Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кр. пр..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
492.54 Кб
Скачать

№1.Поняття.Та система особливої частини кримінального права

Норми Кр. Пр. закріплені в КК України (прийнятий 7 сесією ВРУ 5 квітня2001 p.), скл. з 2-х органічно пов'язаних між собою ч-н – Заг. та Ос. У Заг.ч. зібрані принципові відправні положення. В Ос.ч. формул. озн. окремих зл. із вказівкою на види покарань і межі, в яких вони можуть признач. Норми Ос.ч. базуються на нормах Заг.ч. Нерозривний зв'язок норм Заг. та Особл. частин КК полягає у кваліфікації діянь, вирішенні питань, пов'язаних зі звільненням від крим. відпов-ті та покарання, застос. водночас норми обох частин.

Ос.ч. КК – це система норм, що встан., які саме конкретні суспільно небезпечні діяння (дія чи бездіяльність) є зл., та які види покарань і в яких межах можуть бути застосовані до осіб, які їх вчинили. Тільки діяння, передб. відповідною ст.. Ос.ч. КК, може вважатися зл. Система побудована за род. об'єктами зл. Всі норми Ос.ч. КК за своїм змістом можна поділити на 3 групи: заборонні, роз'яснювальні та заохочувальні. Заборонні норми-забороняють певні вчинки людей (злочинна дія або безд.) під загрозою застос. особл. виду держ. примусу – крим. покар. Роз'яснювальні норми пояснюють певні поняття, розкривають зміст термінів, що вживаються у КК. Заохочувальні норми полягають в тому, що за певних умов особа, яка вчинила зл, звільн. від крим. відп-ті з урах. її посткримін. поведінки.

№2. Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (Стаття 109.)

1). Дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій, 2). Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, 3). Дії, передбачені частиною другою цієї статті, вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації.

Безпос. об'єкт – сусп. відносини, що забезп. внутр. безпеку Укр., захист констит. ладу і держ. вл. в Д. Об'єкт. стор. зл,виражається в 4-ох формах:

1) дії, спрямовані на насильн. зміну чи повал. констит. ладу або на захопл. держ. вл; 2) змова про вчинення таких дій; 3) публічні заклики до цього;4) розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій. Зл. вваж. закінч у разі здійсн. б.-якої дії.ч.2-мають носити публ. хар-р. Суб'єкт. стор.–пр. умисел, поєднаний з метою насильн. зміни чи повал. констит. ладу або з метою захопл. держ. вл. Суб'єкт –ос.16р

№3.Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України(Стаття 110.)

1. Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, 2. Ті самі дії, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, 3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків.

Безпос. об'єкт – відносини щодо забезп. терит. цілісності і недоторк. Укр. в межах встановлених кордонів. Об'єкт. сторона-1)дії, вчинені з метою зміни меж території або держ. кордону, на порушення порядку, встановленого КУ; 2) публічні заклики до вчинення цих дій; 3). Розповсюдж. матеріалів із закликами до вчинення таких дій. Суб'єкт. стор. – пр. умисел, що поєднаний із спец. метою змінити межі території або держ. кордону Укр. Суб'єкт – ос.16р.Ч.2-Предст.вл,повторно,змова,з розпал. нац., реліг. ворожнечі. Ч.3-загибель л чи ін. тяжкі наслідки.