Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Broshyura_SRS_stats_dlya_studentov_OA_1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Модуль 4. „Основи vba. Основи мережних технологій. Експертні та навчальні системи”.

ЗМ9 Тема6: Основи офісного програмування. Мова VBA.

Після вивчення теми студент повинен

знати:

вміти:

  • визначення та призначення макросу;

  • способи створення макросів;

  • основні поняття VBA;

- створювати макроси в MS Word, MS Excel з використанням макрорекордеру;

- використовувати вбудовані функції VBA та керуючі інструкції;

- Запускати макроси на виконання та редагувати.

Завдання Опрацювати наведені теоретичні відомості до теми та літературу.

Скласти короткий конспект і відповісти на питання.

Рекомендована література[4,6,9]

Теоретичні відомості до теми: Макроси. Мова Visual Basic for Application (vba).

План:

  1. Поняття макросу, його різновиди.

  2. Способи створення маркосів.

  3. Вікно редактору VBA.

  4. Типи даних VBA.

  1. Поняття макросу, його різновиди.

Незалежно від операційних систем і програмних застосувань користувач часто виконує одні і ті ж послідовності команд для виконання багатьох рутинних завдань. Замість повторення послідовності команд кожного разу, коли необхідно виконати будь-яке завдання, можна створити макрос, який замість користувача виконуватиме цю послідовність. Крім того, при виконанні макросу немає необхідності у присутності людини – оператора.

Макрос - це програма, що складається із списку команд, які повинні бути виконані програмою-додатком . Як і командні (пакетні) файли, макрос служить для об'єднання різних дій в одну процедуру, яку можна легко викликати. Цей список команд складається, в основному, з макрооператорів, які тісно пов'язані з командами додатківWord, Excel і інших. Термін macro використовується як префікс в декількох словах англійської мови; він походить від грецького слова, що означає розширений або розтягнутий. Наприклад:

  1. Можна створити макрос, який вводить низку дат в рядку робочого аркуша, вирівнює кожну дату по центру комірки і потім застосовує до рядка одного з типів рамки;

  2. Макрос встановлює параметри друку у вікні діалогу "Параметри сторінки" і потім друкує документ.

Можна виділити 3 основні різновиди макросів:

  • Командні макроси - це найбільш поширені макроси, що складаються з операторів, еквівалентних тим або іншим командам меню або параметрам д/в. Основним призначенням такого макросу є виконання дій, аналогічних командам меню додатку.

  • Функції, призначені для користувача - працюють аналогічно вбудованим функціям Excel. Відмінність цих функцій від командних макросів полягає в тому, що вони використовують значення аргументів, переданих їм, проводять деякі обчислення і повертають результат в точку виклику, але не змінюють додатки.

  • Макрофункції - є поєднанням командних макросів і призначених для користувача функцій. Поряд з тим, вони використовують аргументи і повертають результат подібно до призначених для користувача функцій, вони можуть також і змінити середовище додатку, як і командні макроси. Найчастіше ці макроси викликаються з інших макросів, і активно використовуються для модульного програмування

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]