Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соляник ДР.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

2.1.2. Концепція безпеки

Автоматичне блокування АБЦМ з тональними рейковими колами відповідно до ГОСТ 27.003 відноситься до виробів безперервного, тривалого застосування, що відноситься до класу особливо відповідальних систем, функціональний контроль безпеки роботи яких здійснюється безпосередньо при роботі пристроїв за призначенням, тобто при виконанні системою своїх технологічних функцій.

Оцінюючи забезпечення безпеки руху потягів, як основний і безумовний якісний показник виконання своїх технологічних функцій, концепція безпеки автоблокування АБТЦ-У передбачає нове тлумачення, що полягає в тому, що автоматичне блокування, окрім своєї основної функції - блокування блок-дільниці, повинне передбачати по першому класу надійності додаткову, вбудовану функцію, що забезпечує виявлення "небезпечної" відмови в роботі перегінних сигнальних пристроїв, з автоматичною зміною конфігурації алгоритму їх роботи для оперативного попередження аварійної ситуації потягу, здійснюваного за допомогою включення заборонного або менш дозволяючого свідчення на прохідних і світлофорах переїздів.

Автоматичний контроль відсутності "небезпечних" відмов здійснюється:

- при включенні живлення пристроїв;

- при зміні свідчень прохідних світлофорів з того, що забороняє на дозволяюче свідчення;

- при включенні сигнальної точки після виробництва будь-якого виду робіт. Перший контроль відповідної блок-дільниці здійснюється в динаміці руху потягу по блок-дільниці, згідно закладеного алгоритму.

Другий контроль цієї блок-дільниці здійснюється при фактичному його звільненні (проходження тестової перевірки рейкових кіл блок-дільниці).

З метою виключення накопичення "небезпечних" відмов що забороняють або що менш дозволяє свідчення на світлофорах, що захищаються, залишаються до усунення або безпечного самоусунення причини, що викликала "небезпечну" відмову.

2.1.3. Критерії небезпечних відмов

Критерієм небезпечної відмови відповідно до ОСТУ 32.17-92 являється ознака або сукупність ознак небезпечного стану системи, встановлені в нормативно-технічній і конструкторській документації. Для систем залізничної автоматики критерієм небезпечної відмови є, в загальному випадку, поява більш дозволяючого свідчення, ніж дозволяє ситуація потягу.

Відповідно до цих визначень ознаками небезпечних відмов автоблокування АБЦМ є:

- більш дозволяюче сигнальне свідчення, ніж це дозволяє ситуація потягу;

- більш дозволяюче сигнальне свідчення при зайнятості потягу блок-дільниці;

- поява на станційному устаткуванні інформації вільності блок-дільниць або вільності перегону при їх фактичній зайнятості потягу;

- виникнення ситуації, що дозволяє установку обох станцій, що обмежують цей перегін, в положення "відправлення".

Для елементів і пристроїв, що входять до складу автоблокування АБТЦ-У критеріями небезпечних відмов слідвважати:

- небезпечний стан колійного приймача;

- небезпечний стан сигнального реле "Ж";

- небезпечний стан лінійно-повідомних реле;

- небезпечний стан реле контролю перегону;

- небезпечний стан перегінних пристроїв з причин непередбачуваного, випадкового або умисного характеру;

- втрата шунта потягу контрольованої рейкової лінії;

- відсутність шунта потягу контрольованої рейкової лінії;

- зниження ізоляції кабельних жил до небезпечного повідомлення.