Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Билети на держекзамен Люся.docx
Скачиваний:
74
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
305.34 Кб
Скачать

15. Діагностика мотивації. Д-ка темпераменту і характеру

У структурі особистості мотивація займає особливе місце і є основним поняттям, використовуваним для пояснення рушійних сил поведінки і діяльності людини. Мотивація визначається як спонукання до дії певним мотивом. Мотивація розуміється як процес вибору з різних можливих дій, як процес, що регулює і спрямовує дію на досягнення специфічних для даного мотиву станів і підтримує цю спрямованість. "Опитувальник для вимірювання аффілятивної тенденції та чутливості до відкидання" (A. Mehrabian) вимірює два узагальнених мотиву: прагнення до прийняття і страх відкидання Проективні методи. ТАТ (Є. Т. Соколової) для діагностики мотивації підлітка, методика оцінки інтенсивності мотивації досягнення в умовах впливу ситуаційних чинників (Д Макклелланд і Дж Аткінсон), ТЮФ.

Характер: Опитувальники Г.Айзенка: Моудлейскій медичний опитувальник (MMQ), "Моудслейскій особистісний опитувальник" (MPI),, "Айзенка особистісний опитувальник" (EPI), "Айзенка особистісний опитувальник" (EPQ),

Методика Я.Стреляу: Павловський опитувальник темпераменту (PTS), методика діагностики темпераменту (формально-динамічних характеристик поведінки), FCB-TI

Опитувальники В.М.Русалова: опитувальник структури темпераменту (ОСТ),

опитувальник формально-динамічних властивостей індивідуальності (ОФД-СІ)

Патохарактерологический діагностичний опитувальник

Опитувальник Шмішека

16. Діагностика свідомості та самосвідомості Свідо́мість — це вища форма відображення дійсності, властивалюдямі пов'язана з їхньоюпсихікою,абстрактним мисленням,світоглядом,самосвідомістю, самоконтролем своєїповедінкиі діяльності та передбачування результатів останньої.Самосвідомість визначають як усвідомлення людиною свого суспільного статусу і своїх життєво важливих потреб.

Діагностика: Тест-опитувальник самоставлення (В. В. Столін, С. Р. Пантелєєв) , самоактуалізації (САТ) , Методики «Не-Я» (автор Візгін А.В.) , Шкала самоповаги М. Розенберга , Тест 20 тверджень на самоставлення М. Куна, Т. Макпартленда , Проективна малюнкова проба: "Малюнок" Мій світ " , Проективна малюнкова проба "Намалюй букву Я" , Шкала Т. В. Дембо-С. Я. Рубінштейн , Проективний метод депривації структурних ланок самосвідомості (автори BC Мухіна і К. А. Хвостов)

17. Тест кольорових метафор

Методика розроблена І. Л. Соломіним і дозволяє вирішувати наступні завдання: • виявлення реальних мотивів людини, • Вимірювання як усвідомлених, так і неусвідомлюваних відносин людини до себе, інших людей і різних видів діяльності, • Визначення змісту спонукань до конкретних видів діяльності, зокрема, пізнавальних, соціальних, матеріальних та інших мотивів трудової та навчальної діяльності; • Діагностика сили різних потреб - харчових, сексуальних, у сні та відпочинку, в безпеці, у спілкуванні, у владі, які долають людиною в різних життєвих ситуаціях - вдома, на роботі, при контактах з різними людьми. • Вимагає значно менших витрат часу (10-15 хвилин проти 45-60 хвилин, необхідних для семантичного диференціала); • Дозволяє працювати з дітьми, починаючи з молодшого шкільного віку (на відміну від вікових обмежень - з 16-ти років - при використанні семантичного диференціала); • Не вимагає складних програм комп'ютерної обробки для вирішення завдань індивідуального консультування.

18. Методика дослідженя самоставлення особистості Самоставлення особистості розуміється як складне когнітивно-афективне утворення, зрілість якого визначається якістю взаємозв'язку і ступенем узгодженості йогоскладових. Його структура розглядається складаючося з двох компонентів: раціонального ставлення до себе як суб'єкту соціальної активності («образ - Я» або категоріальне «Я») і емоційно-ціннісного ставлення до себе - переживання й оцінки власної значущості як суб'єкта соціальної активності, утворюють рефлексивне «Я» . Самоставлення включає в себе когнітивний, емоційний і конативний компоненти. Діагностика: тест-опитувальник самоставлення (В.В. Столін, С.Р. Пантілєєв) - ОСОпобудований відповідно до розробленої В. В. Століним ієрархічної моделі структури самоставлення. Він дозволяє виявити три рівні самоставлення, що відрізняються за ступенем узагальненості: глобальне самоставлення; самовідношення, диференційоване за самоповазі, аутосимпатіі, самоцікавість і очікуванням ставлення до себе; рівень конкретних дій (готовностей до них) у відношенні до свого «Я».