Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Риторика.doc
Скачиваний:
275
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.16 Mб
Скачать

3. Зміст дисципліни

3.1. Лекційні заняття, їх зміст та обсяг, обсяг самостійної роботи

п/п

Найменування

Обсяг занять (годин)

1

Модуль 1 Поняття про риторику як науку

красномовства та основні етапи її розвитку.

Риторика і красномовство. Міфологія красномовства. Основні роди та жанри красномовства. Види промов. Основні правила ведення дебатів. Етапи розвитку риторики. Риторика Давньої Греції. Риторика Стародавнього Риму. Вітчизняна риторика.

Денна форма

Заочна форма

Ауд.

Сам.

Ауд.

Сам.

2

5

4

24

2

Риторика як мистецтво виголошення успішної промови. Основні закономірності риторики. Концепція. Концептуальний закон риторики. Моделювання аудиторії. Прийоми стратегії та тактики у підготовці до виступу. Диспозиція як структура майбутнього тексту промови. Моделі викладу. Аргументація. Закони логіки. Логічна і паралогічна демонстрація. Логічні помилки та висновки. Риторика та мовлення. Комунікативні ознаки мовлення. Елокуція. Місце пам’яті у житті людини. Акція та релаксація.

2

5

3.2. Практичні заняття: їх зміст та обсяг

№№

тем

Зміст

Обсяг

занять (год)

Денна форма

Заочна форма

2

Модуль 2 Міфологія красномовства. Античність: зародження риторики. Вітчизняні ритори (їх творчість). Роди та види ораторського мистецтва. Виступ перед аудиторією на обрану тему.

А

С

А

С

10

8

6

20

3

Модуль 3 Оратор і аудиторія (моделювання аудиторії). Стратегія і тактика – як складові риторики. Невербальні засоби. Елокуція у складі риторики. Основні прийоми елокуції. Mnemonion – мистецтво запам’ятовування тексту. Система тренування пам’яті. Полеміка. Культура ведення полеміки. Практичні прийоми переконання. Як стати приємним співбесідником. Стратегія поведінки. Практикум-дискусія. Виступ перед аудиторією – залікова робота.

14

8

Всього за семестр

54

54

ВСТУП

Нижче розміщені матеріали, розроблені та подані для удосконалення різних видів мовленнєвої діяльності студентів по оволодінню навичками та вміннями успішної комунікації. Тематика виступів, рефератів, тем практичних занять може братися з цих методичних вказівок, а може змінюватися як викладачем, так і на прохання студентів. Тут подані також матеріали для самостійної роботи у підготовці до практичних занять. Оцінювання по модулях передбачає роботу з тестами, захист рефератів, роботу на практичних заняттях, а також виступ перед аудиторією як залікову роботу.