Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДКРИТІ ПОШКОДЖЕННЯ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Вогнищева хірургічна інфекція

Виникає відмежоване змертвіння тканин у вогнищі гнійного запалення з наступним утворенням гнійної порожнини, що перешкоджає проникненню мікробів у навколишні здорові тканини організму.

До вогнищевої хірургічної інфекції належать:

  1. ФУРУНКУЛ – гостре гнійне запалення сальної залози, волоссяного мішечка та навколишніх тканин. Поява – порушення правил особистої гігієни, подряпини, розчухи. Зумовлює перевтома, хрон.захворювання, особливо діабет. Почервоніння, припухлість, болючіцсть, що охоплюють ділянку волоссяного мішечка. В центрі – жовта пляма, в подальшому некроз, формування гнійника. Далі гнійний осередок у вигляді стержню виходить назовні, утворюється порожнина, яка заповнюється грануляційною тканиною і загоєння. Загальні прояви: підвищується температура тіла, головний біль, втрата апетиту, загальне нездужання. Лікування: догляд за шкірою навколо (спирт, зеленка), не ставити зігрівальні компреси та не видавлювати!

  2. КАРБУНКУЛ– це гостре гнійно-некротичне запалення кількох волоссяних мішечків, сальних залоз і тканин, що їх оточують з некрозом шкіри і підшкірної клітковини. Збудник – стафілокок та стрептокок. Особливість – швидко прогресує, що веде до значного некрозу та погіршення загального стану. Частіше – на потилиці, спині. Утворюється інфільтрат, який піднімається над поверхнею шкіри багряно-синього кольору. Утворюються множинні гнійники, які протягом 3-5 днів об’єднуються в єдиний гнійно-некротичний конгломерат. Який розпадається, утворюючи велику рану. Загоєння – 3-4 тижня. Значно підвищені загальні ознаки + лихоманка, маячіння. Лікування – переважно хірургічне. УФО, електрофорез з а/б, змащують спиртом 70%, 3% йодом.

  3. АБСЦЕС (гнояк) – обмеження запалення та скупчення гною в тканинах чи органах, оточене оболонкою. Різні м/о (коки). Після ін’єкцій порушені тканини. Слизових метастатичні абсцеси. Утворюється обмежений інфільтрат в підшкірній клітковині, пальпується як болісне ущільнення. Після його розплавлення утворюється ділянка флюктуації. Часто абсцес розплавляє шкіру і гнійний вміст виділяється самовільно. Якщо абсцес у внутрішніх органах – виступають загальні ознаки інтоксикації. Хірургічне втручання: розкриття, дренування, лікування.

  4. ФЛЕГМОНА – розлите гнійне запалення підшкірної клітковини, яке має тенденцію до поширення. Початок – розлите болісне ущільнення, набряк, почервоніння без чітких меж. Загальний стан погіршується. Згодом – флюктуація – порожнина наповнена гноєм.

  5. БЕШИХА - гостре прогресуюче запалення шкіри, рідше слизових із залученням у процес лімфатичних судин. Збудник – стрептокок. Можлива контактна передача через руки мед.персоналу, інструменти, матеріали. Поширюється гематогенним, лімфогенним шляхом із гнійного джерела (нігтьові ложа, потертість пальців). Початок – гострий, підвищена температура 39-400 С, лихоманка, загальна слабість. На шкірі – набряк та почервоніння з чіткими межами інколи з’являються різної величини міхурці із серозною рідиною, які можуть нагноюватися, якщо процес поширюється на підшкірну основу – флегмонозна форма. Повторні запалення ведуть до лімфостазу – слоновості. Ліжковий режим, опромінення кварцем, змащуванням антисептиком.

Хірургічна інфекція – це процес взаємодії патогенних мікроорганізмів з людським організмом, які викликають хворобливий процес (захворювання), що потребує хірургічного методу лікування.