Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Соляник ДР.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.07 Mб
Скачать

5.1. Обслуговування рейкових кіл.

З метою запобігання поразки електричним струмом при обслуговуванні рейкових кіл і, особливо на ділянках з електротягою, необхідно строго виконувати основні правила з техніки безпеки.

При роботах на колійних дроселях-трансформаторах працюючий повинний бути в діелектричних рукавицях або користуватися інструментом з ізолюючими ручками. При роботах у колійних коробках необхідно користуватися інструментом з ізолюючими ручками або виконувати роботу, стоячи на ізолюючому матеріалі (гумовому килимку, сухій дошці) або в гумових ботах чи калошах.

Перед заміною дросельної перемички необхідно встановлювати тимчасову перемичку з мідного проводу і щільно закріпити її одним кінцем на підошві рейки струбциною, а іншим – на виводі дроселя-трансформатора спеціальним затискачем.

Працювати із колійним дроселем-трансформатором, до якого приєднаний відсмоктуючий фідер електротяги, можна тільки в присутності і під наглядом працівників дистанції електропостачання. При цьому від’єднання відсмоктуючого фідера і з’єднання його з уже закріпленим обхідним проводом або з іншою колійною рейкою того ж рейкового кола проводиться працівниками дистанції електропостачання.

При виконанні робіт забороняється розривати коло мережної обмотки ізолюючих трансформаторів рейкових кіл без попереднього відключення або замикання накоротко (спеціальною перемичкою під гайки) обмотки, з’єднаної з дроселем-трансформатором.

При поодинокій заміні рейок на електрифікованій ділянці, яка обладнана автоблокуванням, не допускається одночасна заміна рейок на обох нитках. Перед зміною рейки 1 на ланках, сусідніх змінюваної, повинні укладатися і щільно прикріплюватися до підошви рейок струбцинами дві поперечні перемички 2 з мідного проводу перерізом не менше 120 мм2 при постійному струмі і 50 мм2 при змінному струмі (рис. 5). Ці перемички дозволяється зняти тільки після того, як знову покладена рейка буде зболчена у стиках.

Рис.13 а)

Рис. 13 б) – Поперечні обхідні перемички при зміні рейки.

Перед зміною рейки 2 в ізолюючому стику поперечна обхідна перемичка 3 повинна бути покладена і закріплена в наступній за ним ланці (рис. 13). Не дозволяється відключати від рейки хоча б одну перемичку 1 дросель-трансформатора без попереднього з’єднання обох рейок із середньою точкою дроселя-трансформатора сусіднього рейкового кола, а також відключати середню точку колійного дроселя або порушувати іншим способом коло протікання по рейках тягового струму. Якщо при виконанні колійних робіт неможливо здійснити зазначене вище з’єднання, відключити перемички дросель-трансформаторів можна тільки після зняття напруги з контактної мережі.

При зміні здвоєних шпал в ізолюючих стиках, з’єднання дросель-трансформаторів з рейками, а також інших проводів, підключених до рейок, не повинне порушуватися. Допускається від’єднувати провід дросель-трансформаторів від змінюваних шпал з наступним прикріпленням їх до знову покладених шпал. При поодинокій заміні шпал, перешивці колії й інших колійних роботах, заземлюючі і сполучні проводи, перемички рейкових кіл і інші пристрої електрифікації й автоблокування дозволяється тільки відводити трохи убік, не від’єднуючи і не ушкоджуючи їх.