Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
277.5 Кб
Скачать

Характеристика Навчання у співробітництві читанню та творам (Cooperative Integrated Reading and Composition, or circ)

Навчання у співробітництві читанню та творам може бути організовано двома способами:

  • Робота в міні-групах: у групі (чотири особи) учні працюють в парах (дві пари) під керівництвом учителя: одна пара безпосередньо працює з учителем, інша пара самостійно працює читаючи вголос один одному, потім пари змінюють вид роботи; учні, працюючи в групі або в парах складають план переказу тексту, переказують, виокремлюють головне, відповідають на питання до змісту тексту, практикуються у правописі, працюють зі словником тощо.

  • Спільна робота класу: за умови неможливості поділу учнів на групи учні працюють спільно в єдиній команді під контролем учителя, намагаючись виокремити головну ідею тексту, зрозуміти суть, дати відповіді на питання, практикуючись у роботі зі словником, переказах, редагуванні робіт інших учнів, підготовці міні-творів тощо.

Навчання у співробітництві читанню та творам активно використовуються у початковій школі.

Загальна характеристика Cooperative Learning (Jigcaw, Jigcaw-2)

На сьогодні розроблено два способи організації навчання в співробітництві (CooperativeLearning):

  • Jigcaw: при організації навчання в співробітництві (Jigcaw) учні поділяються на групи по шість осіб для роботи над навчальним матеріалом, який поділено на логічні або змістову блоки (модулі). Кожен член групи працює над своїм фрагментом, потім обмінюються інформацією з тими членами інших груп, які працювали над таким самим питанням – так звана «зустріч експертів», після чого навчають новому членів своїх груп. Аналогічну роботу проводить кожен член групи – це так звані «зубці пили». Оскільки єдиний шлях повністю засвоїти навчальний матеріал усіх фрагментів – уважно слухати партнерів, занотовувати інформацію, підготовлену власне учнями, учитель отримує додатковий час для підготовки індивідуальних та групових завдань для учнів. Усі учні зацікавлені в максимальній підготовці й опрацюванні навчального матеріалу, оскільки саме від роботи кожного залежать підсумкові бали групи в цілому. На завершальному етапі роботи учитель, підводячи підсумки, має право задати будь-якому члену команди будь-яке питання з теми, таким чином оцінюючи індивідуальну і командну роботу.

  • Jigcaw-2: у 1986 р. було запропонованоJigcaw-2 – модифікаціюJigcaw, яка передбачає поділ учнів на групи чотири – п’ять осіб. Члени групи працюють не над окремими фрагментами навчального матеріалу, а над одним і тим самим матеріалом, при цьому кожен член групи отримує тему для індивідуальної роботи, яку ретельно досліджує, і досягає статусу «експерта» у цій темі. Аналогічно доJigcaw проводяться зустрічі експертів різних груп, а наприкінці роботи проводяться індивідуальні контрольні зрізи знань. Результати яких сумуються і підраховується підсумковий бал роботи групи.

Загальна характеристика Learning Together

При організації LearningTogether(«навчаємося разом») клас поділяється на групи, які складаються з учнів різного рівня навченості (три – п’ять осіб). Кожна група отримує завдання, яке є складовою частиною загальної теми, над якою працює весь клас. При комплектації груп учитель має враховувати індивідуальні та психологічні особливості кожного учня з метою покращення роботи кожного члена групи, групи та класу в цілому та приділити значну увагу розробці завдань для груп, оскільки нагорода залежить від досягнень кожного члена групи. У кожній групі учні самостійно розподіляють ролі для виконання загального завдання, слідкують за правильністю виконання завдань іншими членами групи, активністю кожного при розв’язанні завдання, культури спілкування всередині групи тощо. Відповідно, група виконує подвійне завдання: академічне – досягнення пізнавальної, творчої цілі; соціально-психологічне – набуття комунікативних навичок, культури спілкування. Учитель контролює не лише успішність виконання академічного завдання групами учнів, а й характер спілкування учнів між собою, взаємодопомога тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]