Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Human Anatomy.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Vocabulary – 2

Study Vocabulary – 2 and then do exercise 4.

артеріальна судина

arterial vessel

зовнішня оболонка

outermost layer

артеріальні стовбури

arterial trunks

капілярні судини

capillary vessels

внутрішня оболонка

innermost layer

нервові закінчення

nerve terminals

гази крові

blood gases

післякапілярні венули

postcapillary venules

еластичні волокна

elastic fibers

середня оболонка

middle layer

ендотемальна оболонка

endothelial layer

Exercise 4. Translate into English.

Серцево-судинна система людини

Серцево-судинна система у людини здійснює постійний ритмічний рух рідкого середовища – крові в організмі. Її можна умовно поділити на дві частини: центральну – серце і периферичну – судини.

Серед судин розрізняють артерії, що несуть кров від серця до органів і тканин, вени, через які кров тече від органів і тканин до серця, та проміжну ланку між артеріями і венами — капілярні судини. Найбільшою артеріальною судиною, куди кров надходить безпосередньо із серця під великим тиском, є аорта.

Від аорти до органів і тканин відходить велика кількість артерій, які послідовно діляться на дрібніші артерії. Калібр артерій у міру їх розгалуження стає все меншим і меншим. Через це артеріальні стовбури прийнято поділяти на великі, середні і дрібні. Дрібна артерія переходить в артеріолу.

Крупні артерії (аорта, підключичні і сонні артерії) мають товсті стінки, тому витримують великий тиск крові. Стінка артерій складається з трьох оболонок: внутрішньої, ендотемальної оболонки; середньої – гладкі м’язові волокна між якими є еластичні волокна; та зовнішньої, сполучнотканинної оболонки.

Капіляри – найдрібніші кровоносні судини розташовані в усіх тканинах між артеріями і венами. Основна функція капілярів – забезпечення обміну газами і поживними речовинами між кров’ю і тканинами. Тонка стінка капілярів утворена лише одним шаром плоских ендотеліальних клітин. Через неї легко проходять гази крові, продукти обміну речовин, поживні речовини, вітаміни, гормони і лейкоцити (за потреби). Кров з капілярів через післякапілярні венули надходить у венули, які вливаються у вени, калібр яких у міру наближення до серця збільшується.

Вени збирають кров від органів і несуть її до серця. Їхні стінки складаються з тих самих оболонок, що і стінки артерій, але мають менше гладких м’язових і еластичних волокон.

У стінках кровоносних судин розташовані численні нервові закінчення, через що судинна система виконує роль величезної рефлекторної зони, яка бере участь у нейрогуморальному регулюванні кровообігу.

Vocabulary – 3

Study Vocabulary – 3 and then do exercise 5.

ammonia

аміак

systemic circulation

велике коло кровообігу

pulmonary circulation

легеневе коло кровообігу

Exercise 5. Read and translate.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]