Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ПРІМЄРОВА.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
903.68 Кб
Скачать

Тема 3. Фінансова політика та фінансова безпека держави

Фінансова політика (ФП) являє собою сукупність заходів, спрямованих на мобілізацію фінансових ресурсів, їх раціональний розподіл і використання, які держава здійснює через фінансову систему.

Призначенням ФП є забезпечення стійкого зростання економіки, удосконалення її структури, створення умов для розвитку підприємств різних форм власності, залучення іноземного капіталу, створення надійних соціальних гарантій населенню. При цьому для досягнення зазначених цілей ФП повинна бути адекватною закономірностям суспільного розвитку, враховувати реальні економічні і фінансові можливості держави та потреби суспільства. Класифікація фінансової політики наведена у табл. 1.

Завдання фінансової політики реалізуються через фінансовий механізм – сукупність форм, методів і важелів фінансового впливу на соціально-економічний розвиток суспільства. Призначення фінансового механізму в фінансовому забезпеченні і фінансовому регулюванні економічних і соціальних процесів у державі. До складу фінансового механізму входять:

  1. Фінансові методи: фінансове планування, оперативне управління, фінансовий контроль, фінансове забезпечення і фінансове регулювання.

  2. Фінансові важелі: доходи, нагромадження, податки та обов'язкові платежі, неподаткові надходження, міжбюджетні трасферти, видатки, фінансові резерви, фінансові стимули, фінансові санкції.

  3. Фінансові інструменти: ставки податків і обов'язкових платежів, податкові пільги, норми амортизації, норми видатків у бюджетних установах, фінансові нормативи, відсотки за користування кредитом, ставки орендної плати, штрафи, пеня, ліміти, ставки заробітної плати, пенсії, стипендії тощо

  4. Нормативно-правове забезпечення: Конституція України, закони та підзаконні нормативно-правові акти.

  5. Інформаційне забезпечення: забезпечення повної, вичерпної, об’єктивної економічної інформації.

  6. Організаційне забезпечення: створення системи фінансових органів та інституцій, визначенні їх функцій та повноважень з метою забезпечення повноти здійснення фінансової політики та досягнення координації дій усіх суб'єктів.

Таблиця 1

Класифікація фінансової політики

Критерій класифікації

Назва ФП

Сутність ФП

Види ФП

відповідно до

тривалості періоду і характеру завдань, що вирішуються

Фінансова тактика

Спрямована на розв’язання завдань конкретного етапу розвитку суспільства за допомогою перегрупування фінансових ресурсів та зміни способів організації фінансових зв’язків.

Фінансова стратегія

Довготривалий курс фінансової політики, розрахований на перспективу, який передбачає вирішення широкомасштабних завдань, визначених економічною стратегією.

Типи ФП

відповідно до теоретичних концепцій, що лежать в основі і як визначають ступінь участі держави в управлінні економікою і використанні окремих інструментів реалізації ФП

Класична

(А.Сміт, Д.Рікардо)

Передбачає невтручання держави в економіку, збереження вільної конкуренції, визнання ринку як основної сили; спрямована на обмеження державних витрат і доходів; основним джерелом доходів державного бюджету є непрямі податки, а основними напрямами видатків державного бюджету - фінансування військових, управлінських витрат та обслуговування державного боргу.

Регулююча

(Дж.Кейнс)

Посилення ролі держави в розвитку економіки через втручання в регулювання циклічного розвитку відтворювального процесу: зростання державних витрат на створення нових робочих місць, підвищення зайнятості населення, активізація підприємницької діяльності; обґрунтування існування бюджетного дефіциту та державного кредиту; підвищення ролі прибуткового податку; активне використання інструментів грошово-кредитного регулювання, зокрема відсоткової ставки.

Планово-директивна

Принцип фінансової централізації: концентрація переважної частини фінансових ресурсів у розпорядженні держави та монополію держави в організації фінансових відносин; монопольне державне регулювання ціноутворення, грошового обігу, системи розрахунків, кредитних відносин.

Напрями ФП відповідно до інструментів та об’єктів впливу

Податкова політика

Запровадження, правове регламентування та організація справляння податків і податкових платежів до централізованих фондів фінансових ресурсів держави; визначення оптимальних податкових ставок та умов сплати податків з метою наповнення бюджету та соціально-економічного регулювання в країні.

Бюджетна політика

Визначення державою джерел формування доходів бюджету, науково обґрунтованої величини перерозподілу фінансових ресурсів через бюджетну систему, пріоритетність бюджетних видатків, допустимих меж збалансованості бюджету, джерел фінансування бюджетного дефіциту, взаємовідносини між ланками бюджетної системи.

Грошово-кредитна політика

Забезпечення стабільності грошового обігу через управління емісією, регулювання інфляції і курсу національної грошової одиниці, забезпечення своєчасності розрахунків через регламентацію і регулювання діяльності банківської системи, управління діяльністю фінансового ринку.

Фінансова безпека держави — це ступінь захищеності фінансових інтересів держави, стан фінансової, грошово-кредитної, бюджетної, податкової, валютної, банківської, інвестиційної, митно-тарифної, розрахункової систем, що характеризується збалансованістю, стійкістю до внутрішніх і зовнішніх негативних впливів, спроможністю держави ефективно формувати та раціонально використовувати фінансові ресурси, достатні для задоволення її потреб, шляхом виконання зобов'язань і забезпечення соціально-економічного розвитку.

Фінансова безпека держави є результатом практичних заходів з боку законодавчої та виконавчої влади в сфері фінансів. Вона визначається конкретними показниками функціонування економічної системи держави за певний проміжок часу. Відповідно до Методики розрахунку рівня економічної безпеки України визначено основні індикатори фінансової безпеки України, що згруповані за сферами фінансових відносин: бюджетна безпека, безпека грошового ринку та інфляційних процесів, валютна безпека, боргова безпека, безпека страхового ринку, безпека фондового ринку та банківська безпека (Додаток 2).

Запитання для самоконтролю:

  1. У чому полягає сутність фінансової політики?

  2. Як можна класифікувати фінансову політику?

  3. Що таке фінансовий механізм і який його склад?

  4. У чому полягає сутність фінансової безпеки держави?

  5. Які основні індикатори фінансової безпеки України?