Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат(тема28,8).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
76.96 Кб
Скачать

32

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ Й НАУКИ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНА АКАДЕМІЯ

Реферат

Тема 18 « ринок праці»

Тема 28 «економічне зростання»

Виконав студент

ДМБ Мт9-1

Солодовников М.С.

Харків 2012

План

Тема 18 « ринок праці»

ВСТУП ………………………………………………………………………….3

1. Сутність та умови існування ринку праці………………………………….4

2. Форми зайнятості…………………………………………………………….6

3.Безробіття та його форми……………………………………………………10

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………14

СПИСОК ЛІТЕРТУРИ………………………………………………………...32

ВСТУП

Однією з соціально - економічних проблем в умовах ринкової трансформації економіки України є формування національного ринку праці. Перехід від командно - адміністративної системи до ринкової супроваджується зростання рівня та тривалості безробіття, розвитком вимушеної неповної та неформальної зайнятості, нелегальної трудової міграції тощо.

В Україні існють величезні можливості для підвищення рівня зайнятості –

розвиток приватного підприємництва, малого бізнесу, сфери послуг, фермерства, всієї ринкової інфраструктури.

Головною умовою формування та ефективного функціонування національного ринку праці є пришвидшення економічних реформ в Україні. Ефективна структурна перебудова національної економіки через реструктури­зацію збиткових підприємств, відмову від практики м'яких бюджетних обмежень, реальне застосування інституту банкрутства дала б змогу підвищувати мобільність робочої сили, продуктивність праці та заробітну плату. Ці заходи в поєднанні з розвитком перспективних галузей економіки, малого та середнього бізнесу спри­яли б зменшенню прихованого безробіття, працевлаштуванню вивільненої над­лишкової робочої сили на новостворених робочих місцях зі стабільною виплатою заробітної плати. Такі заходи не допускали б надмірного зростання безробіття і не індукували б застійного безробіття.

Тема 18 « ринок праці»

1. Сутність та умови існування ринку праці

Специфіка ринку праці багато в чому визначається особливостями того товару, який на ньому представлено. Так що ж продається і купується на цьому ринку? Відповідь ніби очевидний, - звичайно ж, праця, Але адже праця є функція самого працівника, витрата його фізичної і розумової енергії в процесі виробництва благ. Праця невіддільний від людини як такого, він є формою життєдіяльності особистості і тому не може бути об'єктом купівлі-продажу в політично і економічно вільному суспільстві. А, отже, і політична воля є найважливіша умова ринкового господарства. Вільна людина не може бути проданий (як це, наприклад, було при рабовласництві), і тому не можуть бути об'єктом купівлі-продажу невіддільні від нього функції, у тому числі і працю. Тому на ринку праці продається і купується не сам працю, а послуги праці, кількість і якість яких залежать від багатьох факторів - рівня професійної підготовки працівника, його кваліфікації, досвіду, сумлінності та інших. Купівля-продаж послуг праці виступає у формі найму вільного працівника на певних умовах, які стосуються тривалості робочого дня, розмірів заробітної плати, посадових обов'язків і деяких інших. На період найму роботодавець - бізнес або держава - купує право на використання послуг праці продавця, а не на сам працю, власником якого продовжує залишатися найманий працівник. Тому в загальноприйнятому вираженні "ринок праці" нам слід бачити категорію "ринок послуг праці".

Попит на ринку праці, як і на будь-якому іншому ринку ресурсів, або факторів виробництва, є похідним і залежить від попиту на ту продукцію, яка буде виготовлена з допомогою цього ресурсу. Так, зростання потреби в хороших дорогах викличе збільшення попиту на послуги дорожніх робітників, а падіння попиту на автомобілі приведе до зменшення попиту на послуги автомобілебудівників.

Вищеописана специфіка самого товару і форми його купівлі-продажу на ринку праці визначають наступні особливості цього ринку:

- по-перше, велика тривалість взаємин продавця і покупця. Якщо на ринку більшості споживчих товарів (виняток становлять дорогі вироби, які продаються в кредит, і товари, що мають гарантійне обслуговування) контакт продавця і покупця мимолетен і закінчується передачею прав власності на об'єкт торгівлі, то на ринку праці взаємини продавця і покупця тривають таку кількість часу, на який укладається договір найму працівника. Тривалість контактів продавця і покупця є необхідною умовою постійного відновлення операцій купівлі-продажу послуг праці;

- по-друге, велика роль, яку грають на ринку праці негрошові фактори - складність і престижність роботи, умови праці, її безпека для здоров'я, гарантії зайнятості і професійного зростання, моральний клімат у колективі та ін.;

- по-третє, значний вплив, який чинять на ринок праці різні інституційні структури - професійні спілки, трудове законодавство, державна політика зайнятості та професійної підготовки, спілки підприємців та інші. Це пов'язано, насамперед, з тим, що продавці трудових послуг - наймані працівники складають переважну частину населення, а робота за наймом є джерелом їх добробуту, певний рівень якого є умовою соціального спокою в суспільстві. Заробітна плата утворює велику частину доходів споживачів і тому робить істотний вплив на розмір попиту на споживчі товари і на їх ціни. Під заробітною платою в широкому сенсі слова розуміється дохід від фактори виробництва під назвою "труд ". У вузькому сенсі слова заробітна плата розглядається як ставка заробітної плати, тобто ціна, яку платять за використання одиниці праці протягом певного часу - години, дні і т. д.

Класифікація ринку праці. Ринок праці можна класифікувати, виходячи із різних критеріїв. Так, за ознакою структури господарства розрізняють ринки праці окремих галузей, окремих видів діяльності, групи господарств з різними формами власності.

За ознакою рівня економічного розвитку розглядають ринки праці регіонів, згрупованих залежно від рівня ВВП, оплати праці, доходів населення.

За територіальною ознакою розрізняють ринки праці: місцевий, регіональний, національний, міжнародний (транспортний та світовий).

За змістом ринок праці поділяють на потенційний, циркулюючий, внутрішньофірмовий.

За демографічними ознаками існують: ринок праці молоді, ринок праці осіб предпенсійного віку та пенсіонерів, ринок праці жінок

За ознакою рівня економічного розвитку розглядають ринки праці регіонів, згрупованих залежно від рівня ВВП, оплати праці, доходів населення.

За територіальною ознакою розрізняють ринки праці: місцевий, регіональний, національний, міжнародний (транспортний та світовий).

За змістом ринок праці поділяють на потенційний, циркулюючий, внутрішньофірмовий.

За демографічними ознаками існують: ринок праці молоді, ринок праці осіб предпенсійного віку та пенсіонерів, ринок праці жінок.