Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольні завлання.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
114.38 Кб
Скачать

Київський університет права Контрольна робота №19

1. Дайте повну відповідь на питання: «Загальна характеристика спадкового права»

2. Складіть структурно-логічну схему: «Види позовів про захист права власності»

3. Розв’яжіть задачі.

Завдання № 1

Бутенко звернувся до суду з позовом про відшкодування моральної шкоди, завданої органами попереднього слідства і прокуратури у зв'язку з незаконним утриманням його під вартою, слідством і судом з вересня 1999 р. до червня 2003 та його незаконним засудженням.

Судом було встановлено, що Бутенка у вересні 1999 р. було затримано за підозрою у вчиненні крадіжки, а у квітні 2000 р. засуджено за цей злочин у вигляді позбавлення волі строком на 5 років. У червні 2003 р. у зв'язку з нововиявленими обставинами рішення суду було скасовано, а Бутенка звільнено від покарання.

В якому розмірі визначається моральна шкода, завдана незаконним засудженням? Які обставини можуть врахову­ватися судом при її визначенні? Хто буде відповідачем за позовом?

Вирішіть справу.

Завдання №2

Рибіна пред'явила позов до TOB «Січ» про відшкодування моральної шкоди. У заяві позивачка зазначила, що 15 грудня після оплати покупок у торговому відділі супермаркету вона була безпідставно затримана працівниками відповідача після виходу із торгового залу, її проведено до службового приміщення, де піддано примусовому огляду (перевірено сумку, речі в ній, верхній одяг тощо). Відповідач, заперечуючи проти позову, вказав, що після

Завдання №3

Під час виступу по телебаченню президент компанії «Турист- Інвест» Коваленко заявив, що туристична фірма «Довіра» ошукує своїх клієнтів та надає послуги, не маючи на те відповідної ліцензії. Через півтора місяці адвокати АТЗТ «Довіра» звернулися до суду з позовом до компанії, вимагаючи протягом 1 тижня спростувати поширені відомості як такі, що не відповідають дійсності і додали ліцензію про право на надання туристичних послуг.

Відповідач проти позову заперечував, стверджуючи, крім того, що відповідальною буде телекомпанія.

Чи підлягають задоволенню вимоги позивача? Вирішіть справу.

Завдання № 4

Глибін звернувся до районного суду з позовом до Петровського про спростування недостовірної інформації, посилаючись на таке. Відповідач, беручи участь у засіданні як представник підприємства «Укравто», даючи пояснення по суті позову прокурора про визнання недійсною приватизації підприємства «Укравто» розповсюджував неправдиві відомості, які ганьблять честь та гідність позивача. Зокрема, він пояснював, що Глибін,

приватизації шляхом зловживання службовим становищем незаконно придбав 75% паїв підприємства. Ці відомості позивач просив суд визнати такими, що не відповідають дійсності та компенсувати йому моральну шкоду у розмірі 50 000 гривень.

Яка інформація вважається недостовірною? Хто має право на їі спростування? Вирішіть справу.

Завдання № 5

Медведева була притягнена до кримінальної відповідальності» На запит органів попереднього слідства директором магазину «Книга» їй було видано характеристику з місця роботи, в якій вказувалось, що Медведева, працюючи в магазині з 1997 року, зарекомендувала себе з негативного боку, систематично допускала порушення трудової дисципліни, неввічливо себе поводила з покупцями, допускала порушення правил обліку та зберігання товарно-матеріальних цінностей, з членами трудового колективу постійно конфліктувала, в житті трудового колективу участі не приймала.

Ознайомившись із характеристикою під час вивчення кримі­нальної справи Медведева розцінила дані, вказані про неї в службовій характеристиці, такими, що не відповідають дійсності та ганьблять її честь та гідність.