Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Broshyura_SRS_stats_dlya_studentov_OA_1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Теоретичні відомості

План

1. Основні поняття та різновиди компютерних мереж.

2. Установка однорангової мережі .

3. Керування і захист мережі.

1. Основні поняття та різновиди компютерних мереж.

З появою на початку ПЕОМ багато компаній швидко усвідомили і стали одержувати користь від використання комп'ютерів у своєму бізнесі. У процесі збільшення числа комп'ютерів компаніям ставало складніше організовувати опрацювання інформації. Для забезпечення доступу співробітників до тим самим файлів даних доводилося часто копіювати їх із ПЕОМ на дискети й обернено. Такий спосіб був прийнятний для невеликої кількості комп'ютерів, однак деякі файли, наприклад, електронні таблиці, розросталися так, що не вміщувалися на дискеті, а розподіл файла на частині і використання для нього декількох дискет ще більш ускладнило задачу для компаній, які разрослись. Крім того, принтери залишалися відносно дорогими і тому їх часто перевозили з місця на місце або відводили окремий комп'ютер для “станції друку” і приєднували до нього принтер.

Необхідно було знайти способи швидкого спільного опрацювання інформації без дискет і способи спільного використання принтерів без установки окремої станції друку.

Мережа - це об'єднання окремих комп'ютерів, що дає можливість спільно використовувати ресурси.

Під ресурсами маються на увазі дискові накопичувачі, файли ( бази даних), принтери і комунікаційне обладнання. До того ж, мережі забезпечують більш тісну взаємодію і спілкування членів групи за допомогою електронної пошти і спільного використання даних.

Комп'ютери, що підключаються до мережі, називаються вузлами.

Якщо вузли знаходяться в безпосередній близькості друг до друга ( як правило, в одному будинку), то мережа називається локальною мережею або ЛС (LAN - Local Arca Network).

Якщо вузли зосереджені істотно ширше ( у межах міста, держави або всього світу), то мережа називається глобальною мережею або WAN - wide Arca Network.

Комп'ютер, що працює під WINDOWS, за звичай підключається до локальної мережі. Існують два підходи до побудови локальних мереж і, відповідно, два типи:

1 мережі типу клієнт - сервер

2 однорангові мережі.

1.1. Мережі типу клієнт/ сервер.

У мережах типу клієнт / сервер використовується виділений комп'ютер (сервер), на якому зосереджені файли загального користування і який дає сервіс друку для багатьох користувачів. Серверів у мережі може бути досить багато, і кожний з них може обслуговувати свою групу користувачів або управляти визначеними БД.

Робітники станції, що підключаються до серверу, називаються клієнтами.

Станції-клієнти - це комп'ютери співробітників, використовувані ними для опрацювання текстів і електронних таблиць, Клієнти можуть мати у своєму розпорядженні принтери серверу для виводу документів на друк і жорсткі диски серверу для збереження файлів.

1.2. Однорангові мережі.

У однорангових мережах виділені сервери не використовуються. Одночасно з обслуговуванням користувача комп'ютер в одноранговій мережі може брати на себе функції серверу, виконуючи завдання на друк і відповідаючи на файлові запити з інших робочих станцій мережі.

Звичайно, якщо комп'ютер не представляє в загальне користування свій дисковий простір або свій принтер, то він є тільки клієнтом стосовно інших робочих станцій, що виконують функції серверу. WINDOWS має вбудовані можливості для побудови однорангової мережі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]