Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билети на держекзамен Люся.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
305.34 Кб
Скачать

6.Експериментальні та неекспериментальні плани

Експериментальний план — це своєрідний скелет експерименту. Логіка планування експерименту базується на індуктивних висновках, які стосуються можливості інтерпретації незалежної змінної як фактора, що призводить до певного експериментального ефекту.

Різноманітні експериментальні плани розрізняються за такими критеріями:

процедурою добору досліджуваних і їх розподілу за різними експериментальними умовами;

кількістю незалежних змінних (одна чи більше);

кількістю рівнів незалежної змінної: два рівні (є вплив — немає впливу) чи декілька рівнів незалежної змінної, серед яких може бути і "нульовий вплив";

типом шкали, що використовується для вимірювання залежної змінної.

Зазначені критерії зумовлюють вибір методів опрацювання результатів експерименту.

Класифікаційна схема неекспериментальних планів

1.Природне спостереження.

2.Кореляційне дослідження.

3.Метод “кейсів” (поодиноких випадків).

4.Дослідження типу Ex-post-facto.

5.Психологічне вимірювання (за допомогою тестів і шкал).

6.Опитування та обстеження.

7. Психологічне вимірювання

У психології під вимірюванням розуміють два абсолютно різні процеси. Психологічним вимірюванням у першому значенні вважають оцінювання величини параметрів, подібності і відмінностей об'єктів дійсності, яку досліджують. На підставі цих оцінок дослідник "вимірює" особливості суб'єктивної реальності досліджуваного. У цьому значенні психологічне вимірювання є завданням, поставленим перед досліджуваним. Психологічне вимірювання в другому значенні здійснює дослідник для оцінювання особливостей поведінки досліджуваного.

Психологічне вимірювання (за допомогою тестів і шкал).Часто використовують тести або шкали для вимі­рювання залежних змінних. Інколи вони розроблені й випробу­вані. В окремих випадках дослідник розробляє їх самостійно.

Вимірювання залежних змінних за допомогою шкал — це процес надання емпіричним спостереженням кількісних характе­ристик.

Вимірювальна шкала — основне поняття, яке було запрова­джене у психологію С. Стівенсом у 1950 р. Шкалу створюють, надаючи об'єктам числові величини (ascribing numerical values to objects).

8.Інтерпретація та представлення результатів дослідження

Підсумком експериментального дослідження є підтвердження або спростування гіпотези про причиннузалежністьміж змінними: «ЯкщоА,тоВ».Підтвердження статистичних гіпотез - вирішальний, але не єдиний аргумент на користь прийняття експериментальної гіпотези. Дослідник зіставляє свої висновки з висновками інших авторів, висловлює гіпотези про причини подібності або відмінності між даними, отриманими ним самим, і результатами попередників.Вінінтерпретує свої висновки в термінах теоретичної гіпотези. Можливо, що жодна теорія не може пояснити отримані в експерименті результати. Тодіекспериментатор намагається сам теоретично пояснити отримані в експерименті результати. Крімтого, він висловлює припущення про можливість узагальнення і перенесення отриманих ним даних на інші ситуації, популяції і т.д.

6.10.Основи охорони праці