Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольні завлання.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
114.38 Кб
Скачать

Київський університет права Контрольна робота №7

1. Дайте повну відповідь на питання: «Об’єкти цивільних прав»

2. Складіть структурно-логічну схему: «Елементи цивільних правовідносин»

3. Розв’яжіть задачі.

Завдання № 1

Між Національним бюро розслідувань України (Замовник) та ВАТ «Київміськбуд» (Підрядник) був укладений договір підряду на капітальне будівництво, відповідно до якого Підрядник зобов'язувався збудувати і здати Замовнику адміністративну будівлю, а Замовник - прийняти закінчений будівництвом об'єкт і оплатити його.

Підрядник виконав свої зобов'язання належним чином, будинок був введений в експлуатацію в квітні 2005 року. Замовник не оплатив повну вартість будівлі, внаслідок чого заборгованість з урахуванням інфляції на 1 березня 2006 року складала 850 тис. грн. В серпні 2005 року НБР було ліквідоване указом Президента України, а будівля передана на баланс Господарського управління КМ України.

Хто повинен виступати відповідачем за позовом Підрядника про стягнення заборгованості за договором?

Яку відповідальність несуть власники за зобов'язаннями створених ними установ?

1.місцева адміністрація відповідно до ст.. 19Закону України «Про місцеві державні адміністрації» місцева державна адміністрація здійснює на відповідній території управління об'єктами, що перебу­вають у державній власності та передані до сфери її управління.

2.Держава та територіальні громади відповідають за своїми зобов'язаннями своїм майном, крім майна, на яке відповідно до закону не може бути звернуто стягнення (статті 174 та 175 ЦК). При цьому кожне із зазначених публічно-правових утворень є власником закріпленого за ним майна, у зв'язку з чим відповідальність одного з публічно-правових утворень за вчинене ним правопорушення виключає майнову відповідальність іншого. Так, згідно зі ст. 176 ЦК держава, Автономна Республіка Крим, територіальні громади не відповідають за зобов'язаннями створених ними юридичних осіб, крім випадків, встановлених законом, так само і юридичні особи не відповідають за зобов'язаннями їх засновників: держави, Автономної Республіки Крим, територіальних громад. У свою чергу, держава, Автономна Республіка Крим та територіальні громади не відповідають за зобов'язаннями одне одного.

Завдання № 2

Засновник приватного підприємства громадянин А. вирішив продати його громадянину Б. За усною домовленістю покупець (громадянин Б.) зобов'язувався виплатити продавцеві (громадя­нину А.) за передане підприємство 800 тис. грн. До державної адміністрації для реєстрації змін до засновницьких документів були подані нотаріально засвідчена заява громадянина А. про вихід його зі складу засновників і заява громадянина Б. про введення його в якості засновника приватного підприємства. Громадянин А. передав покупцеві усю документацію підприємства, печатку та штампи. Громадянин Б. у встановлений строк не оплатив вартість підприємства у розмірі 800 тис. грн.

З яким позовом може звернутися громадянин А. для стягнення заборгованості з громадянина Б,?

Як правильно оформити відносини, пов'язані з відчуженням приватного підприємства?

Що є об'єктом договору відчуження приватного підприємст­ва - саме підприємство, права засновника чи майно, належне підприємству ?

  1. Про визнання договору не дійсним на підставі невідповідності його змісту актам цивільного законодавства.

2.Оскільки підприємство – це нерухоме майно, то зовсім очевидно що на таке майно розповсюджуються вимоги ст. 182 Цивільного кодексу України стосовно необхідності державної реєстрації права власності. Закон України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” регулює відношення реєстрації прав власності на нерухоме майно.Закон України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб – підприємців (ст. 3), а відповідно цим законом регулюються відносини щодо реєстрації підприємств з метою надання їм статусу суб'єкта (а не об'єкта) цивільних правовідносин. Незважаючи на це, підприємство є об'єктом цивільних правовідносин, отже, має оборотоздатність (ст. 178 ЦКУ), тому відповідно може відчужуватися та передаватися у спадщину за волею власника. Згідно з приписами Цивільного кодексу України, договір відчуження підприємства підлягає нотаріальному посвідченню (ст. ст. 657, 719 та ін.), а відтак, відповідно без такого посвідчення він вважається неукладеним (ст. 640 ЦКУ). До того ж, у випадку купівлі-продажу також необхідна державна реєстрація договору.

нотаріальне посвідчення договору відчуження підприємства має відбуватися за місцезнаходженням цього підприємства або за місцезнаходженням однієї з сторін правочину. Відомості щодо місця знаходження підприємства нотаріус може встановити зі свідоцтва про реєстрацію, виданого відповідним органом про реєстрацію юридичної особи. В якості документа, що підтверджує право власності відчужувача на таке майно може бути прийнятий статут підприємства та витяг з Єдиного державного реєстру, що видається в порядку ст. 20 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”. У такому витягу може міститися інформація про повну назву підприємства, його місцезнаходження, данні щодо власника (власників) підприємства та інша інформація, що може бути необхідна нотаріусові при посвідченні договору. Ст. 18 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” застережує, що якщо відомості, які підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін. Таким чином дані, що містяться у вищевказаному витягу, разом зі статутом можуть бути прийняти нотаріусом в якості документів, що підтверджують право власності відчужувача та факту реєстрації підприємства.

При відчуженні такого об'єкту цивільних прав, як підприємство, слід також перевірити відсутність заборон та/або арештів на це майно. Незважаючи на те, що реєстр обтяжень не містить такого об'єкту, як підприємство, відсутність обтяжень можна перевірити на всі типи майна відчужувача. Також перевіряється відсутність податкової застави на майно відчужувача та набувача за реєстром обтяжень рухомого майна. Посвідчуючи договір купівлі-продажу підприємства, у разі коли відчужувачем є фізична особа, нотаріусові необхідно пам'ятати, що дохід, отриманий відчужувачем від продажу нерухомості, підлягає оподаткуванню.

3.Майнові права поділяються на речові (право власності, право господарського відання, право оперативного управління); зобов'язальні (в т. ч. права на відшкодування шкоди та ін.); право інтелектуальної власності; спадкові права. Таким чином, права засновника (власника) приватного підприємства є різновидом майнових прав, що безпосередньо пов'язані з майном і не можуть відчужуватися окремо, а тому відчуженню підлягає у цьому випадку не майнове право, а безпосередньо майно, тобто підприємство.

Завдання № 3

Суд м. Ліон (Франція) наклав арешт на судно, яке прибуло у французький порт і належить державній акціонерній компанії (ДАК) «Укррічфлот», посилаючись на позов пасажира - громадя­нина Франції, який під час подорожі зазнав серйозного харчового отруєння, як він вважає, з вини ДАК.

Чи правильними є дії суду? Чи змінилося б вирішення справи, якби судно перебувало не у державній, а у приватній чи комунальній власності?