Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольні завлання.docx
Скачиваний:
91
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
114.38 Кб
Скачать

Київський університет права Контрольна робота №21

1. Дайте повну відповідь на питання: «Спадкування за законом»

2. Складіть структурно-логічну схему: «Джерела права інтелектуальної власності»

3. Розв’яжіть задачі.

Завдання № 1

Шістнадцятирічний Вітя Сумарков, який навчається у техні­кумі, на одержану стипендію куцив декілька білетів грошово- речової лотереї. По одному з цих білетів він виграв холодильник «Дніпро» .,Не проінформувавши своїх батьків, він продав холодиль­ник за 1500 грн. сусіду по будинку Іванову Я. С.

Батько Віті звернувся до Іванова Я. С. з проханням повернути холодильник. Проте Іванов Я. С. відмовився це зробити, посилаю­чись на те, що білети грошово-речової лотереї Вітя придбав на свою

стипендію, то він може самостійно розпоряджатися і цими білетами, і виграшами, які на них випали.

Тоді батько Віті пред'явив до Іванова Я. С. позов про визнання договору купівлі-продажу недійсним.

Яке рішення повинен винести суд?

Завдання № 2

Міхнов дізнався, що шістнадцятирічний син його сусідів Микола, студент технікуму, сам ремонтує теле- та радіоапаратуру, вирішив використати його послуги і доручив йому відремонтувати телевізор. Вони домовились, що за роботу Миколі буде заплачено 25 грн. Микола дуже довго ремонтував телевізор, намагався навіть його переладнати за новою схемою, але налагодити його не зміг. Тоді Міхнов відвіз телевізор в майстерню по ремонту телевізорів. Оглядаючи телевізор, майЬтер сказав, що після таких переоблад­нань та «виправлень», яким він був підданий, відремонтувати його неможливо.

Міхнов звернувся до батьків Миколи з вимогою відшкодувати нанесені йому збитки. Батьки відмовились це зробити, посилаючись на те, що вони не тільки не давали своєму сину згоди на укладення угоди з Міхновим, але навіть не знали про це.

Міхнов звернувся до суду з позовом до батьків Миколи.

Яке рішення повинен винести суд? Чи зміниться рішення, якщо буде встановлено, що батьки знали про укладення договору?

Завдання № 3

Саша (8 років) і Олег (10 років), граючи на дворі, розвели поблизу сарая багаття, від якого сарай спалахнув. Власник сараю звернувся до батьків Саші та Олега з позовом про відшкодування збитків.

Батьки цих дітей заперечували проти позову, посилаючись на тё, що їх діти ще недієздатні і тому відповідальність за вчинену шкоду не несуть, а вони (батьки) були в момент вчинення шкоди на роботі, і тому також не можуть нести відповідальність.

Як вирішити справу?

Завдання № 4

17-річний Костя Глущенко, який працював у майстерні з ремонту взуття, побачивши у дворі біля парадного велосипед, взяв його і поїхав кататись. Пізніше з'ясувалось, що він мав намір недовго покататись і поставити велосипед на місце, де він його взяв.

З'їжджаючи з пагорба на великій швидкості, Костя налетів на дерево, зламав велосипед, а сам зі струсом мозку був доставлений у лікарню. Було встановлено, що велосипед належав Юрченку, який вимагає відшкодування йому збитків від батьків Кості. Батьки Кості відмовились це зробити, посилаючись на те, що вони не в змозі здійснювати постійний контроль за дорослим сином.

Юрченко звернувся до суду з позовом до батьків Кості про відшкодування нанесеної йому шкоди.

Вирішіть справу.

Завдання №5

20-річний Юрій Біломісних викрав із квартири Крюкової речі на загальну суму 3 500 грн. На підставі висновку судово-психіатрич- ної експертизи про те, що Юрій Біломісних психічно хворий і не може розуміти значення своїх дій, суд звільнив Юрія від кримі­нальної відповідальності і відправив його на примусове лікування.

Крюкова пред'явила позов до батьків Юри як до його опікунів.

Батьки проти позову заперечували, посилаючись на те, що Юрій не був визнаний недієздатним в установленому законом порядку, тим більше, що в нього на рахунку в банку знаходиться грошова сума у розмірі 5 000 грн;; яка була подарована йому дідом.

Вирішить справу.