Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_2009.DOC
Скачиваний:
120
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
801.28 Кб
Скачать

Гдк пестицидів

Назва пестицидів

Культура, на якій він застосовується

ГДК, мг/кг

у ґрунті

у рослинній продукції

1

2

3

4

Амбуш

кукурудза, ячмінь

0,05

0,1

Бетанал

цукровий буряк

0,25

0,2

ГХЦГ(сума ізомерів)

соняшник

0,5

0,1

2,4Д(солі та ефіри)

просо, гречка

0,25-0,1

не дозволяється

Децис

картопля

0,01

0,01

Суміцидін

картопля

0,02

0,02

Ептам

соняшник

0,9

0,05

Раундап

плодові

0,5

0,1

Тілт

пшениця, жито, ячмінь

0.2

0,1

З урахуванням цього типи екологічної ситуації стосовно пестицидів приймають такий вигляд:

1) сприятлива – рівень пестицидного навантаження не сягає 3 кг/га д.р.; залишкові кількості пестицидів у грунті існуючими приладами не виявляються;

2) задовільна – рівень пестицидного навантаження знаходиться у межах 3-4 кг/га д.р.; залишкові кількості пестицидів у грунті істотно менші (на межі визначення приладу) за ГДК.

3) передкризова – рівень пестицидного навантаження складає 4-5 кг/га д.р.; залишкові кількості пестицидів у ґрунті знаходяться на рівні ГДК;

4) кризова – рівень пестицидного навантаження складає 5-7кг/га д.р.; залишкові кількості пестицидів у ґрунті дещо (в 1.1-1.5 рази) перевищують ГДК;

5) катастрофічна – рівень пестицидного навантаження перевищує 7 кг/га д.р.; залишкові кількості пестицидів у ґрунті суттєво (у 2-10 і більше разів) перевищують ГДК (табл. 1.2).

Таблиця 1.2 – Типи екологічної ситуації залежно від вмісту пестицидів у ґрунті.

Тип екологічної ситуації

Рівень прояву кризових явищ

1. Сприятливий

Рівень пестицидного навантаження не сягає 3 кг/га д.р.; залишкові кількості пестицидів у ґрунті існуючими приладами не виявляються.

2. Задовільний

Рівень пестицидного навантаження знаходиться у межах 3 – 4 кг/га д.р.; залишкові кількості пестицидів у ґрунті істотно менші (на межи визначення приладом) за ГДК.

3. Передкризовий

Рівень пестицидного навантаження складає 4 – 5 кг/га д.р.; залишкові кількості пестицидів у ґрунті знаходяться на рівні ГДК.

4. Кризовий

Рівень пестицидного навантаження складає 5– 7 кг/га д.р.; залишкові кількості пестицидів у ґрунті дещо (1,1 – 1,5 рази) перевищують ГДК.

5. Катастрофічний

Рівень пестицидного навантаження перевищує 7 кг/га д.р.; залишкові кількості пестицидів у ґрунті суттєво (у 2 – 10 і більше разів) перевищують ГДК.

Більш складним є визначення ситуації щодо забруднення грунтів важкими металами. Відомо, що контроль грунтів за станом їх забруднення важкими металами може бути здійснено за вмістом як валових, так і рухомих форм елементів. Але ситуація ускладнюється тим, що у деяких випадках абсолютне значення вмісту того чи іншого елементу у ґрунті навіть при двох-трьох і більших перевищеннях фонового вмісту не завжди свідчить про токсичність ґрунту для рослин. Тому при визначенні екологічного стану грунтів стосовно забруднення їх важкими металами слід керуватися не тільки даними щодо порівняння фонового (кларків) та фактичного вмісту елементів у ґрунті. але і значеннями ГДК важких металів у ґрунті і рослинах (табл. 1.3.; 1.4.; 1.5).

Таблиця 1.3.