Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
356_КЛ_ Ф_нанси_п_дприємств_ФК_2015.doc
Скачиваний:
169
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.98 Mб
Скачать

Оприбуткування готівки та касова книга філії

 Згідно з п. 1.2 Положення № 637 оприбуткування готівки — це проведення обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі, книзі обліку доходів та витрат, книзі обліку розрахункових операцій. Але чи обов’язково для цього філії вести касову книгу?

Як відомо, кожне підприємство, що має касу, веде одну касову книгу для обліку операцій з готівкою в національній валюті (без урахування кас відокремлених підрозділів). Щодо відокремлених підрозділів, то особливості ведення ними касової книги обумовлено п. 4.2 Положення № 637 та наведено в таблиці.

Ведення касової книги відокремленим підрозділом

Відокремлені підрозділи:

ведуть касову книгу

не ведуть касову книгу

Якщо проводять операції з приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги)з оформленням їх прибутковимикасовими ордерами, а також операції з видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби та інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами та відомостями(абзац третій п. 4.2 Положення № 637)

Якщо здійснюють готівкові розрахунки із застосуванням РРО або РК та веденням КОРО і при цьомуне проводять операції з приймання (видачі) готівкиза касовими ордерами (абзац четвертий п. 4.2 Положення № 637).

Примітка. Докладніше ця ситуація розглядалася влистах НБУ від 06.02.2008 р. № 11-113/423-1352 // див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 19 і редакційний коментар долиста від 29.02.2008 р. № 11-113/819-2371, де уточнювалося, що якщо відокремлений підрозділ проводить операції з приймання та видачі готівки через РРО або РК (з відображенням їх у КОРО), а також здійснює тільки операції зі здавання виручки і при цьому:

(1) не виконує операціїз приймання готівки за продану продукцію (товари, роботи, послуги) з оформленням її прибутковими касовими ордерами, а також

(2) не здійснює операціїз видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, виробничі (господарські) потреби та інші операції з оформленням їх видатковими касовими ордерами та відомостями (тобто не здійснює операції, що оформляються касовими ордерами та відомостями), то такий відокремлений підрозділ згідно з вимогамип. 4.2 Положення № 637 касову книгу не веде. При цьому здавання відокремленим підрозділом проведеної через РРО виручки до банку будь-яким із можливих способів (самостійно, через службу інкасації, через касу головного підприємства) також не потребує складання касових ордерів та ведення касової книги. А інкасація виручки відокремленого підрозділу в цьому випадку здійснюється відповідно доп. 4.5 Порядку реєстрації, опломбування та застосування РРО № 614 з використанням операції «службова видача» та обліковується таким відокремленим підрозділом в КОРО

Прибутковий касовий ордер

Прибутковим касовим ордером (далі - ПКО) оформляється надходження готівкових грошових коштів безпосередньо в касу підприємства.

ПКО і квитанції до них заповнюються працівниками бухгалтерії чорнилом темного кольору, пастою кулькових ручок, за допомогою друкарських машинок, принтерів або іншими способами, що забезпечують збереження цих записів протягом встановленого для них терміну зберігання.

Таблиця 7.1