Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билети на держекзамен Люся.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
305.34 Кб
Скачать

9.Діагностика інтелектуального рівня

Тести інтелекту або тести загальних здібностей призначені для вимірювання рівня інтелектуального розвитку людини. Інтелект традиційно досліджувався в рамках двох основних напрямків тесто-логічного та експериментально-логічного. Тести інтелекту представляють собою сукупність методик, утворених в рамках об'єктивного діагностичного підходу. Вони призначені для вимірювання рівня інтелектуального розвитку і є одним з найбільш поширених в психодіагностиці. Тести інтелекту - стандартизовані методики, спрямовані на вимірювання загального рівня здатності індивіда до розв'язання широкого класу розумових завдань(текст Векслера, прогресивна матриця Ровена, м-ка Класифікація,ШТУР та ін. )

10. Діагностика креативності

Важливим параметром психологи вважають творчі можливості, або креативність. Для оцінки креативності розроблені спеціальні тести, найбільш відомі з яких - тести Гілфорда, Торранса і Мідника. Тести креативності можна умовно проранжувати за шкалою "регламентованість - свобода" поведінки випробуваного в ході тестування. У цих тестах жорстко обмежений час виконання тесту, число завдань, способи їх виконання, спілкування з експериментатором, безліч можливих відповідей та їх оцінка. У тестах Д.Гілфорда і Е.П.Торранса існують ліміти часу і фіксовані види операцій. Вітчизняна методика "Креативне поле" (автор-Д. Б. Богоявленська), ставить досліджених в умови мінімальної регламентації. Крайнім варіантом повної свободи є творча діяльність у нерегламентованій ситуації. Креативність виявляється в тій мірі, в якій ситуація є менш "жорсткою" з точки зору обмежених вимог до діяльності випробуваного. На відміну від завдань Дж. Гілфорда найбільшу відомість придбали Мінессотські тести творчого мислення, розроблені Е.П.Торрансом (МТТМ).

11. Діагностика спеціальних здібностей

здібності — це індивідуально-психологічні особливості особистості, які є умовою успішного здійснення певної діяльності й визначають відмінності в оволодінні необхідними для неї знаннями, вміннями та навичками.Їх прийнято класифікувати за двома критеріями :

- за видами психічних функцій (моторні, сенсорні, гностичні та ін.);

- за видами діяльностей (артистичні, художні, технічні тощо).

У відповідності з цими критеріями розробляються і методи діагностики.

Як відомо, здібності людини можна розділити на такі групи:

- загальні здібності (здатність до виявлення закономірностей,загальний рівень інтелекту)-

- модальне загальні здібності (вербальний інтелект, неметричний інтелект, що дозволяє здійснювати обчислення, просторовий інтелект, техніко-практичний інтелект)-застосовують швидкісні інтелектуальні тести Айзенка, тест «Прогресивні матриці» Д.Равена, тести інтелекту Кеттелла , Шкала Стенфорд – Біне, Тест інтелекту Амтхауера,

- спеціальні здібності (обумовлюють легкість і успішність оволодіння визначеними спеціальними видами діяльності: музичні здібності, технічні здібності, артистичні, педагогічні здібності й ін.)- Моторні тести спрямовані на вивчення точності і швидкості прямувань, зорово-моторної і кінестетично-моторної координації, спритності прямувань пальців і рук, тремора, точності м'язового зусилля, тест Беннета й ін.

- часткові здібності (рівень розвитку психічних пізнавальних функцій: пам'яті, уваги, сприйняття, мислення, уяви) - діагностика відчуттів, сприйняття, уваги, пам'яті, мислення, уяви -представлені здебільшого в практикумах по загальній психології.