Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
356_КЛ_ Ф_нанси_п_дприємств_ФК_2015.doc
Скачиваний:
170
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
5.98 Mб
Скачать

8.1. Сутність безготівкової форми розрахунків.

Безготівкові розрахунками — це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, внесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Розрахунковий документом є документ, що містить доручення та (або) вимогу про перерахування коштів з рахунку платника на рахунок отримувача.

При здійсненні безготівкових розрахунків допускаються розрахунки Із застосуванням платіжних доручень, акредитивів.

розрахункових чеків (чеків), розрахунки за інкасо, а також Інші розрахунки, передбачені законом, банківськими правилами та звичаями ділового обороту.

Банк здійснює розрахунково-касове обслуговування своїх клієнтів на підставі відповідних договорів і своїх внутрішніх правил здійснення безготівкових розрахунків, якщо ці правила відповідають вимогам Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті від 21 січня 2004 року № 22 (далі—Інструкції про безготівкові розрахунки) та інших нормативно-правових актів Національного банку України.

Кошти з рахунків клієнтів банки списують лише за дорученнями власників цих рахунків (включаючи договірне списання коштів згідно з главою 6 Інструкції про безготівкові розрахунки) або на підставі платіжних вимог стягувачів у разі примусового списання коштів відповідно до глави 5 Інструкції про безготівкові розрахунки.

Обмеження права клієнта щодо розпорядження коштами, що зберігаються на його рахунках, відповідно до статті 1074 Цивільного кодексу України не допускається, крім випадків обмеження права розпорядження рахунками за рішенням суду у випадках, встановлених законом.

Розрахункові операції можуть здійснюватися Із застосуванням платіжних інструментів — засобів певної форми на паперовому, електронному чи іншому виді носія інформації, використання яких ініціює переказ коштів з відповідного рахунку платника.

Клієнти банків для здійснення розрахунків самостійно обирають передбачені Інструкцією про безготівкові розрахунки платіжні Інструменти (за винятком меморіального ордера) і зазначають їх під час укладення договорів. Банк під час здійснення розрахункових операцій застосовує платіжні інструменти згідно із нормативно-правовими актами Національного банку та внутрішніми процедурами банку.

Банки приймають до виконання лише розрахункові документи:

- своїх клієнтів, які подають їх у банк у порядку, передбаченому догововром банківського рахунку цих клієнтів:

- клієнтів інших банків або органів Державного казначейства, якщо документи надсилають безпосередньо інші банки або органи Державного казначейства;

- платіжні вимоги стягувача на примусове списання коштів, на яких є підпис відповідального виконавця та відбиток штампа банку, що обслуговує цього стягувача. якщо він доставляє їх у банк платника самостійно (посильним, рекомендованим або цінним листом тощо).