Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_ПРІМЄРОВА.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
903.68 Кб
Скачать

2. Навчальна програма дисципліни

Тема 1. Економічна природа та призначення фінансів

Поняття фінансів. Передумови виникнення фінансів. Історичні етапи становлення та розвитку фінансів. Роль фінансів в умовах ринкової економіки.

Сутність фінансів як економічної категорії. Видима та прихована форми прояву фінансів. Специфічні ознаки фінансів.

Призначення і роль фінансів. Функції фінансів. Роль фінансів у процесі розподілу та перерозподілу валового внутрішнього продукту. Сутність контрольної функції фінансів. Організація контролю за розподілом та перерозподілом валового внутрішнього продукту.

Тема 2. Фінансова система

Поняття фінансової системи. Характерні риси фінансових систем. Принципи ефективного функціонування фінансової системи.

Структура фінансової системи. Визначення сфер та ланок фінансової системи, взаємозв’язок між ними.

Органи управління фінансами та їх функції. Взаємозв’язок органів управління фінансовою системою з її окремими сферами й ланками. Характеристика діяльності Міністерства фінансів України, Державної податкової служби України, Державного казначейства України, Національного банку України та їх структурних підрозділів у регіонах.

Вплив фінансової системи на темпи і пропорції розвитку економіки країни.

Тема 3. Фінансова політика та фінансова безпека держави

Фінансова політика — складова економічної та соціальної політики держави. Зміст і завдання фінансової політики. Основні напрями фінансової політики. Стратегія і тактика фінансової політики України на сучасному етапі.

Поняття фінансового механізму. Структура фінансового механізму: фінансові методи, фінансові важелі, фінансові інструменти, нормативно-правове забезпечення, інформаційне забезпечення, організаційне забезпечення. Роль фінансового механізму в реалізації фінансової політики держави. Фінансове планування. Система фінансових планів. Зміст і призначення фінансового контролю. Види та методи фінансового контролю.

Фінансова безпека держави. Основні показники та напрями забезпечення.

Тема 4. Фінанси підприємств

Поняття фінансів підприємств. Місце фінансів підприємств у фінансовій системі країни. Основні принципи організації фінансів підприємств. Структура фінансових відносин на підприємстві.

Поняття фінансових ресурсів підприємств. Джерела формування фінансових ресурсів підприємства. Сутність капіталу підприємства та його структура.

Доходи, витрати та фінансові результати діяльності підприємства. Економічний зміст прибутку, його склад. Розподіл і використання прибутку підприємств.

Основні та оборотні засоби, особливості їх функціонування та відтворення. Фізичний та моральний знос основних засобів.

Фінансова діяльність підприємства. Зміст і організація фінансової роботи на підприємстві. Фінансо­вий механізм підприємства. Основні напрями діяльності фінансової служби підприємства.

Аналіз фінансового стану підприємства. Основні методи аналізу звітності підприємства. Фінансова стійкість підприємства.

Тема 5. Державні фінанси

Система державних фінансів. Історичні передумови зародження державних фінансів. Призначення і роль державних фінансів. Становлення та розвиток державних фінансів. Засоби впливу держави на розподіл фінансових ресурсів в суспільстві. Склад державних фінансів України. Особливості державних фінансів України.