Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ПРІМЄРОВА.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
903.68 Кб
Скачать

7.1. Методичні рекомендації до самостійного вивчення тем курсу

Тема 1. Економічна природа та призначення фінансів

Термін «фінанси» з’явився ще в 13-15 ст. У середньовіччі це слово вживали для позначення строку сплати, що свідчило про погашення боргу, яким завершувалась угода. Поступово цей термін набув широко вжитку і використовувався як поняття, пов’язане з грошовими відносинами, які виникають між населенням і державою при формуванні загальнодержавного грошового фонду.

У 19 ст. вже відбувається бурхливий економічний розвиток, разом з тим поглиблюється розуміння фінансів. Замість спрощеного поняття фінансів як державного господарства переходять до розуміння фінансів як самостійної сфери господарства.

Виникнення і розвиток фінансів пов’язаний з розвитком держави та товарно-грошових відносин. Можна виділити наступні етапи розвитку фінансів:

1. Докапіталістичні формації: фінансові відносини були зосереджені на установленні різного роду натуральних зборів, податей, повинностей, якими обкладається населення. При цьому не існувало розподілу між ресурсами держави і ресурсами її глави: монархи розпоряджались ресурсами держави як своєю власністю.

2. Капіталістичний спосіб виробництва: більшого значення почали набувати грошові доходи і витрати. Відбулось відділення державної казни від власності монарха та виникли такі поняття: державні фінанси, державний бюджет.

3. Промислова революція - перехід від ручного, ремісничо-мануфактурного до великого машинного фабрично-заводського виробництва, який розпочався в Англії у другій половині XVIII ст. і впродовж XIX ст. поширився на інші країни Європи, США та Японію. Крім державного господарства до складу фінансів почали включатися фінанси сфери виробництва, виконання робіт, надання послуг. Виникли фінансові ринки, набули розвитку кредитні відносини, з’явились різні фінансові інститути.

4. Найвищого розквіту фінанси набули у ХХ ст., коли функції держави набагато розширилися та вдосконалилися, а товарно-грошові відносини посіли головне місце в економічних системах. Значний розвиток отримали місцеві фінанси, позабюджетні фінансові фонди, банківські та небанківські фінансово-кредитні установи, поширення набули різні фінансові інструменти.

5. Окремо можна виділити період фінансової глобалізації (кінець ХХ - поч. ХХІ ст.) – зростаюча фінансова єдність та взаємозалежність фінансово-економічних систем країн світу. Відбувається активізація міжнародного руху капіталу, поглиблення міжнародної фінансової інтеграції, формування системи міжнародних фінансових інститутів, зростання ролі наднаціональних наглядових органів, швидкий розвиток фінансових інновацій.

Фінанси є однією з найбільш важливих і складних економічних категорій. Вони мають як видиму, так і приховану форму прояву. Видима сторона фінансів проявляється у грошових потоках. Прихована форма фінансових потоків – це сторона фінансів, пов’язана з тим, що відображають ті чи інші грошові потоки, а саме – рух вартості створеного у суспільстві ВВП, тобто це обмінні і розподільчі відносини.

В сучасній економічній літературі фінанси – це система грошових відносин, що виникають з приводу розподілу і перерозподілу вартості ВВП, а в певних умовах і національного багатства, з метою формування фінансових ресурсів у суб’єктів господарювання і держави та використання їх на потреби розширеного відтворення та задоволення суспільних потреб.

Об’єкти фінансових відносин – ВВП та національне багатство держави. Суб’єктами фінансових відносин є держава, юридичні особи та фізичні особи.

Ознаки фінансів:

  • грошовий характер: наявність фінансових відносин завжди супроводжується реальним рухом грошових коштів. Отже, у сутності фінансів виражається не вся сукупність економічних відносин, а лише такі операції, які можна оцінити у вартісному вимірі.

  • розподільчий характер: фінанси пов’язані з розподілом і перерозподілом частини суспільного продукту.

  • фондовий характер: в процесі розподілу та перерозподілу формуються цільові централізовані та децентралізовані фонди грошових коштів.

Призначення фінансів – забезпечити необхідні умови для здійснення процесу створення, розподілу й використання ВВП в державі. У зв’язку з цим суспільне призначення фінансів найкраще відображається в їх функціях: розподільчій та контрольній

Суть розподільчої функції: фінанси виступають інструментом розподілу і перерозподілу ВВП. Механізм дії розподільчої функції пов’язаний зі схемою розподілу ВВП і включає стадії:

  1. первинний розподіл – це розподіл доданої вартості та формування первинних доходів суб’єктів, які беруть участь у створенні ВВП. Первинними доходами є: заробітна плата у фізичних осіб та прибуток у юридичних осіб, у держави – це доходи державних підприємств, надходження від надання державних послуг.

  2. перерозподіл – створення і використання централізованих фондів. Спочатку відбувається формування загальнодержавних фондів, потім – стадія використання цих фондів – процес вторинного перерозподілу (формування первинних доходів у осіб, зайнятих у бюджетній сфері).

Кінцевим результатом перерозподільчого циклу є те, що одна частина перерозподілених грошових ресурсів через механізм бюджетного фінансування знову переходить у сферу матеріального виробництва, щоб почати новий цикл первинного розподілу з наступним перерозподілом, інша частина перерозподілених грошових ресурсів переходить у сферу споживання (освіта, культура, державне управління тощо).

Контрольна функція фінансів органічно пов’язана з розподільчою. Вони фактично існують як єдиний механізм. Розподіл грошових фондів потребує контролю за їх розмірами, співвідношенням, пропорціями. У практичній діяльності контрольна функція проявляється у фінансовому контролі (державний, відомчий, внутрішній, незалежний, суспільний). З допомогою контрольної функції фінансів надається інформація про склад кількісних показників розподілу; пропорції та співвідношення фондів нагромадження і споживання; джерела формування фондів, їх цільове використання.

У сучасних умовах роль фінансів у соціально-економічному розвитку суспільства проявляється за такими основними напрямами:

  • розподіл вартості створеного в країні ВВП між різними сферами економіки, галузями, регіонами та окремими суб'єктами економіки;

  • забезпечення фінансових потреб всіх суб’єктів фінансових відносин, адже саме фінанси сприяють формуванню вторинних доходів у вигляді пенсій, стипендій, допомоги і т.п.

  • забезпечення безперервного кругообігу фінансових ресурсів, створення умов для ефективного використання цих ресурсів і підтримка безперервності процесів відтворення;

  • вплив на обсяги та структуру виробництва і споживання, стимулювання інвестиційних процесів та економічного розвитку: через фінанси (податки, пільги, субсидії, відсоткові ставки, позики і т.п.) держава має можливість цілеспрямовано впливати на окремі підприємства, галузі і регіони та економічну активність в країні, а також встановлювати необхідні пропорції: міжгалузеві, внутрішньогалузеві, територіальні, загальноекономічні;

  • забезпечення соціальних гарантій населенню та підтримка соціальної стабільності в країні: за допомогою фондів соціального страхування та соціального забезпечення, через фінансові пільги та субсидії держава має можливість впливати на добробут різних категорій населення, на загальний соціальний клімат в країні;

  • контроль за формуванням і використанням фінансових ресурсів у державі: дотримання фінансової дисципліни в державі передбачає обов'язковість платежів, перерахувань у визначених обсягах та у встановлені терміни; необхідність виконання фінансових зобов'язань підкріплюється системою штрафів, пені і навіть кримінальних покарань за їх невиконання.

  • відображення рівня економічного і соціального розвитку як суспільства в цілому, так і окремих суб’єктів господарювання: по руху фінансів можна стежити, як працюють окремі підприємства, галузі, регіони, економіка в цілому; фінансові показники є важливими індикаторами соціально-економічного розвитку.

Таким чином, можна зробити висновок про інтегральне значенні фінансів, що виступають основою економічної та соціальної систем суспільства. При цьому, перерозподільні відносини в суспільстві постійно ускладнюються та поглиблюються, що зумовлює подальше посилення ролі фінансів в економіці.

Запитання для самоконтролю:

  1. В чому полягає сутність фінансів?

  2. Які виділяють етапи розвитку фінансів?

  3. Які ознаки притаманні фінансам?

  4. Які основні функції виконують фінанси?

  5. У чому проявляється роль фінансів у соціально-економічному розвитку суспільства?