Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соляник ДР.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

4.4.3 Розрахунок амортизаційних відрахувань

Основні засоби промислового залізничного транспорту в процесі їх використовування поступово зносяться. Фізичний знос наступає як в результаті експлуатації основних засобів, так і в період знаходження їх в запасі і на консервації.

Фізичний знос діючих основних засобів залежить від ряду чинників:

- якості технічних засобів;

- ступені їх завантаження;

- особливості технологічних процесів;

- ступені захисту від зовнішніх умов і агресивних середовищ;

- якість відходу;

- рівень кваліфікації робітників і їх відношення до технічних засобів.

Недіючі пристрої зносяться під дією атмосферних явищ і внутрішніх процесів, що відбуваються в матеріалах, з яких вони виготовлені.

Основні засоби, піддаючись в процесі експлуатації фізичному зносу, втрачають щорічно частину своєї вартості, рівній тій її величині, яка перенесена на вартість продукції, проведеної протягом року.

Технічні засоби підприємства піддаються не тільки фізичному, але і моральному зносу. Моральний знос наступає унаслідок появи більш продуктивної і економічної техніки.

В період експлуатації основних засобів наступає момент, коли їх необхідно ремонтувати, модернізувати або замінювати новими. Для ремонту старої або придбання нової техніки необхідні грошові кошти. Вони нагромаджуються в процесі експлуатації основних фундацій, оскільки частина їх вартості переноситься на вироблювану продукцію. Накопичувана частина вартості основних фундацій включається в експлуатаційні витрати на виробництво цієї продукції у вигляді амортизації.

Величина вартості, що включається за допомогою амортизації в річні експлуатаційні витрати підприємства промислового залізничного транспорту, є амортизаційними відрахуваннями.

Витрати на амортизаційні відрахування розраховуються як добуток вартості пристроїв СЦБ, що вводяться, на встановлену норму амортизації.

Сам = Кі×а (51)

Норми амортизації встановлюються по кожному виду основних фундацій. Величини цих норм затверджуються в таких розмірах, щоб отримані по них відрахування від первинної вартості основних фундацій відповідали їх фізичному і моральному зносу. Зайві відрахування завищують собівартість перевезень, а недостатні ведуть до погіршення стану основних фундацій, до роботи на підвищений знос і порушення їх відтворювання. Норма амортизаційних відрахувань для системи АБТЦ рівна 3,6%.

При системі АБТЦ амортизаційні відрахування складуть:

Сам = 1394250×0,036 = 50193 грн.

4.4.4 Розрахунок витрат на матеріали, запасні частини, електроенергію і інші витрати

Витрати на матеріали і запасні частини визначаються у розмірі 1,5% від вартості пристроїв СЦБ, що вводяться.

Витрати на електроенергію приймають у розмірі 0,2% від вартості пристроїв СЦБ, що вводяться.

Інші витрати (по оновленню технічної документації, командировочні, оплату різних послуг і ін.) приймають у розмірі 3% від витрат на заробітну платню працівникам господарства сигналізації і зв'язку.

Звідси:

Сме = 0,015×Кi + 0,002× Кi + 0,03×Сшч (52)

Для системи АБТЦ витрати на матеріали, запасні частини, електроенергію і інші витрати складуть:

Сме = 0,015×1732500 + 0,002×1732500 +0,03×50193 = 30958,29грн.

Висновок:

Витрати на експлуатаційні витрати при АБТЦ складуть:

САБ = 415939,98 +132060,72+ 210980,26+ 50193 + 30958,29 = 424192,27 грн.