Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Риторика.doc
Скачиваний:
275
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

III. Доповідь і промова як жанри ділового спілкування

Доповідь- це розгорнуте повідомлення з певної теми з метою сформувати думку слухачів про порушені питання, визначити характер подальших практичних дій. У доповіді дається аналіз проблеми , наводяться відомості, ставляться задачі, даються рекомендації й оцінки діяльності колективу. У звітній доповіді характеризуються результати роботи підприємства чи організації за певний період, а також формуються перспективи розвитку.

Промова - це вид публічного виступу, у якому здійснюються короткі повідомлення на службових нарадах, у ході дискусії, на урочистих зустрічах, презентаціях. Промова відрізняється від інших жанрів концентрацією ряду якостей: емоційністю, чіткістю постановки проблем, насиченістю, конкретністю, дієвістю, а також стислими часовими межами.

Промови поділяють за видами:

Інформаційна промова (повідомлення) звучить на нараді. Звичайно це актуальне повідомлення, що дає нове уявлення про розглянутий предмет чи явище, гіпотезу розв’язання проблеми.

Привітальна промоваможе бути присвячена ювілею особи , організації, зустрічі делегації, врученню нагороди, початку роботи конференції, пам'ятній даті ... Головна задача цієї мови - створити піднесений , святковий настрій, надихнути слухачів. Привітальна промова повинна бути емоційною. Оратору варто використовувати яскраві приклади, асоціації, засоби мовної виразності.

Привітальна промова, як правило, має таку структуру:

- звертання, слова вітання;

- коротка характеристика події,

- успіхи і досягнення, перспективи,

- побажання.

На презентаціях, зборах виголошують торгову промову. Історія її виникнення пов’язана до закликів глашатаїв , що ходили по вулицях давніх Афін і повідомляли про продаж рабів, худоби, виробів. Відомі також старі жанри усної реклами Київської Русі – закликання , вигуки, гострослів’я . У них як засіб залучення уваги використовувалися римування і мовна гра. Серед вуличних торговельників - балакунів у містах особливо виділялися продавці газет і книг. Цікаво, що у наш час усна торгова реклама повертається. На вулицях сучасних населених пунктів все частіше звучать голоси людей , що розхвалюють товар, закликаючи покупців.

Мета торгової промови - спрямований вплив на увагу, пам'ять, емоції, пізнання, систему мотивів слухачів. Ця мета обумовлює зміст і мову рекламного тексту. У ньому яскравими словами, наочно повинні характеризуватися 2-3 найважливіші якості товару чи послуги, підкреслюватися унікальні риси, переваги, які вони дають споживачу. Доцільно говорити про результат, наводити аргументи, постійно повторюючи основні з них.

Висловлення повинне бути побудоване у формі доброзичливої поради.

IV. Чи вмієте ви говорити

Здавалось би, питання дурне або нетактовне. Адже практично всім від народження даний великий дар від природи, що складає основу наших зв’язків з оточуючим світом. Дев’яносто відсотків інформації передається з допомогою слова в його усній чи писемній формі. Вміло складене звертання, лист або стаття можуть відіграти величезну роль у вашій долі і в долі тієї справи, якій ви вирішили присвятити своє життя. Уміння чітко, ясно, переконливо викладати свої думки на папері – безцінна допомога у вашій кар’єрі.

Однак кожному за досвідом відомо, наскільки важливе саме особисте спілкування для прийняття кінцевого результату. Вся справа у тому, що людині важливо не тільки те, що сказане, але й те, як це сказано. У прямому спілкуванні виявляється ваше ставлення до того, що ви говорите, а ставлення до праці, як добре відомо, багато в чому визначає його успіх чи провал. Ось чому ніщо не може дорівнятись за силою діяння з живим словом. І навпаки – ніщо так засмучує, як невміння говорити. Кожен це відчув на собі, знемагаючи від нудьги на найнудніших лекціях, зборах та інших засіданнях. Однак, мабуть, траплялось і так, що ви не помічали, як летить час, захоплені майстерністю оратора та жвавістю викладу. На жаль. Подібних позитивних прикладів вам згадається набагато менше. І вся справа у тому, що за деякими причинами великому мистецтву говоріння просто перестали навчати. А адже ораторське мистецтво з часів античності вважалась найважливішою дисципліною, без засвоєння якої ніхто не міг розраховувати на успіх практично у будь-якому започаткуванні.

Звичайно, якщо вам за родом вашої діяльності не доводиться спілкуватися з людьми, якщо у вас немає підлеглих, яким треба ясно та чітко викладати свої вимоги, якщо вам не доводиться проголошувати доповіді, промови і навіть тости, сидячи за одним столом з партнерами та колегами , то вам це вміння ні до чого. У всіх же інших випадках ті невеликі зусилля, необхідні для освоєння основних навичок та прийомів говоріння, які дозволять вам викладати вашу думку чітко, переконливо та впевнено, знімуть хвилювання, невпевненість, страх виступу перед аудиторією, допоможуть придбати однодумців та привабити на свій бік тих, хто сумнівається, окупляться сторицею. Результат буде відчутним зразу – ви будете вражені тим, наскільки зросте ефективність вашого спілкування і підніметься авторитет в очах оточуючих. Ви придбаєте впевненість та силу, необхідну для успіху вашої справи. І все це навчить вас уміло використовувати слово, яке, як добре всім відомо, було на початку всього.

Людство поки що не винайшло кращого методу навчитись чомусь, ніж участь у заняттях під керівництвом досвідченого та знаючого наставника. Звичайно, все можна осмислити самостійно, але вам доведеться самому пройти довгий шлях, прокладений уже перед вами. Так що розумніше було б зберегти свій час і сили та взяти участь у спеціалізованому тренінгу. Однак дозволю собі дати декілька загальних рекомендацій, які допоможуть зробити ваш виступ яскравим, переконливим та таким, що надовго запам’ятається.