Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соляник ДР.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

2.2. Двопровідна схема зміни напряму руху потягів.

Для роботи схеми зміни напряму використовуються дві жили кабелю (дроти Н і ВІН), по яких здійснюється зміна напряму, контроль свободності перегону, а також допоміжний режим зміни напряму при помилковій зайнятості перегону. Станція "А" нормально стоїть в положенні "відправлення", а станція "Б" - в положенні "прийом".

Особливістю алгоритму роботи схеми є те, що при зміні напряму станція "Б" переводиться в положення "відправлення" тільки при триразовій перевірці фактичної установки станції відправлення в положення "прийом". За відсутності потягів на перегоні із станції "Б" в Н і ОН через обмотку реле контролю перегону НКП (ЧКП) подається напруга прямої полярності. На станції "А" до дротів Н і ОН підключено реле напряму ЧКСП (НКСЩ Таким чином, при вільному перегоні реле контролю перегону на станції "Б" і реле зміни напряму на станції "А" знаходяться під струмом прямої полярності. На станціях "Б" і "А" горять білі лампочки контролю вільності перегону, на станції "Б" горить жовта лампочка "прийом", а на станції "А" - зелена лампочка "відправлення".

При зайнятому перегоні реле НКП і ЧКСП знеструмлені; на станціях "Б" і "А" горять червоні лампочки "зайнятість перегону". Для зміни напряму черговий станції "Б" отримує згоду із станції "А", черговий якої натискає кнопку "Дачі згоди". На станції "Б" у ДСП на пульті починає блимати жовта лампочка "прийом", а на станції "А" блимає зелена лампочка "відправлення". Після чого черговий по станції "Б" натискає кнопку зміни напряму «НСН(ЧСН)». Через контакти цієї кнопки і контакт реле НПКП (ЧПКП), контролюючого вільність перегону, збудиться реле КН1НС, Н1НС.

Реле НШС фронтовими контактами міняє полярність в дротах Н і ОН. На станції "А" реле ЧСН. а на станції "Б" реле НКП перемикаються в зворотну полярність. В результаті станція "А" встане в положення "прийом": знеструмиться реле ЧВ1, а реле ЧВМ знаходитиметься на уповільненні.

На час уповільнення реле ЧВМ в дроти Н і ОН із станції "А" буде поданий зустрічна напруга, внаслідок чого на станції "Б" знеструмиться реле НКП і збудиться реле Н2НС.

Реле Н2НС відключить джерело живлення і підключить реле НКП до дротів Н і ОН. Реле НКП перемкнеться в пряму полярність і збудиться реле НЗНС.

Після знеструмлення реле ЧВМ із станції "А" в дроти Н і ОН буде поданий напруга прямої полярності. В результаті на станції "Б" реле НКП перемкнеться в зворотну полярність і через контакти реле НЗС і Н2С включаться реле НВ, НСН, НСН1, фіксуючи переведення станції в положення "відправлення".

Допоміжний режим зміни напряму здійснюється натисненням відповідних пломбованих кнопок. На станції "Б" для зміни напряму руху натискається кнопка "Допоміжне відправлення", а на ст. "А" кнопка "Допоміжний прийом", які утримуються до отримання контролю установки станції "Б" в положення "відправлення".

При допоміжному режимі станція "Б" переводиться в положення "відправлення" з контролем переведення станції "А" в положення "прийом". Схема працює аналогічно, як і при нормальній зміні напряму, тільки без збудження реле НШС.

Допоміжний режим зміни напряму додатково забезпечує можливість установки станцій у відповідне положення у разі, коли обидві станції з яких-небудь причин знаходяться в положенні "прийому".

Схемотехніка і алгоритм роботи двопровідної схеми зміни напряму забезпечують:

1. Неможливість одночасної установки двох станцій в положення "відправлення" при будь-яких несправностях і двополюсних підживленнях в дротах Н і ОН.

2. Неможливість установки станції прийому в положення "відправлення" при заміні на ній реле напряму із зворотною полярністю на реле з прямою полярністю за наявності підживлення в дротах Н і ОН.

3. Неможливість установки станції прийому в положення "відправлення" при натисненні кнопки "Допоміжне відправлення" за наявності підживлення в дротах Н і ОН.

4. Неможливість установки двох станцій в положення "відправлення" при порушеннях ізоляції кабельних жил лінійного ланцюга зміни напряму.

5. Неможливість зміни напряму руху потягів при зайнятості потягу перегону.