Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соляник ДР.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

4. Складання кошторису, обладнання перегону пристроями аб с тональними рейковими колами

4.1 Загальні положення

Залізничний транспорт відіграє провідну роль у здійсненні внутрідержавних і значну - у зовнішньодержавних економічних зв'язках України. На нього припадає основна частина вантажообороту і перевезень пасажирів. Цей транспорт характеризується регулярністю руху і високою швидкістю перевезень, великою пропускною і провізною спроможністю.

Залізнична галузь незалежної України щорічно забезпечує перевезення понад 300 млн. т. вантажів та біля 500 млн. пасажирів.

Довжина залізниць в Україні становить 22 тис. км, майже 2/5 з них - електрифіковані. Середня щільність шляхів - 37 км залізничних колій на 1 тис. км2 території. Найбільша щільність залізниць у Донбасі, Придніпров'ї та західній частині України.

Залізничний транспорт є однією з базових галузей економіки. Стабільне та ефективне функціонування залізничного транспорту є необхідною умовою для забезпечення обороноздатності, національної безпеки і цілісності держави, підвищення рівня життя населення.

На даний час залізниці в основному задовольняють потреби суспільного виробництва та населення у перевезеннях. Проте стан виробничо-технічної бази залізниць і технологічний рівень перевезень за багатьма параметрами не відповідає зростаючим потребам суспільства та європейським стандартам якості надання транспортних послуг, що найближчим часом може стати перешкодою для подальшого соціально-економічного розвитку держави.

Актуальність обраної теми пояснюється тим, що залізничний транспорт є однієї із самих виробничих інфраструктур, що впливає на розвиток всіх галузей економіки країни. Перевіз продукції неминуче продовжує технологічний процес матеріального виробництва. Залізниці займають у загальному вантажообігу всі види транспорту (без обліку трубопровідного) 85,1% й у загальному пасажирообороті - 54,5%.

Отже, головною метою є аналіз сучасного стану залізничного транспорту України, та розробка покращення перегонів, ділянок, станцій якісним та економічно ефективним автоблокуванням.

4.2. Визначення економічної ефективності капітальних вкладень на залізничному транспорті.

Ефектом називається безпосередній виробничий, корисний кінцевий результат, отриманий від упровадження того або іншого заходу. Ефект може бути заміряний величинами показників, підвищенням техніки безпеки праці і т.д. Досягнення ефекту вимагає певних витрат праці і засобів на посилення потужності, на приріст виробничих основних і оборотних засобів. Витратами можуть бути річні експлуатаційні витрати, капітальні одноразові вкладення і т.д.

Ефективністю називається відношення величини ефекту технічного, експлуатаційного або економічного до величини витрат, обумовлюючих отримання цього ефекту.

Можуть бути два види ефективності:

-техніко-експлуатаційна;

- узагальнююча економічна (абсолютна або відносна, порівняльна).

Техніко-експлуатаційна ефективність характеризується відношенням технічного або експлуатаційного ефекту у вигляді поліпшення технічного параметра або якісного показника до трудових або вартісних витрат.

Техніко-експлуатаційна ефективність може характеризуватися величиною відношення ефекту (поліпшення одного технічного або експлуатаційного параметра-показника) до збільшення додаткових витрат іншого технічного параметра-показника, що викликав додатковий корисний технічний ефект.

Економічна ефективність виражається рівнем рентабельності, коефіцієнтом ефективності, величиною фондовіддачі та інше.

Відносна (порівняльна) ефективність обчислюється лише при виборі двох і більш варіантів рішення певної виробничої або господарської задачі.

В даному проекті розв'язується виробнича задача по упровадженню економічно вигідного типу пристроїв СЦБ (системи автоматичного блокування (АБ) с тональними рейковими колами) для проектованої ділянки залізниці.

Економічна ефективність визначається по приведених витратах Еп (сумі річних приведених будівельних і експлуатаційних витрат). При цьому як найкращим по грошових показниках є варіант, що забезпечує мінімум величини Еп, тобто:

(48)

де γ – частка податкових відрахувань від прибутку;

Кt - капітальні вкладення по кожному порівнюваному варіанту з урахуванням змін оборотних коштів народного господарства;

Е - нормативний коефіцієнт економічної ефективності капітальних вкладень, що приймається 0,1;

Сt - експлуатаційні витрати по кожному варіанту.