Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соляник ДР.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

1.1.4. Системи аб з централізованим розміщенням аппаратури цаб.

ЦАБ є найбільш перспективною системою для застосування на перегонах. В ній відсутні прохідні світлофори автоблокування, а інтервальне регулювання руху поїздів виконується за показниками локомотивного світлофора.

У системі все устаткування, що відноситься до перегінних пристроїв, розміщено централізовано на станціях у релейних приміщеннях поста ЕЦ. По перегоні кабель прокладається тільки до рейкових колах і переїзних установках. При автоматичному блокуванні границя блоку-ділянки позначена прохідним світлофором. При ЦАБ машиніст локомотива веде поїзд винятково показаннями локомотивного світлофора і повинний чітко знати місце, не доїжджаючи до якого він повинний зупинити локомотив при червоно-жовтому показанні локомотивного світлофора.

Знак границі блок-ділянки позначається умовним знаком, прийнятим для позначення маневрового стовпчика. У системі ЦАБ на перегоні відсутні ізолюючі стики. Це значно підвищує надійність системи. На ділянках з електричною тягою скорочена кількість дроселів-трансформаторів, установка яких потрібно тільки для вирівнювання тягового струму в рейках. Система не вимагає будівництва високовольтної лінії при наявності двох незалежних джерел електропостачання на станціях. Вона значно більш економічна по споживанню електроенергії. Це відбувається за рахунок малої потужності споживання рейкових кіл і ліквідації втрат у малопотужних трансформаторах типу ОМ, встановлюваних в інших системах у кожної установки на перегоні. Відсутність прохідних світлофорів і централізоване розміщення устаткування значно знизило експлуатаційні витрати і підвищило надійність системи за рахунок зниження витрат на переходи і більш швидке відшукання ушкоджень.

1.1.5. Мікропроцесорна система числового кодового блокування (аб-чке).

Ця система розроблена для підвищення стійкості функціонування рейкового кола в умовах опору ізоляції, що змінюється в широких межах, підвищення надійності апаратури, перешкодозахисної системи контролю станів рейкової лінії, зниження енерго і матеріаломісткості, а також експлуатаційних витрат на зміст пристроїв. Система АБ-ЧКЕ функціонально і електромагнітно сумісна з релейним автоблокуванням.

На відміну від експлуатованої системи мікропроцесорний дешифратор АБ-ЧКЕ розрізняє кодові комбінації жовтого і зеленого вогнів і має сигнальні реле Ж, ЖЗ і 3. Це дозволяє реалізувати чотиризначну сигналізацію без додаткових пар кабелю і апаратури.

Конструктивно апаратна частина автоблокування АБ-ЧКЕ. Виконана у вигляді одного металевого блоку розмірами 230x330x270 мм і масою, що не перевищує 5 кг. На рамі блоку розміщуються знімні вузли, які в процесі експлуатації легко можна замінити. Маса типового елементу заміни (ТЕЗ) не перевищує 400 р. До складу ТЕЗ МПП-ЧКЕ входять джерело живлення, осередок запуску, схема контролю і два вузли центрального процесора.Конструкція апаратури АБ-ЧКЕ дозволяє проводити модернізацію пристроїв, замінюючи апаратуру методом "шафа на шафу". МПП-ЧКЕ може бути встановлений в релейних шафах будь-якого типу або розміщений на стативах станційних систем централізації.

Після заміни релейної системи на АБ-ЧКЕ заново виконувати регулювання рейкового колаа не потрібно. Блок мікропроцесорного колійного приймача включає наступні функціональні вузли числового кодового автоблокування: БІ-ДА, БС-ДА, БК-ДА, КПТ-5 (КПТ-7); трансміттерне реле ТШ-65В і імпульсне колійне реле ІМВШ-110 або ІВГ.

Шляховий приймач МПП-ЧКЕ виконаний на сучасній елементній базі мікросхемах середнього ступеня інтеграції серії 1533 і мікропроцесорному комплекті 1821. Апаратура АБ-ЧКЕ розрахована на роботу при коливаннях температури навколишнього середовища від мінус 45 до плюс 65 °С і відносній вологості повітря до 95 %. Розрахунковий середній час напрацювання на відмову 40 000 г. Мікропроцесорний шляховий приймач є універсальним.

Він розрахований для експлуатації на ділянках з електротягою постійного і змінного струму, а також автономними видами тяги; МПП-ЧКЕ має два режими роботи: трансляції і приьомопередачі сигналів. Як транслятор МЦП-ЧКЕ можна використовувати в пристроях автоматичної сигналізації переїзду і електричної централізації для кодування станційних рейкових ланцюгів. Режим і настройка МПП-ЧКЕ на кодові комбінації, що формуються трансмітерами КПТ-5 і КПТ-7, вибираються комутацією настроювальних перемичок.

У МПП-ЧКЕ процедури контролю стану рейкової лінії, демодуляції, декодування і формування сигналів виконані на програмному рівні. Корисний сигнал виявляється методом пошуку розладнання випадкового процесу. При розробці алгоритму виявлення враховувалися результати експериментальних досліджень статистичних характеристик дестабілізуючих чинників, що дозволяють компенсувати їх дію, що заважає, на функціонування системи КРЛ. Під розладнанням розуміється стрибкоподібна зміна властивостей випадкового процесу. Для підвищення стійкості роботи автоблокування при зміні в широких межах опору баласту приймач МПП-ЧКЕ доповнений адаптивним алгоритмом обробки сигналів, що забезпечує автоматичне регулювання порогу виявлення і коефіцієнта повернення. Вхід приймача сполучений з рейковою лінією через дросель-трансформатор ДТ-0,2 (ДТ1-150) і пристрій захисту і узгодження УЗС. Як УЗС використовується захисний блок-фільтр ЗБФ-1 при електричній тязі постійного струму або смуговий фільтр ФП-25 (ФП-75) на ділянках з тягою змінного струму.

Для захисту МПП-ЧКЕ від грозових перенапружень на його вході (до фільтрів) включений електронний блок захисту БЗЕ-1 з порогом обмеження напруги 70 В. У МПП-ЧКЕ реалізований метод прийому сигналів в цілому. Суть його полягає в наступному. У ПЗП декодера зберігаються еталонні кодові комбінації, використовувані в системі автоблокування. В процесі декодування сигнал, що приймається, порівнюється з контрольним.

Для ідентифікації кодової комбінації тимчасові відмінності тривалості імпульсів, інтервалів і циклу між еталонним і прийнятим сигналами не повинні перевищувати 0,05 с. Якщо кодові комбінації не співпадають або різниця тривалості посилок перевищує 0,05 с, здійснюється відбраковка сигналу. Інакше відбувається виконання команди - збудження відповідних сигнальних реле.

Для зручності обслуговування апаратури АБ-ЧКЕ на лицьовій панелі корпусу МПП-ЧКЕ встановлені світлові індикатори, що сигналізують про наявність живлячої напруги і робочий стан провідного і відомого каналів. По характеру мигання світлових індикаторів, включених на вході і виході МПП-ЧКЕ, можна судити про ту, що приймається і формованій кодових комбінаціях.