Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Broshyura_SRS_stats_dlya_studentov_OA_1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

4.World Wide Web.

Інтернет це не просто всесвітнє об'єднання великих і малих комп'ютерних мереж, а ще і сукупність ряду служб, що функціонують у єдиному інформаційному просторі, кожна з яких підтримує свій протокол зв'язку .

Найбільше популярними службами Інтернет є: Електронна пошта і WorldWideWeb (3W) . WWW - це множина зв'язаних між собою документів, що взаємодіють за допомогою HTTP-протоколу. Інтернет існує незалежно від WWW, у той час як WWW без Інтернет неможлива. Інформація , опублікована в мережі у форматі служби World Wide Web представляється у виді Web -сторінок. Web -сторінки - це комплексні документи, що можуть містити: гіперпосилання, текст , графіку, відео і т.ін. Web -документи існують у вигляді файлів особливого HTML-формату, для їхнього перегляду використовують спеціальні програми, що називаються броузерами. У основі WWW лежать два базові поняття: формат документів HTML і гіпертекстові посилання. Web -сторінки написані на мові HTML (Hyper Text Makup Language) - мові розмітки гіпертекста. HTML-мова форматування текстових документів, однак тут мова йде про електронний, а не про друкарський документ . Web- сторінки призначені не для друку на принтері, а для перегляду на екрані. Фундаментальною характеристикою WWW є можливість з'єднувати сторінки за допомогою гіперзв’язків. Зв'язки, названі гіперзв’язками являють собою підкреслений текст на Web -сторінках, активізація якого викликає перехід до інших Web-сторінок. При наведенні на гіперпосилання, покажчик миші приймає форму руки з витягнутим вказівним пальцем; щоб перейти по гіперпосиланню, досить по ньому клацнути . При цьому оглядач завантажить нову Web-сторінку. Обмін Web-сторінками по мережі можливий завдяки тому, що і броузери, що читають їх, і сервери, де ці сторінки зберігаються, підтримують НТТР - протокол .

Найбільш популярною програмою–броузером є - Internet Explorer .

Важливим елементом у Web є єдина універсальна система адресації, зрозуміла для будь-якого комп'ютера на планеті. Кожна машина в Інтернет при підключенні одержує унікальну IP-дресу. Крім чисельної адресації в Інтернет були введені домени з іменами, що розділяються крапками (www.chet.com). Обертання до такого домену в першу чергу направляється до серверу імен доменів (Domain Name Server - DNS), що по імені домена відновлює IР-адресу і переадресовує запит по цій адресі. Ім'я домена ідентифікує визначену групу комп'ютерів.

Web- документ (Web – сторінка) – це електронний документ, написаний у форматі HTML (він має розширення .html), який має гіпертекстові посилання.

Сайт, Web – сайт (від англ.. site – місце, розташування) – певна сукупність Web – сторінок, об'єднаних за змістом.

З погляду користувача, наявні межі сайтів мають чисто змістовний характер. Фізично сторінку одного сайту можуть розміщувати як на одному комп’ютері, так і на різних, розташованих на відстані один від одного.

Формат HTML, дуже схожий на звичайний текст, тому Web – сторінки можна готувати у звичайному текстовому редакторі. У визначених місцях у текст вставлені спеціальні коди (їх називають тегами), за допомогою яких текст можна робити різнобарвним, використовувати різні шрифти, вбудувати в текст мультиплікацію, відеофрагменти, звук тощо.

Гіпертекст – це текст із виділеними місцями – посиланням, що визначають відповідні дії, наприклад, показ зображення, відкриття іншого документа тощо.

Якщо Web – сторінка містить посилання, за допомогою клацання миші по них можна перейти до нового документа. При цьому зовсім неважливо, де розташований цей документ – на цьому комп’ютері чи в іншій частині земної кулі.

Служба WWW працює за протоколом HTTP (Hypertext Transfer Protocol – протокол передачі гіпертексту). НТТР був створений для ефективної передачі Web – сторінки через Internet.

Щоб за допомогою гіпертекстових посилань можна було зв’язуватися з будь-яким комп’ютером планети, у кожного Web – документа в Internet має бути своя унікальна адреса.

Адреса Web – документа в мережі Internet складається ніби з двох частин. До неї входить адреса сервера, на якому розташований цей Web – документ, і адреса самого документа на жорсткому диску цього сервера.

Інформаційні ресурси Internet:

  • Гіпертекстова система WWW (World Wide Web) – глобальна система розповсюдження інформації, в якій для пошуку і перегляду файлів використовуються гіпертекстові зв’язки.

  • Електронна пошта – засіб обміну повідомленнями.

  • Віддалений доступ до мережі – забезпечує доступ до вашого комп'ютера з будь-якого комп'ютера, підключеного до Internet.

  • Тематичні конференції Usenet це електронні дошки, куди учасники конференції можуть передавати повідомлення та одержувати відповіді на них.

  • Розмова в мережі або IRC ( Internet Relay Chat) – спілкування між співрозмовниками, які знаходяться на лінії, шляхом введення тексту з клавіатури.

  • FTP (File Transfer Protocol – протокол передачі файлів) – передача програм і файлів даних між комп’ютерами глобальної мережі.

Режими інформаційного обміну:

  • On-line (на лінії) – режим реального часу – користувач постійно з’єднаний с сервером провайдера.

  • Off-line (режим відкладеного зв’язку ) – користувач передає інформацію або отримує її протягом коротких сеансів зв’язку, між якими комп’ютер відключений від Internet.

URL (Uniform Resource Locator – уніфікований локатор ресурсів)– це визначена система імен, за допомогою якої ідентифікуються ресурси в Internet. Будь-яка інформація, розміщена в Internet має свій URL.

В записи URL вказуються наступні дані (у порядку зліва направо):

  • протокол доступу до ресурсу (HTTP, FTP);

  • доменне ім'я сервера, на якому розміщений ресурс;

  • адреса порту, який використовують для зв’язку;

  • специфікація ресурсу на жорсткому диску сервера (шлях до файла, ім'я файла).

URL може складатися з латинських букв, цифр й інших знаків, крім символів, які мають спеціальне призначення (< > [ [ { } | \ '

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]