Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DM-03-Konspekti_lektsiy.docx
Скачиваний:
446
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Порядок розрахунку параметрів циліндричних зубчастих передач зовнішнього зачеплення

Послідовність розрахунку параметрів циліндричних зубчастих передач наведена у табл. 22.1, в якій формули дані для коригованих косозубих передач із зубчастими колесами, нарізуваними інструментом рейкового типу. Щоб дістати формули, придатні для розрахунку параметрів некоригованих передач із прямими зубцями, слід взяти коефіцієнти зміщень х1 = х2 = 0, кут нахилу зубців β = 0, а нормальний модуль зубців mn замінити на m.

Деякі з наведених розрахункових формул не розглядались вище, однак вони відомі з курсу теорії машин та механізмів.

Вихідні дані для розрахунку такі: число зубців шестірні z1 та колеса z2; модуль зубців mп; кут нахилу лінії зубців β; параметри нормального початкового контуру: кут головного профілю α, коефіцієнт висоти головки зубця h*a, коефіцієнт радіального зазора с*, коефіцієнт радіуса кривини перехідної кривої ρ*; коефіцієнт зміщення за ГОСТ 16532-70 для шестірні x1 та колеса x2.

Ковзання і тертя у зачепленні зубців

У точці контакту зубців, що знаходяться у зачепленні, мають місце відносні перекочування та ковзання профілів зубців. Швидкість vs ковзання профілів є одним із основних факторів, які визначають втрати енергії у зачепленні, стійкість зубців проти спрацьовування та заїдання.

Розглянемо швидкість точки К контакту спряжених профілів зубців у довільний момент зачеплення їх (рис. 22.8, а). Абсолютні значення швидкостей точки К, що належить до зубців шестірні vk1 та колеса vk2, можна визначити за формулами:

vk1= ω1 · (О1 · K); vk2 = ω 2 · (О2 · K).

Ці швидкості направлені перпендикулярно до радіусів О1 · K та О2 · K.

Нормальні та дотичні складові цих швидкостей відповідно мають вигляд;

Vn1 = vk1 · cos δ1 = vk1 · (O1 · a1 )/( О1 · K) = ω1 · (O1 · a1);

Vn2 = vk2 · cos δ2 = vk2 · (O2 · a2 )/( О2 · K) = ω2 · (O2 · a2);

Vt1 = vk1 sin δ1 = vk1 ρ K1/( О1K) = ω1ρk1;

Vt2 = vk2 sin δ2 = vk2 ρ K2/( О2K) = ω2 ρk2;

За умовою нерозривності зачеплення

Vn1 = Vn2 = Vn= ω1 · (O1 · a1) = ω2 · (O2 · a 2);

При контакті зубців у точці К відносна швидкість ковзання їхніх профілів

VSK = [Vt1– Vt2 ]= [ω 1 ρ K1 – ω 2 ρ K2 ]= (ω 1 + ω 2) (PK), (22.26)

де (РК) – змінна відстань від полюса зачеплення Р до точки К. дотикання профілів зубців.

Отже, швидкість ковзання зубців у зачепленні пропорційна від­стані точки контакту до полюса. У полюсі Р вона дорівнює нулю, а при переході через полюс міняє свій знак (епюра vs на рис. 22.8, а).

Максимальні значення швидкісті ковзання має при контакті верхньої точки профілю головок зубців із нижньою точкою профілю ніжок зубців.

Ковзання профілів зубців супроводжується тертям. Тертя є причиною втрат потужності у зачепленні зубців та спрацьовування їхніх робочих поверхонь.

Ділянки профілів зубців шестірні та колеса, які контактують між собою при зачепленні, називаються активними профілями, а відповідні їм поверхні зубців називають активними поверхнями зубців. На ведучих зубцях сили тертя направлені від початкового кола, а на ведених зубцях – навпаки (рис. 22.8, б). При певних діаметрах зубчастих коліс відстань точок початку b2 і кінця b1 зачеплення від полюса Р (див. рис. 22.8, а), а відповідно і швидкість ковзання збільшується з ростом висоти зубців, тобто їхнього модуля. У коліс із малим модулем та великим числом зубців ковзання менше, ніж у коліс із великим модулем та малим числом зубців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]