Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соляник ДР.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

4.5 Розрахунок приведених будівельно-експлуатаційних витрат і річного економічного ефекту

Визначивши капітальні вкладення і експлуатаційні витрати, розраховуються приведені витрати Еп.

Приведені витрати для АБТЦ:

Еп = 1394250×0,1 + 424192,27 = 563617,27 грн

Висновок:

В даному розділі, для проектованого одноколійного перегону, проведений кошторис на обладнання перегону пристроями СЦБ, а саме, обладнання АБ с тональними рейковими колами, враховуючи автоматичне блокування з централізованим розміщенням апаратури і електрична централізація стрілок на станціях.

Ці розрахунки дозволили визначити, що упровадження на перегонах системи АБТЦ доцільніше, і річний економічний ефект складає 563617,27 грн.

5. Вимоги техніки безпеки під час виконання робіт при обслуговуванні рейкових кіл. Дії в надзвичайних ситуаціях на злізничному транспорті.

Вступ

Знання основних положень "Охорони праці" і застосування їх у практичній діяльності забезпечує безпеку, збереження здоров’я й працездатності людини в процесі її трудової діяльності. Особливо ці знання важливі для інженерно-технічних працівників, які проводять навчання безпечним методам праці і відповідальні за дотримання підлеглими техніки безпеки, за відповідність робочих місць нормативним документам і інше.

На залізничному транспорті велика кількість видів робіт виконується на коліях без припинення руху поїздів, що є дуже небезпечним чинником. Особливо цей чинник характерний для робітників дистанції сигналізації і зв’язку, що виконують технологічний процес обслуговування колійних пристроїв: стрілок, сигналів, рейкових кіл і інших в обмежений час перерви в руху поїздів. Ще з більшою небезпекою виконуються роботи при пошуку й усуненні несправності пристроїв, що викликають найчастіше затримку в русі поїздів. Чітка організація і безпечна технологія виконання таких робіт є запорукою винятку виробничого травматизму.

Тому основними напрямками в області охорони праці для робітників дистанції сигналізації і зв’язку є:

попередження наїзду рухомого складу при роботі на коліях станцій і перегонів;

попередження електротравматизму при експлуатації і обслуговуванні пристроїв автоматики і зв’язку;

попередження пожежної безпеки через ушкодження ізоляції електричних кіл;

оцінка безпеки нової техніки і технології в наслідок актуальності технічного переозброєння систем залізничної автоматики і зв’язку.

Крім того, насущними також є соціально-економічні й організаційні питання поліпшення умов праці, зниження рівня виробничого травматизму, підвищення культури виробництва. Цьому сприяє широка організація автоматизованих робочих місць на основі застосування комп’ютерної техніки, що дозволяє знизити психологічні навантаження на оперативних робітників дистанції.

Вивчивши дисципліну “Охорона праці в галузі”, студент повинен знати:

суть поняття, мету, структуру побудови і ефективність функціонування системи управління охороною праці (СУОП) у галузі залізничного транспорту;

обов’язки роботодавця; роль, права, функціональні обов’язки кожного працівника в СУОП дистанції сигналізації та зв’язку;

форму участі трудового колективу в СУОП, роль і місце комісії з охорони праці в дистанції, зміст розділу “Охорона праці” в колективному договорі;

класи робіт в дистанції за показниками шкідливості та небезпечності; чинники, які можуть спричинити професійні захворювання;

заходи та засоби поліпшення стану виробничого середовища в дистанції, шляхи зниження тяжкості трудового процесу;

травмонебезпечні робочі місця і професії в дистанції; причини виробничого травматизму;

основні напрямки попередження виробничого травматизму;

фактори пожежної безпеки об’єктів у дистанції сигналізації та зв’язку, реальні й імовірні причини пожеж;

заходи і засоби попередження та протипожежного захисту об’єктів у дистанції.

Повинен уміти:

формувати вимоги до СУОП у дистанції, або її підрозділу;

визначати клас умов праці за показниками шкідливості та небезпечності виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу;

розробити пропозиції щодо зниження напруженості праці та тяжкості робіт за професіями та характером робіт у дистанції;

визначити першочергові напрями профілактики виробничого травматизму і заходи щодо його попередження;

визначити фактори пожежної безпеки об’єктів у дистанції, тип і кількість первинних засобів гасіння пожежі;

визначити вимоги щодо обладнання постів електричної централізації та інших об’єктів у дистанції засобами автоматичної пожежної сигналізації.

Дійсний навчальний посібник призначений для формування в майбутніх фахівців залізничної автоматики знань щодо стану й проблем охорони праці в дистанціях сигналізації та зв’язку, основних законодавчих та нормативно-правових актів, функціонування системи управління охороною праці і її складових, та шляхів, методів і засобів забезпечення безпечних умов виконання професійних робіт.

Заходи безпеки при монтажі й обслуговуванні пристроїв, конструкцій і споруд СЦБ і зв’язку