Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DM-03-Konspekti_lektsiy.docx
Скачиваний:
446
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Проектний розрахунок циліндричних зубчастих передач та особливості розрахунку відкритих зубчастих передач

Проектний розрахунок. Добуті вище розрахункові залежності σН; σH max; σF; та σF max використовують для перевірних розрахунків на міцність зубчастих передач із відомими розмірами та навантаженням.

Проектний розрахунок має бути тільки для попереднього визначення орієнтовних розмірів передачі і не може замінити виконання перевірних розрахунків, які є основними.

Габаритні розміри зубчастої передачі визначаються умовою стійкості активних поверхонь зубців проти втомного викришування. Тому розрахункову залежність для визначення основного розмірного параметра передачі, який визначає її габаритні розміри, дістанемо з умови (23.26). Таким розмірним параметром для циліндричних зубчастих передач можна вважати міжосьову відстань aW.

Вихідними даними для проектного розрахунку передачі є такі: розрахункове тривало діюче навантаження T1H передаточне число передачі u; параметр ψba = b/aW або ψbd = b/d1 рекомендації для вибору яких наведені у 23.1; вид передачі – прямозуба чи косозуба (шевронна); типовий режим навантаження передачі та строк її служби; матеріали зубчастих коліс, їх термообробка, твердість активних поверхонь зубців; за цими даними попередньо розраховують допустиме контактне напруження [σ]н.

Вивід формули для визначення мінімально допустимої міжосьової відстані передачі aW подамо у певній послідовності. У формулі (23.26) виконаємо заміну дістанемо

σн = ZM · ZH · Zε ·

Із записаного співвідношення визначимо aw:

aW ≥ (u ± 1) · .

Якщо додатково позначити

Кa = ,

то можна дати остаточний запис формули для визначення мінімальної міжосьової відстані передачі у такому вигляді:

aw min = Ка · (u ± 1) · . (23.32)

У формулі (23.32) обертовий момент ТІH слід брати у ньютонметрах (Нм), допустиме напруження [σ]н – у мегапаскалях (МПа), а міжосьову відстань awmin – у міліметрах (мм)

Допоміжний коефіцієнт Ка у формулі (23.32) враховує параметри передачі, які попередньо можуть бути вибрані цілком однозначно, і параметри, які не можуть бути завчасно і точно визначені (Zε, К, KHv). Тому коефіцієнту Ка надається деяка наближена оцінка і рекомендується брати: Ка = 495 МПа1/3, Ка = 415 МПа1/3 – для прямозубих передач із сталевими та чавунними зубчастими колесами відповідно; Ка = 430 МПа1/3, Ка = 360 МПа1/3 – для косозубих (шевронних) передач із сталевими та чавунними колесами, відповідно.

Коефіцієнт КНβ що враховує нерівномірність розподілу навантаження по ширині зубчастих вінців, вибирають залежно від параметра ψbd за графіками на рис. 23.8.

Формула (23.32) дає змогу оцінити ступінь впливу окремих параметрів передачі u, ψbd, [σ]н на її габаритні розміри.

Обчислена за формулою (23.32) міжосьова відстань awmin дає можливість визначити модуль зубців та розміри вінців зубчастих коліс. Потрібний модуль може бути визначений за формулою

m'n = 2aw min · cos β / (z1+z2). (23.33)

Значення mn округляють до найближчого стандартного значення mn згідно з ГОСТ 9563-60.

Із співвідношення (23.33) видно, що при одній і тій же міжосьовій відстані передачі можна дістати різні модулі зубців при зміні чисел зубців шестірні Z1 та колеса z2. При великих значеннях z1 і відповідно z2 = u∙z1 маємо зубчасті колеса із малим модулем, а при малих значеннях z1 та z2 – із великим модулем.

Маломодульні колеса з великим числом зубців мають переваги за умовою підвищеної плавності роботи (збільшується εα) та за економічними міркуваннями. При малих значеннях т зменшуються втрати на тертя у зачепленні (зменшується ковзання), скорочуються витрати матеріалу (зменшується da), економиться час при нарізуванні зубців (зменшується кількість матеріалу, який зрізається). Однак при малих модулях зростають вимоги до точності та жорсткості передачі, суттєво зменшується міцність зубців на згин [див. формулу (23.30)].

Великомодульні колеса з великими розмірами зубців не так чутливі до спрацювання, можуть працювати тривалий час після початку втомного викришування активних поверхонь, менш чутливі до перевантажень та неоднорідності матеріалу, але плавність роботи передачі з такими колесами значно падає.

Виходячи з наведених міркувань, для силових зубчастих передач рекомендують брати m ≥ 1,5 мм.

Здебільшого число зубців шестірні z1 > zmin, де zmin – мінімальне число зубців за умови непідрізання ніжок. Для некоригованих прямозубих коліс zmin = 17, а для коліс із кутовою корекцією мінімальне число зубців може бути 10. У косозубих та шевронних колесах мінімальне число зубців залежить від кута нахилу лінії зубців, наприклад, якщо β = 21...24°, то zmin= 14, а якщо β = 28... 31°, то zmin = 12. З метою зменшення шуму у швидкохідних передачах рекомендують брати z1 ≥ 25.

Щоб остаточно впевнитись у правильності вибору чисел зубців z1, z2 і модуля m, треба перевірити міцність зубців на втому при згині. У разі отримання незадовільного результату зменшують у допустимих межах z1 і відповідно z2 і тим самим збільшують модуль m.

Слід зазначити, що при перевірці міцності зубців на втому при згині можна дістати σF значно менше від [σ]F. Це не є суперечливим або недопустимим результатом, оскільки габаритні розміри передачі за несучою здатністю обмежуються контактною міцністю активних поверхонь зубців, а не їхньою міцністю на згин.

Якщо розрахункове напруження σF перевищує допустиме [σ]F, то, крім збільшення модуля зубців, можна застосовувати зубчасті колеса із зміщенням. У таких випадках вирішальне значення має не контактна міцність, а міцність зубців на згин. На практиці такі випадки можуть бути у зубчастих колесах із твердістю активних поверхонь зубців Н > 50...60 HRC у реверсивних передач.

Особливості розрахунку відкритих зубчастих передач. У відкритих передачах використовують прямозубі циліндричні або конічні колеса. Такі передачі працюють при колових швидкостях зубчастих коліс не більш як 2 м/с. Зубці відкритих передач припрацьовуються при довільних твердостях їхніх робочих поверхонь. Здебільшого колеса виготовляють із нормалізованих або поліпшених сталей. У процесі роботи передачі зубці інтенсивно спрацьовуються, що визначає особливості їхнього розрахунку.

Відкриті передачі проектують з вузькими колесами (коефіцієнт ширини вінця ψba = 0,10...0,15). Розміри передачі визначають із розрахунку на контактну втому з подальшою перевіркою на згин (за аналогією закритих передач). Міжосьову відстань передачі визначають за формулою (23.32), При цьому коефіцієнти, що враховують розподіл навантаження по ширині вінця коліс, беруть КНβ = КНF = 1.

Спрацювання зубців у відкритих передачах допускається до 25 % початкової їхньої товщини по ділильному колу. Міцність зубців на згин при цьому зменшується приблизно у 2 рази. Тому треба так підібрати модуль зубців, щоб розрахункове напруження згину σF за формулою (23.30) було в 2 рази менше від попередньо обчисленого допустимого напруження [σ]F.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]