Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Shpory_na_50_balov_33_33_33_33_33_Prosto_su.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
824.83 Кб
Скачать

18.Передумови індустріалізації господарства та зародження інститутів ринкової економіки в країнах Західної Європи (кінець ху-хуі ст.).

На прикінці 15 ст в надрах феод економіки спостерігались сигнали до розвитку ринкових зв’язків і відносин.Цехи перетворюються на гальмо на шляху розвитку . Майстерні починають наймати найманих працівників. В цей період утверджуються абсолютні монархії, але на прикінці вони стали тим чинником, що привело до створення товарно-грошових відносин. Церква – великий землевласник, один з найбільших кредиторів.

Більшість учених наголошує, що важливу роль в утверджені ринкових відносин відіграли значні досягнення у розвитку науки і техніки:

1)вдосконалювались водяні млини(почали використ верхньобійне колесо)

2)значні вдосконалення у текстильній галузі(замість веретен – самопрядка, вертикальні верстати замінюються горизонтальними)

3)техн. Прогрес спостерігався в гірничому і металургійному виробництві(дроблення і промивання руди,вигот підйомників,доменне вигот мет)

4)Хім. Виробництво:масло, кислоти, аміак, виробництво скла і паперу)

5)початок вигот папери-книгодрукування-друкування наук праць

6)винайденя:годинника, барометра, гігрометра, стетоскопа

До агарних зрушень:

1)перехід до травосіяння та травопілля

2)застосування добрив

3)багаторазова оранка

4)порайонна організая с/г та підвищення продуктивності праці

5)перехід від дрібного до великого виробництва

Велике виробництво – мануфактура – стадія розвитку капіталістичного виробництва. А також тип капіталістичного підприємства, що характеризується розподілом праці на осн ручної техніки

3 типи:

1)Розсіяна – ґрунтувалась на сільських промислах і дрібному виробництві ремісників-надоменників

2)Централізована – характеризувалась територіальною єдністю виробництва, коли техн. прогрес вимагав спільної праці(текстильна, металургія,цукроваріння)

3)Змішана – поєднувала риси 2-ох попередн, а саме початкова обробка здійснювалась на доменниками, а осн робота в майстернях(мануфактурах)

19.Передумови та сутність Великих географічних відкриттів. Роль та наслідки Великих географічних відкриттів у становленні ринкового господарства суспільств Європейської цивілізації.

Основними економічними передумовами Великих географіч­них відкриттів є зрушення у розвитку продуктивних сил Західної Європи, початок розкладу феодальної та зародження у її надрах нової, капіталістичної системи. Серед економічних передумов вирізнялися:

  • Бурхливий розвиток промисловості, зростання товарності сільського господарства, що приводило до потреби в нових рин­ках збуту;

  • ускладнення грошового обігу та посилення ролі торговель­них бірж вимагало більшої кількості дорогоцінних металів як за­собів обігу. «Жага золота» штовхала європейців на пошук нових шляхів на Схід, через океани;

  • криза середземноморської торгівлі.Завоювання Туреччиною Південно- середземноморського та Азовсько-Чорноморського ба­сейнів і феодальна роздробленість Золотої Орди сприяли блокуванню традиційних торговельних шляхів та перетворили арабів, у монополістів посередниківу цьому напрямі торгівлі. А це робило торгівлю європейців зі Сходом нееквівалентною і сприяло відтоку, а не притоку дорого­ цінних металів.

До політичних передумов географічних відкриттів можна від­нести:

• розвиток абсолютизму в Західній Європі, який створив пе­редумови для організації великих морських експедицій, голов­ною метою яких було захоплення колоній.

• завершення державного об'єднання низки країн Західної Євро­пи, що супроводжувалося закінченням тривалих виснажливих воєн.

Науково-технічними передумовами великих географічних відкриттів були:

- досягнення в науці та техніці, які забезпечили саму можливість тривалих подорожей.

- будівництво суден нового, здатних подолати великі відстані в складних умовах океану. Каравели стали одним із символів цієї епохи.

. Одним з найбільш зна­чущих економічних результатів Великих відкриттів стала так звана «революція цін» у Західній Європі, яка відіграла вельми значну роль у розкладі феодалізму та формуванні капіталістично­го господарства.

Наслідки ВГВ:

1)революція цін – дешеве золото та срібло призвели до збільшення цін на товари(виграло товарне виробництво,знецінюється грошовий обмін,зменшується ефективність феод маєтків,зявляється маса збіднілого дворянства)

2)переворот в європ торгівлі

3)руйнування монополії Венеції та Ганзи

4)виграли країни виробники та власники товарів, якими користувались(це Англія та Нідерланди)

5)центром світової торгівлі стає Антверпен

6)зріс обсяг торгівлі, зявились нові форми(товарні біржі)

7)створення світового ринку

8)виникнення колоніальної системи(Ісп, Порту гал,Англ.)

9)виникнення каперства і піратства

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]