпечити економічну оптимізацію всіх виробничих та інших процесів підприємства.

Тобто, єдиний процес планування MRPII від обсягу отриманих замовлень до визначення оптимального обсягу виробництва по номенклатурним позиціям призводить до оптимізації запасів сировини, комплектуючих і напівфабрикатів, оптимізації закупівель та транспортних витрат повинен забезпечувати зниження виробничих і трансакційних витрат, прискорення виконання замовлень, зниження складських і транспортних витрат, в ряді випадків, скорочення витрат на персонал і т.д.

Таким чином, теоретично, впроваджена в промислову експлуатацію ERP-система повинна стати для користувачів джерелом повної, своєчасної та достовірної інформації про всі економічні аспекти діяльності підприємства, засобом оптимізації всіх витрат і доходів підприємства на всіх рівнях управління, а також інструментом проведення корпоративної політики та дотримання корпоративної економічної стратегії.

Практика:

На відміну від теорії, в реальному житті далеко не все можна формалізувати і вписати в рамки ERP, тому частина процесів управління, мотивації персоналу, виробництва продукції та ін. залишається за рамками єдиної корпоративної системи.

У результаті основне положення ERP-систем - всі процеси і дані в одній системі – на практиці ніколи не виконується. Завжди, і особливо на промислових підприємствах, ERP-системи використовуються спільно з цілим рядом спеціалізованих інформаційних систем, таких як MES, SCADA, CAD / CAM / CAE, PLM. Крім того, замість в «рідних» модулів ERP-систем часто використовуються кращі у своєму класі (best of breed) рішення від сторонніх постачальників, наприклад, системи документообігу, HRM, SCM, WMS, SRM, CRM (а у вітчизняних умовах використовують і окремі системи фінансового обліку), які, з якихось причин, влаштовують підприємства в більшій мірою, ніж пропоновані у складі ERP-системи.

Російське дослідження, проведене компанією «Директорія» на базі опитування 50 компаній Північно-Західного регіону, показало, що в досить великій кількості компаній при впровадженні ERP-систем блок MRPII взагалі не впроваджувався. Серед виявлених цілей впровадження ERP на першому місці - «Для розуміння поточного стану », її вказали 79% опитаних, на другому місці (42%) - централізація інформації, на третьому (38%) - підвищення продуктивності офісних співробітників, 33% опитаних вказали «Зниження витрат / запасів», 25% - «Загальний розвиток підприємства »і 17% « Відповідність зовнішнім вимогам ».

Таким чином, реальні промислові підприємства використовують ERP-системи для забезпечення врахування всіх бізнес-операцій, підготовки відповідної звітності, бізнес-аналітики, управління замовленнями і поставками, запасами і закупівлями, а також економічною ефективністю виробничих процесів.

В цілому ж, основні переваги ERP-систем цілком доступні для впровадження їх підприємствам не тільки в теорії, а й на практиці. Оптимізація витрат на виробництво, утримання запасів та закупівлі, а також постановка обліку і коректне формування звітності цілком відчутно позначаються на економічному стані підприємства. Просто необхідно враховувати, що прояв ефекту від використання ERP-системи істотно залежить від конкретних умов на підприємстві, його спеціалізації та цілого ряду додаткових чинників.

ERP-інтегратори га російському ринку:

За даними дослідження, загальна кількість ERP-проектів в російському машинобудуванні за останні 5 років становить 387 проектів. Помітно, що основними гравцями на ринку впроваджень ERP-систем на машинобудівних підприємствах є локальні гравці, напрацьовану достатню експертизу для інформатизації цієї складної галузі. так, лідером за кількістю впроваджень ERP-систем у машинобудуванні є російська компанія «Компас», на частку якої припадає понад 8,3% від загальної кількості проектів. Основним продуктом компанії «Компас» є однойменна ERP-система власної розробки, що добре зарекомендувала себе в російському машинобудуванні

Друге місце за кількістю реалізованих ERP-проектів в російському машинобудуваннізаймає компанія «Фронтстеп» - на її частку припадає 7% всіх впроваджень. Основним продуктом компанії є ERP-система Infor ERP SyteLine американського розробника- компанії Infor, яка грунтовно закріпилася в російському машинобудуванні відразу з кількома своїми ERP-системами.

Третє місце ділять між собою компанії GMCS, «1-й Архітектор Бізнесу» (1АБ) і вітчизняний розробник «Інфософт» - кожна з них реалізувала близько 5% всіх ERP-проектів у російському машинобудуванні. При цьому, якщо GMCS є мультибрендовой компанією і реалізує ERP-проекти на базі продуктів різних вендорів, то всі проекти «Інфософт» виконані на основі ERP-системи власної розробки - КІС «Флагман».

При цьому, компанія «1АБ» спеціалізується на впровадженні програмних продуктів розробки «1С», в даному випадку мова йде про впровадження ERP-системи 1С: УПП 8.х.

Інтегратор

Основні впроваджувані продукти

Кількість ERP-проектів в машинобудуванні

Частка проектів в машинобудуванні від загальної кількості ERP проектів, %

Компас

Система «Компас»

32

18,4

Фронтстеп

Infor ERP Syteline

27

56,3

1АБ

1С УПП 8.х

18

38,3

Інфософт

КІС

«Флагман»

18

19,8

GMCS

Infor BaanERP,

mySAP ERP

18

20,9

Альфа-інтегратор

Infor BaanERP

15

71,4

Парус

Система

«Парус»

14

13,7

АНД project

Microsoft

Dynamics AX

10

23,3

ICL КПО-ВС

Infor MAX

9

60

У першу десятку лідерів також входять такі інтегратори як «Альфа-інтегратор» (вданий час входить в групу компаній «Оптима»), який дуже добре зарекомендував себе у ВПК - на його частку припадає майже 4% всіх ERP-проектів в машинобудуванні. Непогані позиції - 3,6% - в іншого відомого російського розробники і інтегратора - компанії «Парус».

З партнерів Microsoft Dynamics виділилася «АНД project» - вона реалізувала в російському машинобудуванні близько 3% всіх проектів. Доброї репутації в частині впровадження ERP-систем в машинобудуванні та їх інтеграції зі спеціалізованими програмними продуктами також заслужила компанія ICL КПО-ВС, на частку якої доводиться 2,3% всіх реалізованих проектів. Варто відзначити, що досить велику частку - понад 58,4% - займає категорія «Інші», більшу частину з яких (близько 55%) займають франчайзи «1С».

ERP-вендори на російському ринку

Найбільша кількість ERP-проектів в російському машинобудуванні реалізовано на базі продуктів російської компанії «1С» - 153 ERP-проектів впроваджена система "1С УПП 8.х". В штучному вираженні частка "1С" складає 39,5% ринку.

На другому місці достатньо несподівано виявляються рішення американської компанії Infor - 74 проекти. Із зазначених вище 74 ERP-проектів (що становить близько 19,1% від загальної кількості ERP-проектів вгалузі) 37 проектів припадає на BaanERP , популярна також і власна розробка Infor - система Infor ERP SyteLine (27 проектів на її базі).

На третьому місці за кількістю впроваджень знаходиться компанія «Компас» зі своєю однойменної розробкою (9,6% усіх реалізованих проектів виконані на базі цієї системи), яка займає перше місце за кількістю реалізованих проектів як інтегратор.

Відразу після трійки лідерів в штучному вираженні розташувалася компанія SAP, на базі продуктів якій реалізовано близько 7,5% всіх ERP-проектів в галузі. замикає першу п'ятірку розробників Microsoft Dynamics - на базі систем Microsoft Dynamics AX і Microsoft Dynamics NAV реалізовано близько 6,5% від загальної кількості ERP-проектів в російському машинобудуванні. Цікава також компанія «Інфософт» зі своєю системою "КІС Флагман" - її позиції в галузі стабільно міцні - 4,7% всіх проектів у російському машинобудуванні. Відомі російські розробники - компанії «Парус» і «Галактика» не виявляють у машинобудуванні значних позицій - на продуктах обох компаній у сукупності реалізовано близько 7% ERP-проектів в галузі.

Вендор

Система

Кількість проектів в сфері

Загальна кількість проектів вендора

Частка а загальній к-сті проектів в сфері, %

1C

1С: УПП 8.х

153

153

39,5

Infor

Infor ERP SyteLine

27

74

19,1

BaanERP

37

MAX System

8

Infor:COM

2

Компас

Система «Компас»

37

37

9,6

SAP

mySAP ERP

26

29

7,5

SAP Business One

3

Microsoft Dynamics

Microsoft Dynamics AX

16

25

6,5

Microsoft Dynamics NAV

9

Інфософт

КІС «Флагман»

18

18

4,7

Парус

Система «Парус»

14

14

3,6

Галактика

Галактика ERP

13

13

Epicor

Epicor IScala

8

8

2,1

КСТ – «М3»

Система М3

6

6

1,6

Бізнес-Контроль

БК-ERP

4

4

1,0

Інформконтакт

Система Alfa

3

3

0,8

Oracle

Oracle E-Business Suite

2

2

0,5

QAD

MFG/PRO

1

1

0,3