Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
356_КЛ_ Ф_нанси_п_дприємств_ФК_2015.doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.98 Mб
Скачать

12.1. Сутність та функції прибутку підприємства.

Прибуток підприємства в загальному розумінні являє собою частину вартості прибуткового продукту, створеного працею, і є складовою частиною доходу підприємства. Всі підприємства здають замовнику готові об'єкти або реалізують продукцію, відшкодовують витрати на виробництво, купують основні виробничі фонди і нормовані обігові засоби, та для нормальної діяльності вони мають отримувати, крім того, ще й певний прибуток.

Таким чином, прибуток — це частина виручки, що залишається після відшкодування всіх витрат на виробничу і комерційну діяльність підприємства.

Прибуток є основним фінансовим джерелом розвитку підприємства, науково-технічного вдосконалення його матеріальної бази і продукції, всіх форм інвестування. Він слугує джерелом сплати податків. З урахуванням значення прибутку вся діяльність підприємства спрямована на його зростання. Тобто прибуток, як економічна категорія відбиває дохід, який створений в процесі матеріального виробництва в процесі підприємницької діяльності.

Функції прибутку:

1) Прибуток характеризує економічний ефект, отриманий в результаті діяльності підприємства, тобто він відбиває фінансовий результат діяльності;

2) Прибуток має стимулюючу функцію, так як він є результатом діяльності підприємства і головним елементом фінансових ресурсів підприємства:

3) Прибуток є одним з джерел формування бюджету держави. Прибуток надходить в бюджет у виді податків для забезпечення виконання державою своїх функцій.

Рис. 12.1. Функції прибутку

Рис. 12.2. Схема формування прибутку (збитку) підприємства

12.2. Фінансові результати діяльності підприємства

Фінансові результати діяльності підприємства за певний період часу характеризуються системою взаємозалежних абсолютних показників. До них відносяться:

  • валовий прибуток (збиток),

  • прибуток (збиток) від операційної діяльності,

  • прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподатковування,

  • прибуток від звичайної діяльності.

  • чистий прибуток (збиток).

Ці показники є в “Звіті про фінансові результати підприємства” (Форма №2) П(С)БО 1.

Прибуток сума, на яку доходи перевищують пов'язані з ними видатки.

Збиток перевищення суми видатків над сумою доходу, для одержання якого були здійснені ці видатки.

Дохід (виторг) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) загальний дохід (виторг) від реалізації продукції, товарів, робіт або послуг, тобто без відрахування наданих знижок, повернення проданих товарів і податків із продажу ( податку на додану вартість, акцизного збору й т.п.).

Чистий дохід (виторг) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) різниця доходу (виторгу) від реалізації, продукції (товарів, робіт, послуг) і відповідних непрямих податків, зборів, знижок і т.п.

Валовий прибуток (збиток) розраховується як різниця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).

ВП = ЧДР – СС

ЧДР = ВР – НП – СК

де ВП – валовий прибуток,

ЧДР – чистий дохід від реалізації,

СС – собівартість продукції,

ВР – виторг від реалізації продукції,

НП – непрямі податки,

СК – знижки й ін.

Прибуток (збиток) від операційної діяльності визначається як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних видатків, видатків на збут і інших операційних видатків.

ФРОД = ВП + ІОД - АР - ВС – ІОВ

де ФРОДфінансовий результат від операційної діяльності;

ІОД – інші операційні доходи;

АР – адміністративні видатки;

ВС – видатки на збут;

ІОВ – інші операційні видатки.

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподатковування визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від основної діяльності, фінансових і інших доходів (прибутків), фінансових і інших видатків (збитків).

ФРЗДО = ФРОД + ФД – ФВ + ІД – ІВ

де ФРЗДОфінансовий результат від звичайної діяльності до оподатковування

ФД – фінансові доходи

ФВ – фінансові видатки

ІД – інші доходи

ІВ – інші видатки

Прибуток від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподатковування й сумою податків із прибутку. Збиток від звичайної діяльності дорівнює збитку від звичайної діяльності до оподатковування й сумі податків на прибуток.

Чистий прибуток (збиток) розраховується як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від звичайної діяльності й надзвичайного прибутку, надзвичайного збитку й податків з надзвичайного прибутку.

ЧП = ФРОД + НД – НВПНП

де ЧП – чистий прибуток

НД – надзвичайний дохід

НВнадзвичайний видаток

ПНП – податок з надзвичайного прибутку

Рис. 12.3. Внутрішні фактории впливу на фінансові результати підприємства