Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольні завлання.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
114.38 Кб
Скачать

Київський університет права Контрольна робота №6

1. Дайте повну відповідь на питання: «Юридична особа як суб’єкт цивільних правовідносин»

2. Складіть структурно-логічну схему: «Основні цивільно-правові системи світу»

3. Розв’яжіть задачі.

Завдання № 1

Дві юридичні особи - відкрите акціонерне товариство «АБВ», створене в процесі корпоратизації, та приватне підприємство зі 100% іноземним капіталом «ПМ-інвест» прийняли рішення про створення товариства з обмеженою відповідальністю зі статутним капіталом 10 000 грн. Частка кожного з учасників складає 50%, тобто 5 000 грн. Для реєстрації цього товариства районна державна адміністрація вимагає від учасників довідку Антимонопольного комітету про згоду на створення такого підприємства та відмітку податкової адміністрації відповідного району на реєстраційній карті підприємства про взяття його на облік, а також надання директором нового підприємства довідки з податкової інспекції за місцем його проживання про присвоєння йому ідентифікаційного коду платника податків.

Чи є законними вимоги районної державної адміністрації?

Яким чином слід діяти учасникам для захисту їх прав?

Завдання № 2

Товариство з обмеженою відповідальністю «Оріон» вирішило приватизувати шляхом викупу належне йому на праві оренди приміщення магазину. Регіональне відділення ФДМ України поряд з іншими документами вимагає від TOB «Оріон» надання протоколу зборів учасників TOB «Оріон», на якому учасники вирішили приватизувати приміщення магазину. Учасниками TOB «Оріон» є дві юридичні особи: TOB «Русь» та TOB «Надія». Однак рік тому TOB «Надія» ліквідоване за рішенням його учасників. Свою частку до статутного капіталу TOB «Оріон» TOB «Надія» не внесло. Таким чином, подати необхідний протокол до відділення ФДМ України неможливо.

Як слід вирішити проблему?

Чи зміниться рішення проблеми, якщо TOB «Надія» внесло свою частку до статутного капіталу TOB «Оріон»?

Завдання № 3

Громадяни Іванов та Петров вирішили заснувати товариство з обмеженою відповідальністю. Однак орган державної реєстрації відмовив у реєстрації, мотивуючи тим, що кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю повинна бути не менше трьох осіб, оскільки за Законом України «Про господарські товариства» кількість членів ревізійної комісії повинна бути не менше 3-х осіб.

Чи є законними дії органу державної реєстрації?

В яких випадках може бути відмовлено в реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності?

Яким чином громадяни Іванов та Петров можуть захисти­ти свої права та яку аргументацію вони повинні при цьому надати?

Завдання №4

Громадянин К. був засновником і директором приватного підприємства. Після його випадкової загибелі банк, де у приватного підприємства був відкритий розрахунковий рахунок, відмовився приймати платежі, мотивуючи це відсутністю підпису директора на платіжному дорученні. Серед працівників приватного під­приємства не було жодного, кому б колишній директор надав право підпису платіжних документів. Спадкоємцям померлого банк також відмовив у проведенні операцій з розрахункового рахунку приватного підприємства, порадивши їм зачекати 6 місяців. Між тим, контрагенти приватного підприємства вимагають платежів по укладеним договорам та погрожують господарським судом.

Дайте правову оцінку правовідносинам.

Чи є правомірними дії банку?

Яке рішення винесе господарський суд, якщо хтось з контр­агентів приватного підприємства звернеться до нього з позовом?

Хто буде представляти приватне підприємство у госпо­дарському процесі?

Завдання№ 5

На зборах учасників товариства з обмеженою відповідальністю було прийняте рішення про звільнення директора як «такого, що не відповідає посаді». Однак директор відмовився виконувати рішення загальних зборів учасників та залишив у себе печатку, штампи, документацію товариства. Банк, до якого був наданий протокол загальних зборів про звільнення директора, продовжує приймати платіжні документи, підписані директором, аргумен­туючи це тим, що «директор той, хто має печатку».

Яким чином примусити директора виконати рішення загальних зборів?

Чи є правомірною позиція банку?