Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ПРІМЄРОВА.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
903.68 Кб
Скачать

Запитання для самоконтролю:

1. Що являє собою бюджет держави?

2. Перерахуйте функції державного бюджету та розкрийте їх сутність.

3. Охарактеризуйте державний бюджет як економічну категорію.

4. Охарактеризуйте державний бюджет як фінансовий план держави.

7. Що собою являє бюджетний дефіцит і як його класифікують?

8. Що собою являю бюджетна система України?

9. Назвіть основні принципи побудови бюджетної системи.

10. Що таке бюджетний процес?

Тема 7. Доходи та видатки державного бюджету

Основою групування доходів та видатків державного бюджету є бюджетна класифікація. Бюджетна класифікація – науково розроблене групування доходів та видатків бюджетів всіх рівнів з визначенням об’єктам класифікації відповідних кодів; це єдине систематизоване групування доходів, видатків та фінансування бюджету за ознаками економічної сутності, функціональної діяльності, організаційного устрою та іншими ознаками відповідно до законодавства України та міжнародних стандартів.

Застосовується для здійснення контролю за фінансовою діяльністю органів державної влади, інших розпорядників бюджетних коштів, проведення необхідного аналізу в розрізі доходів, видатків, забезпечення загальнодержавного порівняння бюджетних показників. Бюджетна класифікація має дуже важливе значення, оскільки:

  • дозволяє забезпечити єдність фінансових показників;

  • створює єдиний порядок складання бюджетів всіх рівнів та їх спів ставність;

  • дає можливість вивчати доходи бюджету по окремих їх видах та джерелах надходжень, а видатки – по напрямам їх використання;

  • дозволяє будувати динамічні ряди і проводити аналіз структури та динаміки доходів і видатків бюджету;

  • забезпечує здійснення контролю за виконанням бюджету.

Бюджетна класифікація України розроблена на основі рекомендацій Міжнародного Валютного фонду, аналізу існуючих класифікацій інших країн та з урахуванням української специфіки.

Бюджетна класифікація України включає такі розділи:

І. Класифікація доходів.

ІІ. Класифікація видатків бюджету

ІІІ. Класифікація фінансування бюджету

ІV. Класифікація боргу

Оскільки функціонування бюджету відбувається за допомогою особливих економічних форм — доходів і видатків, розглянемо економічну сутність цих категорій та форми їх прояву. Але насамперед необхідно з’ясувати відмінності в поняттях «державні доходи» і «доходи державного бюджету», а також відповідно «державні видатки» і «видатки державного бюджету».

Державні доходи охоплюють ту частину фінансових відносин, яка пов’язана з формуванням фінансових ресурсів у розпорядженні держави і державних підприємств. При цьому акумульовані державою фінансові ресурси належать до централізованих (концентруються в бюджеті держави і фондах цільового призначення), а ті, що залишаються у розпорядженні державних підприємств, є децентралізованими. Доходи бюджету посідають головне місце у складі централізованих державних доходів, але це поняття більш вузьке, ніж доходи держави.

Державні видатки — це частина фінансових відносин, обумовлена використанням централізованих і децентралізованих доходів держави. Складаються державні видатки з прямих видатків держави, які здійснюються через систему бюджетних і позабюджетних фондів, і витрат державних підприємств, організацій, установ. Отже, видатки державного бюджету — це лише частина державних видатків.

Доходи державного бюджету — це частка централізованих ресурсів держави, які потрібні для виконання нею відповідних функцій. Вони виражають економічні відносини, що виникають у процесі формування фондів грошових коштів і надходять у розпорядження органів державної влади та управління.

Джерелами формування доходів виступають: створений у країні ВВП, а також національне багатство, що відображає накопичені матеріальні цінності і розвідані природні ресурси.

Доходи бюджету відповідно до Бюджетної класифікації поділяються на:

  • податкові надходження – встановлюються згідно чинного законодавства (загальнодержавні і місцеві податки, збори та інші обов’язкові платежі);

  • неподаткові надходження: доходи від власності та підприємницької діяльності держави; адміністративні збори, доходи від некомерційного та побічного продажу; надходження від штрафів та фінансові санкції;

  • доходи від операцій з капіталом: відсотки, які отримує держава від співтовариства з підприємствами та компаніями; прибутки НБУ; відсотки чи дивіденди, отримані від придбаних державою цінних паперів;

  • трансферти – тобто кошти одержані від інших органів влади, місцевого самоврядування, інших держав або міжнародних організацій на безоплатній та безповоротній основі.

Видатки бюджету виражають економічні відносини, на основі яких здійснюється процес використання централізованих коштів за напрямками, визначеними законом. Таким чином, видатки бюджету відображають фінансове забезпечення функцій держави.

Видатки бюджету класифікують за:

  • бюджетними програмами – програмна класифікація видатків, що забезпечує формування державної бюджетної політики (за пропозиціями, поданими головними розпорядниками бюджетних коштів під час складання проекту закону про Державний бюджет України (проекту рішення про місцевий бюджет) у бюджетних запитах;

  • ознакою головного розпорядника бюджетних коштів – відомча класифікація видатків (розподіл бюджетних видатків в розрізі міністерств і відомств);

  • функціями, з виконанням яких пов’язані видатки, – функціональна класифікація видатків, що дає змогу проаналізувати динаміку державних видатків за функціональним призначенням та здійснити прогноз наступних витрат;

  • економічною характеристикою операцій, при проведенні яких здійснюються ці видатки – економічна класифікація видатків бюджету, яка передбачає поділ видатків на поточні, капітальні та нерозподілені. Поділ видатків за економічною класифікацією дає змогу оцінити спрямованість бюджету, зокрема в частині використання коштів на утримання бюджетних установ, на загальне будівництво, інноваційний розвиток та обслуговування державного боргу.

Видатки бюджету відіграють визначальну роль у процесах трансформаційної перебудови економіки держави та забезпечують фінансування соціальної сфери, різних сфер економіки, сприяють розвитку міжнародних відносин і визначають пріоритетні напрями фінансової політики. Структура видатків Державного бюджету України визначає ефективність впливу держави на економічний розвиток і є індикатором пріоритетності певної функції держави.

При недостатньому надходженні платежів у дохідну частину бюджету застосовується механізм секвестрації, коли пропорційно надходженням скорочуються видатки. Але існують так звані захищені статті, що не підлягають скороченню: оплата праці працівникам бюджетних установ; нарахування на заробітну плату працівникам бюджетних установ; придбання медикаментів та перев'язувальних матеріалів; придбання оплата комунальних послуг та енергоносіїв; виплата процентів за державним боргом;поточні трансферти населенню.